Świeże maliny widziałem kilka dni temu w Krakowie po 48 zł za kilogram. No ale Kraków to królewskie miasto więc i ceny muszą być na królewskim poziomie. Pozdrawiam
Zdzich Staram się poprawnie pisać po polsku.
Szczerze to chyba prędzej da się przewidzieć koniec świata niż ceny malin.
A tak to co ja obstawiam to 3.20 na start tylko nie wiem czy tendencja będzie do spadku czy do wzrostu.Maliny letnie z kolei słabo przezimowały to może i tendencja wzrostowa.Cielmus Powiśle
powiem wam co mi powiedział znajomy pośrednik co ma kilka skupów owoców w okolicy. Powiedział że truskawka będzie droga, porzeczka będzie w cenie ale napewno nie takiej jak rok temu a maliny to powiedział że nie wiadomo czy będzie miał kto wziąć ale jak to bywa w życiu jeszcze długa do zbiorów droga i może wiele się zdarzyć.
No tak nie wiadomo czy będzie miał kto wziąć ewentualnie pośrednicy pójdą nam na rękę i wezmą już po te 2 zł bo przecież oni chcą dla nas dobrze Cielmus Powiśle
A mi się wydaj że cena 4 zł przekroczy ale kto uprawia malinę to i tak wie że żadna atrakcja przy wysokich kosztach pracy.nasadzenia może są i duże ale wiadomo że tego się nie utłucze tak jak porzeczki czy wiśni
W poniedziałek byłam przejazdem na broniszach i od Pana z rejestracją LOP kupiłam sobie jedno opakowanie tekturowe za 8zł. wtedy był on sam osobówką z maliną, więc nie wiem czy to dużo czy mało.
Pozdrawiam
Jak co roku w Polsce przede wszystkim cena malin zależy od urodzaju owoców w Serbii i byłej Jugosławii. Tam maliny owocują sporo wcześniej od naszych i jest ich dużo. Czytałem gdzieś że w Serbii o tej porze roku w 2011 cena była 0,5 euro-centa, a w tym roku 1,6 Euro. Czyli jakaś nadzieje jest i w Polsce na normalną cenę tych owoców.
ja mysle poczekamy i zobaczymy co bedzie ale wydaje mi sie ze letnia malina wymarzla i nie bedzie cena za niska chodzi mi o maline deserowa za grosze nik nie bedzie produkowal takie jest moje zdanie
Witam.Szokująca cena.Tylko malina deserowa jeszcze się opłaca na giełdę.Sami przetwórcy zniszczą zaplecze maliny przemysłowej.Ciekawi mnie tylko jakie będą argumenty tak niskiej ceny.No bo przecież temat Serbii w tym roku odpada.Wielu z nas już po ubiegłym roku ograniczyło areał plantacji[ja 40a]. Wielu rolników skuszeni dopłatami i rozczarowani tzw.historycznymi oraz zwykłą porażką przy uprawie również użyła sprzętu uprawowego.To jest normalne.Od nas, plantatorów, się wiele wymaga.Towar wielokrotnie badany,plantacje sprawdzane .To też powinno być.Ale my chcemy ceny opłacalnej.Poniżej 3 zł to po prostu nie ekonomiczne.
TOMIK1 napisał(a) dnia sob, 16 czerwiec 2012 01:48
Jak co roku w Polsce przede wszystkim cena malin zależy od urodzaju owoców w Serbii i byłej Jugosławii. Tam maliny owocują sporo wcześniej od naszych i jest ich dużo. Czytałem gdzieś że w Serbii o tej porze roku w 2011 cena była 0,5 euro-centa, a w tym roku 1,6 Euro. Czyli jakaś nadzieje jest i w Polsce na normalną cenę tych owoców.
W Serbii zbiór mniejszy o 20% w porównaniu do ubiegłego roku.
Okolice Kraśnika cena 2 zł/kg.
Dla rozrywki proponuję przeczytać stronę 148 telegazety TVP1.
ps.Aha, wcześniej proponuję upić się, tak dla zdrowia, aby nie doznać zbyt wielkiego szoku.
Z tym upiciem na poprawę humoru mam stare powiedzenie chińsko-wietnamskie: "Chcesz być szczęśliwy jeden dzień-upij się!
Chcesz być szczęśliwy jeden tydzień-ożeń się!
Chcesz być szczęśliwy całe życie -jedz ryż!!!"
dochtur napisał(a) dnia nie, 24 czerwiec 2012 08:47
sorek napisał(a) dnia nie, 24 czerwiec 2012 01:18
Okolice Kraśnika cena 2 zł/kg.
Dla rozrywki proponuję przeczytać stronę 148 telegazety TVP1.
ps.Aha, wcześniej proponuję upić się, tak dla zdrowia, aby nie doznać zbyt wielkiego szoku.
Z tym upiciem na poprawę humoru mam stare powiedzenie chińsko-wietnamskie: "Chcesz być szczęśliwy jeden dzień-upij się!
Chcesz być szczęśliwy jeden tydzień-ożeń się!
Chcesz być szczęśliwy całe życie -jedz ryż!!!"
Ja po cenie 2 zł / kg nie zbieram malin, niech zgniją, tylko zrywam własnymi siłami bez najmowania ludzi. Jesienną malinę też już przestałem pryskać bo brak perspektyw na lepszą cenę. STRAJK
KTO przyłącza SIĘ DO STRAJK ?
Kolego cicho jest bo jest huj.ia z malina a także z jej ceną jak dobrze wiesz! Mam malinę letnią ale z tego co widzę mój glen dopiero za tydzień będzie się zaczynał na dobre.....czego, nie wiem w tym roku coś mu odwaliło.Cielmus Powiśle
O co tu chodzi i kto pisze prawdę.Na jedny forum artykuł pt.Serbskie maliny w cenie po 1,60 euro za kilogram bo podpisali umowę z austriacką firmą, a wczoraj czytam na innym forum, że rozpoczął się skup malin w Serbii po - uwaga 0,22 euro za kilogram.Proszę niech mi ktoś to wyjaśni.
Pewnie w pierwszym przypadku to jest cena sprzedaży chłodni za granicę mrożonych owoców, a ta druga tj. cena owoców w skupach.
Ja już w tym roku zrezygnowałem z wszelkiego nawożenia i oprysków, maliny jesiennej aby nie robić sobie kosztów, przynajmniej nie będzie strat. A w ekologii też maliny będą owocować. I jak będzie cena 1-2 zł kg to z czystym sumieniem pozostawiem maliny ptakom .
O cenie skupu malin w Serbii pisze portal jagodnik.pl
W artykule z dn.8 marca 2012 pisze wyraźnie, że po 1,6 euro za kilogram od austiackiej firmy otrzyma Związek Producentów Malin, natomiast producenci mają uzyskać 1,21 euro/kg.
Natomiast ten sam portal w artykule z 27 czerwca 2012 pisze, że obecnie cena skupu malin w Serbii kształtuje się na poziomie 0,22 euro/kg.
????????
Sekretarz generalny KUPS zaznaczyła, że dużym "malinowym" konkurentem dla Polski jest Serbia, gdzie zapowiadają się dobre zbiory. Tam także maliny są tanie - dodała. Ich cena kształtuje się obecnie na poziomie 0,22 euro za kg."
Pewnie znowu więcej zarobię na sadzonkach niż na owocach...
Brak mi słów.
Nie wierz w to co mówią. Ja wiem jaka jest cena malin w Serbii i wiem że zbiory będą tam mniejsze jak w roku ubiegłym. A to co mówi pani jakaś tam to piękna zagrywka do tego aby płacić jak najmniej za malinę. A ta sama pani nie powiedziała po ile została sprzedana malina ze zbiorów 2011? A szkoda.