|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5677 (odpowiedź na #5429) ] |
pon, 25 czerwiec 2007 11:22   |
dzako18 Wiadomości: 34 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Początkujący |
|
|
ja jestem z Sandomierza
Z ciekawosci zadzwoniłem do innego skupu bodajze chyba w Wielkpolsce powiedziano mi ze cena to 1.7 i jeszcze raz zadzwoniłem to skupu z mojego regionu a tam twardo stoi cena 1.1 takze nie wiem co jest grane. A jak u Was?
[Uaktualnione dnia: pon, 25 czerwiec 2007 15:45]
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5800 (odpowiedź na #5791) ] |
czw, 28 czerwiec 2007 12:09   |
tpilka Wiadomości: 70 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Początkujący |
|
|
W okolicach Opola Lubelskiego, na przetwórniach mozna wyciagnac za czerwona ok. 1,80-1,90 PLN/kg. Cen na czarna brak.
[Uaktualnione dnia: czw, 28 czerwiec 2007 12:10]
|
|
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5839 (odpowiedź na #5429) ] |
pią, 29 czerwiec 2007 10:22   |
|
Witam. Właśnie szukam cen i prognoz na ceny czarnej porzeczki w tym roku. Widać, że niektóre giełdy pokazują cenę nawet do 7 zł ale życie życiem i już pierwsi pośrednicy mówią o widełkach 2-4 zł. Planowane zbiory to w wiekszości 20-30 % tego co powinno być inne owoce np. truskawek przetwórnie zebrały połowę tego co chcieli więc muszą czymnś to wypełnić. Mam nadzieję, że cena porzeczki sięgnie w skupach tych 4 zł. Ja osobiście będę miał ok 10-20 ton odmiany benlomont i titania szukam najlepszych ofert w necie bo regionalny skup może nie chcieć tyle płacić. Proszę o podtrzymanie tego wątku zbiór gdzieś za 14 dni i jak największa ilość informacji pozwoli nam wspólnie wywrzeć wpływ na lokalnych kuoców albo znaleźć lepszych odbiorców. podaję adresy, gdzie można śledzić ceny porzeczki. Może znacie inne..? A może ktoś zna inne adresy gdzie prześledzimy ceny porzeczki na świecie to dosyć istotne bo sporo porzeczki idzie na eksport i porównanie cen też może nam dać jiś obraz rynku. Proponuję podawać i wymieniać się wspólnie adresami i utrzymywać wspólny kontakt razem będzie nam łatwiej.
http://www.ppr.pl/dzial.php?id=1881
http://ceny.ebronisze.pl/czarna_porzeczka
------
polecam też mijąinną działalność - może się przydać na wakacje
http://www.inocleg.pl zapraszamy też do reklamy tych, co prowadzą dodakowo dziłalność agroturystyczną.
Pozdrawiam WIktor M.
[Uaktualnione dnia: pią, 29 czerwiec 2007 10:23]
|
|
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5853 (odpowiedź na #5429) ] |
pią, 29 czerwiec 2007 15:39   |
tpilka Wiadomości: 70 Dołączył(a): styczeń 2007 |
Początkujący |
|
|
Viter, to moze w ramach zemsty pomożesz producentom i podzielisz się kontaktami w Niemczech. Oczywiście przy obustronnych korzyściach tzn. z naszej i Twojej strony. Mysle, ze nawet w tym roku, na tym forum znalazłaby się konkretne ilości porzeczki czarnej i czerwonej. Prawda Koledzy? Jeżeli, cena byłaby atrakcyjna to jesteśmy w stanie zorganizować załadunek beczek .... Proponuje umowic sie na jakis termin na chacie i obgadac temat !!!
[Uaktualnione dnia: pią, 29 czerwiec 2007 15:43]
|
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5865 (odpowiedź na #5429) ] |
pią, 29 czerwiec 2007 18:07   |
|
Witam ponownie , watek coraz ciekawszy zwłaszcza uznanie dla kolegi viter za podanie kilku wartościowych szczegółów może zbierze sie tu z czasem grupa lobbująca razem na rzecz plantatorów "małej czarnej" Czy ktos wie coś jeszcze na temat giełd zagranicznych lub kanałów sprzedazy za granicę... ? interesują mnie też koszty założenia chłodni... i czy to sie opłaca?
dzięki viter pozdr.. wm
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5896 (odpowiedź na #5429) ] |
nie, 01 lipiec 2007 08:05   |
|
pierwsze propozycje telefniczne jakie otrzymałem od kupców to 2,2 i 2,4 za kg - centralna Polska ale odbiorcy dojeżdżają. Ale skupy się dopiero zaczynają i powinniście ...jak możecie szukac odbiorców w polsce a nie lokalnie cena w tym roku powinna przekroczyć 3 zł to uczciwa cena jakieś 3,2-3,4 bo giełdy podają ceny w widełkach nawet do 7 zł
Swoją drogą jakie sa progi opłacalności dla pośrednika ...wiadomo że jak kupi po 1,7 a sprzeda po 4 czy 5 to ma czysto więcej niż producent. Czy ktoś zdradzi jakie są zyski pośredników... może wreszczie powinno się odkryć karty. Tak dla zasady uczciwości. Normalne że transport i praca kosztuje ale jak widzę różnicę 1,70 i ceny na giełdach 5-6 zł to troche mnie rusza skąd taka różnica,
Czy można samemu odstawać do przetwórni..? Załatwic sobie tylko transport i dowieźć..?
Hmm warto by chyba mieć chłodnię i poczekć... może ktoś mi powie do jakiej temperatury trzeba schładzac owoce jakie parametry powinna miec chłodznia...?
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5927 (odpowiedź na #5900) ] |
nie, 01 lipiec 2007 23:23   |
 |
ander Wiadomości: 85 Dołączył(a): czerwiec 2007 |
Początkujący |
|
|
Do wielu przetwórni można samemu odwieźć , a w tym roku to chyba do większości. Zwykle warunek jest tylko jeden : około 10 ton jednorazowo. Co do pośredników to nie demonizował bym ich roli. W przypadku zmowy cenowej przetwórni zyski pośredników nie są oszałamiające bo i oni nie mają wielkiego pola manewru. Osobiście znam przypadki z ubiegłego roku kiedy to niektórzy odwozili czarną po kosztach prawie że własnych ( 50 gr skup - 60gr na zakładzie}. Zyski zwiększają się w przypadku rozchwiania rynku , ale i tu widzę pozytywną rolę pośredników , gdyż ich działalność prowadzi do wyrównania cen (zwykle w górę w poszczególnych regionach. Przykładem może być malina na którą w tym roku u mnie w regionie początkowo wystawiono bardzo niskie ceny skupu ( 2,50 za kg ) , a wmomencie gdy pojawili się kupcy z Lubelskiego jej cena w dwa dni wzrosła do prawie 4 PLN/kg ( co prawda nadal mają zysk około 1 zl). Osobiście to życzyłbym sobie całej masy pośredników w okolicach mojego sadu. Było by się z kim potargować .
Według mnie zródłem "zła" są nie tyle pośrednicy co nasi wielce szanowni przetwórcy , którym wydaje się , że dojąc do granic przyzwoitości plantatorów już na zawsze bedą mieli nieograniczone ilości pierwszorzędnej jakości surowca. Drugie źródło nieszczęścia to kilkudziesięcio hektarowe plantacje , zakładane zwykle przy pomocy dotacji i kredytów a bez podpisania umowy na w miarę sensowne ceny minimalne ( żaden zakład przez ostatnie lata takich umów nie podpisywał , a jeśli to było to właśnie 50 gr , no może 60 ). Pompując spore pieniądze w założenie i coroczną ochronę plancji , właściciel po prostu musi oddać towar za byle co , aby chociaż część kosztów znalazła pokrycie. I w ten prosty sposób , w krótkim czasie cała dotacja wędruje do przetwórcy. Ja sobie mogę pozwolić , aby plon z kilku hektarów został pod krzakiem , właściciel kilkudziesięci już chyba nie.
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Cena porzeczek w sezonie 2007 [wiadomość #5946 (odpowiedź na #5429) ] |
pon, 02 lipiec 2007 16:56   |
|
Witam
No jestem pod wrażeniem najlepsze forum na jakie trafiłem albo najlepszy wątek... Ciesze się że mamy kontakt. Powiem tak ogłosiłem się gdzie się da i czekam na najlepszą ofertę ale juz od wczoraj mam oferty powyżej 3 zł (top to 3,2 telefon wyglądał na konkretny) reszta w zasadzie badająca i tak jakby skupijący nie wiedzieli ile mogą dać... wszystko się rozsrzygnie do soboty bo za tydzień tniemy dam znać jakie sa propozycje. sądzę że cena w okolicach 4 zł powinna byc całkiem realna w tym roku. Szkoda że nikt nie może mi napisać nic o schładzaniu porzeczek chociaż jakieś konkretne linki... można by spokojnie poczekacna dobrą oferte albo zawieźć samemu czy ktoś zna ceny transportu tirem wyliczenie za kilometr czy tonę czy czas...?
pozdr wm
|
|
|