konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #139588] |
czw, 20 listopad 2014 17:29  |
LegendII Wiadomości: 38 Dołączył(a): sierpień 2012 |
Początkujący |
|
|
Witam
planuje posadzić sad jabłoniowy i pytanie czy na słupach 4m gdzie idzie 80 cm w ziemie opłaci się robić siatki przeciwgradowe i kto takie robi jakaś firma usługowa czy samemu ?
|
|
|
|
|
|
|
Odp: konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #139601 (odpowiedź na #139588) ] |
czw, 20 listopad 2014 22:12   |
tomaszk123 Wiadomości: 827 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
gacekjr 3500zł za wstawienie/wciśnięcie słupów i wkręcenie kotew? a co z wytyczeniem punktów pod słupy, oni to robili w tej cenie?
jak możesz to podaj mi nr tel na PW mam parę pytań.
[Uaktualnione dnia: czw, 20 listopad 2014 22:13]
|
|
|
Odp: konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #139606 (odpowiedź na #139588) ] |
czw, 20 listopad 2014 23:35   |
gacekjr Wiadomości: 25 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
Wytyczenie robiłem sam.Ja i dwóch pomocników 4 bambusy i dwa sznurki potrzebne i trochę geometrii ze szkoły podstawowej i jeden dzień. Wytyczacie pierwszy rząd tak jak wam pasuje wbijamy po końcach metrowe bambusy. Łączymy je mocno napiętym sznurkiem. 20 cm nad ziemią ( uwaga na wiatr). Po sznurku wbijamy co 8 m(rozstawa słupów) małe bambusy 30 cm, sprawdzamy na oko i korekty czy jest linia prosta. Korzystając z twierdzenia pitagorasa wytyczamy kolejne bambusy w rządku obok. ( jeden sznurek ma długość szerokości międzyrzędzi, drugi długość przeciwprostokątnej , na szerokość 3,6m drugi ma chyba 8,44m, końce z jednej strony trzymamy przy już wytyczonych 2 kolejnych słupkach , miejsce przecięcia drugich końców wytycza na słup. W moim przypadku na 1.5 ha mam 465 słupów i 92 kotwy . to jest 557 punktów to wychodzi 6.28 zł za punkt to wątpię że zrobi się tanie metodą kombinatoryki. Z doświadczenia wiem że się nie zrobi i sztywność słupa w wierconym dole o wiele gorsza niż wciskany.Słup 10x 12 na 4.5 m waży na oko jakieś 80 -100 kg
" rozciągnać drut tak zwyczajnie i jakoś tą siatkę żeby nakryć a tak to od razu wiadomo firm wszytsko zrobi ale jaki koszty."
Uważam że szkoda kasy i czasu. Jak nie będzie drutów poprzecznych i bardzo stabilnej konstrukcji z całymi akcesoriami ( czapki , klamry , zapinki) to po pierwszym gradzie wszystko się porozpina w trakcie gradu lub nawet połamie i wywróci drzewa z jabłkami czyli większe straty niż zyski . Uważam że aby konstrukcja spełniała swoje zadanie musi być solidnie idealnie zrobiona. Albo robić dobrze albo wcale,ale to tylko moje zdanie , magicy jak w każdej dziedzinie mogą wszystko ale skutki mogą być opłakane.
Sadzić można w bruździe po frezie. Ja sadziłem szpadelkiem ponieważ. Mam dobrego Asa do takiej pracy za 7 zł na godzinę robi średnio 500 dołków na 10 godzin. Mam drzewka idealnie posadzone co 1m . Każde drzewko mam posadzone na taką samą głębokość jak mi pasowało ( podkładka 10 cm nad ziemią)Po sadzarce w mutsu tam gdzie poszło głębiej 5 letnie drzewa pień 12 -15 cm średnicy i masa wilka a gdzie za płytko anemia w rośnięciu ( sadzarka niby sadzi na taką samą głębokość ale szkółkarze rożnie drzewka szczepią jak im pasuje i pomieszane jest wa paczkach) W ręcznie sadzonym nie bawię się w odkopywanie lub obsypywanie , różnica w kosztach sadzenia zwraca się po 2 , 3 łażeniach ze szpadlami w owocującym sadzie
i najważniejsze aż się chcę popatrzeć jak wszystkie słupy i drzewka jest idealnie prosto w rzędach w poprzek po przekątnych się ładnie kryje . Jak chcecie wrzucę zdjęcia w weekend
|
|
|
|
|
|
Odp: konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #139681 (odpowiedź na #139588) ] |
sob, 22 listopad 2014 20:08   |
Jacekk Wiadomości: 87 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Początkujący |
|
|
Brak treści wiadomości
|
|
|
Odp: konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #139682 (odpowiedź na #139681) ] |
sob, 22 listopad 2014 21:18   |
grzesiekkaz Wiadomości: 102 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Zaawansowany |
|
|
Jacekk- czemu w środku strunobeton a nie drewno?. Ja jestem po pierwszym etapie i mam drewno na całości. Jak mają się koszty drewno plus strunobeton?
Załącznik: Konstr.JPG
(Rozmiar: 4.36MB, Pobrane 627 razy)
|
|
|
|
|
Odp: konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #139694 (odpowiedź na #139588) ] |
nie, 23 listopad 2014 13:47   |
Maciek85 Wiadomości: 361 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Stały bywalec |
|
|
Co do cen słupów:
Polskie słupy z okolic Białej Rawskiej.
7x7,5cm 8 zł mb
8x8,5cm 9 zł mb
9x9,5cm 13 zł mb
Ceny netto
Najgrubsze to skrajne, pozostałe wewnętrzne. Najczęściej stosuje się długości od 4,5 do 5m. Do czereśni nawet 5,5m
Co do wciskania słupów strunobetonowych, to nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Jak sucho - pękają, nie jednakowa głębokość wciskania, nie idealnie pionowo. Jeśli jest otwór - wiadomo, słabiej gleba trzyma słupek, ale nie zapominajmy - to drut na górze trzyma całą konstrukcje - patrz pierwsze konstrukcje we Francji. W istniejącym sadzie kładli płyty betonowe i stawiali na powierzchni słupy drewniane. Konstrukcje trzymał drut na górze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #140005 (odpowiedź na #139588) ] |
wto, 02 grudzień 2014 11:35   |
sadxxx Wiadomości: 67 Dołączył(a): styczeń 2013 |
Początkujący |
|
|
O trudności owocowania i problemów z siłą wzrostu nic nie wspominałem. Tylko o wybarwieniu. Jak to wspomniałeś podałem trochę informacji od zachodnich ekspertów którzy pewnie nie mają tytułów przed nazwiskiem ani żadnej praktycznej wiedzy... hmmm... Wracając do wybarwienia i Mutsu znajdź mi profesora który powie że Mutsu pod czarna jest mniej zielone niż pod białą; do takich obserwacji i rozróżniania kolorów chyba potrzebny jest tytuł przedszkolaka. Po resztą mój post odnosił się w większości do pracy konstrukcji. Pozdrawiam ciebie
[Uaktualnione dnia: wto, 02 grudzień 2014 11:44]
|
|
|
|
|
Odp: konstrukcja przeciwgradowa [wiadomość #140062 (odpowiedź na #139706) ] |
czw, 04 grudzień 2014 19:17  |
jankamast Wiadomości: 3 Dołączył(a): październik 2014 |
Nowy |
|
|
O mój Boże, Szanowny Panie Melolontho! Jestem nowym użytkownikiem zarejestrowanym a jako gość od trzech, może dłużej i to jak się Pan nazwał spowodowało ten wpis. Zawsze na forum szukam gdzie Pan odpowiedział lub komuś doradzał a tu taka samokrytyka, wprost przeciwna do Pańskiej wiedzy. Sądząc z Pana wpisów jestem w podobnym wieku i kategorycznie zabraniam aby nazywał się Pan d...iem! Pozdrawiam serdecznie:)
|
|
|