|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #127836 (odpowiedź na #118887) ] |
czw, 29 maj 2014 19:13   |
cycek Wiadomości: 468 Dołączył(a): czerwiec 2011 |
Stały bywalec |
|
|
mi ciecz plus merpan po godzinie się wytracał. z florowitem było ok
okolice warki
|
|
|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #127855 (odpowiedź na #118887) ] |
czw, 29 maj 2014 20:37   |
slgadam Wiadomości: 460 Dołączył(a): kwiecień 2008 |
Stały bywalec |
|
|
i znowu mam pytanie do bardziej doswiadczonych ode mnie.
zabezpieczyłem indofilem we wtorek, do tej pory spadło 13 mm. Indofil podobno ma zmywalność 15-20 mm. Zbliza sie termin zabiegu na owocówke i tu zaczynaja sie moje rozmyslania...
czy lepiej poczekac z owocówka i zabeczpieczyc owoce i liscie, czy wykonac zabieg na owocówke, a za dwa dni weglan + kaptan. ? prosze o rady.
Kolego Jerzy45 Twoje posty zawsze czytam z ciekawością, powiesz cos koledze na ten temat ?
dodam ze pojedyncze plamy sie trafiaja ( na liściu)
[Uaktualnione dnia: czw, 29 maj 2014 20:38]
|
|
|
|
|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #127899 (odpowiedź na #118887) ] |
czw, 29 maj 2014 22:52   |
Stały bywalec |
|
|
sam najpierw zrobił bym od grzyba poniewaz jest "pilniejszy"
coragen jest dobrym srodkiem i weźmie owocówke jesli spóźnisz się 2-3 dni nawet wiecej
okolice warki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #128035 (odpowiedź na #128015) ] |
sob, 31 maj 2014 18:53   |
 |
jerzy45 Wiadomości: 1514 Dołączył(a): kwiecień 2007 |
Maniak |
|
|
Ja zawsze zadaje sobie głupie pytanie, gdy ktoś zadaje takie pytanie, jak wojtek1986... To pytanie brzmi - jakim cudem !!! kolega ma czysto w sadzie, jak nie wie, co czym i kiedy się "je"... Wybacz takie moje złowieszcze spojrzenie, ale gdybyś mógł, to pewnie walnąłbyś mnie czymś przez mój łeb..(łep...?? )
W każdym bądź razie to ja się Ciebie spytam wojtek1986, jak to zrobiłeś, że parch to dla Ciebie pestka...ziarno powinno brzmieć. Jeśli odpowiesz mi na to pytanie, ja odpowiem Tobie na Twoje...
Proste ? - proste
___pozdrawiam_____
Powyższy tekst jest wyłącznie moją opinią, z którą się zgadzam i utożsamiam.
|
|
|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #128048 (odpowiedź na #118887) ] |
sob, 31 maj 2014 21:39   |
Stały bywalec |
|
|
czysto w sadzie to dla róznych osób różne pojecie.. cotygodniowe zabiegi przez jakis miesiąc bądz przed większym zapowiadanym deszczem aby nie dłuzsze przerwy niz 7-10 dni
okolice warki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #128354 (odpowiedź na #128333) ] |
pon, 02 czerwiec 2014 18:26   |
MrDelan Wiadomości: 154 Dołączył(a): kwiecień 2010 |
Zaawansowany |
|
|
KROTEZO ale ja o dzikich sadach nie mówie to są efekty nadmiernego stosowania siarki i IBE, akurat w tych sadach co ja w swoim rejonie widziałem dziwne żeby ktos miał czysto po pryskaniu samym bumperem + ciecz kalifornijska
[Uaktualnione dnia: pon, 02 czerwiec 2014 18:27]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #128407 (odpowiedź na #118887) ] |
pon, 02 czerwiec 2014 22:17   |
angelo Wiadomości: 48 Dołączył(a): wrzesień 2007 |
Początkujący |
|
|
Taka ciekawostka:
"Obowiązkowe umowy z dostawcami owoców
Tematem, który poruszono w pierwszej kolejności były doniesienia o zmianach prawnych jakie szykują urzędnicy ministerstwa rolnictwa, pracujący nad projektem nowej ustawy o wspólnej organizacji rynków rolnych. Jak powiedział Julian Pawlak, prezes KUPS, zaniepokojenie branży sokowniczej wzbudza fakt, że przepisy które mają poprawić budowanie relacji w łańcuchu marketingowym mogą mieć negatywne skutki dla branży. Jednym z groźnych elementów ma być obowiązkowe wdrażanie na poziomie poszczególnych krajów członkowskich systemów umownych (stosunki umowne i negocjacje umowne), czyli obowiązku podpisywania umowy między producentem a przetwórcą owoców i warzyw na dostawy. W myśl przygotowywanych przepisów, jeśli dostawa produktów jest dokonywana przez jednego lub większą liczbę pośredników to państwo członkowskie podejmuje decyzję, który etap lub etapy dostawy są objęte taką umową, oraz może ustanowić mechanizm mediacji dla przypadków, w których brakuje zgody na zawarcie takiej umowy.
Umowa musiałaby być zawierana przed dostawą i określać cenę, ilość, jakość produktów, a także terminy i procedury płatności. Okres obowiązywania umowy musiałby wynosić przynajmniej 6 miesięcy. Ważny jest zapis dotyczący negocjacji, które miałyby być prowadzone w imieniu producentów przez organizacje producentów i ich zrzeszenia uznane. Według założeń prawodawców, takie przepisy mają poprawić koordynację i planowanie działań w ramach łańcucha marketingowego, zwiększyć rolę producentów rolnych i przedsiębiorstw skupujących produkty, ograniczyć nieuczciwe praktyki handlowe, uporządkować relacje między producentami i przetwórcami i handlowcami, a także wzmocnić siły negocjacyjne stron i pozycję konkurencyjną na rynku UE i na rynkach krajów trzecich."
|
|
|
|
Odp: Parch Jabłoni 2014 [wiadomość #128414 (odpowiedź na #128407) ] |
pon, 02 czerwiec 2014 22:44   |
|
witam czym moge jeszcze wypalic plamy parcha bo bylo stosowane score 2 razy i zadnych efektow
|
|
|
|