|
|
|
|
|
|
|
|
Identyfikacja chorób i szkodników na gruszy - tematy połączone [wiadomość #26024 (odpowiedź na #8550) ] |
wto, 05 maj 2009 20:58   |
grzegiz Wiadomości: 1 Dołączył(a): wrzesień 2007 |
Nowy |
|
|
drugi rok mam nasadzenie gruszy( różne odmiany) zauważyłem że że na listkach pojawiają się jasno czerwone otoczki na górnej stronie. Co to za choroba i jak z na walczyć. dziękuję za podpowiedź.
[Uaktualnione dnia: wto, 05 maj 2009 21:29] przez Moderatora
|
|
|
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na gruszy - tematy połączone [wiadomość #26268 (odpowiedź na #26016) ] |
pon, 11 maj 2009 16:20   |
norekn Wiadomości: 126 Dołączył(a): maj 2008 |
Zaawansowany |
|
|
Kolego orion i grzegiz,otóż jest to szpeciel a mianowicie podskórnik gruszowy.Przypuszczam,iż ogonki liściowe są różnej długości(na zdjęciach jest tylko jeden liść).Czym to zwalczać?Pierwszy zabieg powinien być wykonany na zielony pąk(Danadim,Dimezyl).Musicie panowie spytać w sklepie jaki środek teraz będzie skuteczny.Może Envidor,choć na etykiecie nie jest napisane,że zwalcza tego szkodnika.Stary,dobry sadownik kiedyś Mi mówił o takim właśnie działaniu tego środka,a zna się na produkcji gruszek jak mało kto!Pozdrawiam.
norekn
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Plamy na Liściach [wiadomość #27064 (odpowiedź na #27054) ] |
pią, 22 maj 2009 21:34   |
norekn Wiadomości: 126 Dołączył(a): maj 2008 |
Zaawansowany |
|
|
Kolego dominik10...Przejrzałem forum.W dziale "szkodniki i choroby jabłoni-tematy połączone" pisałeś,że zastosowałeś na przędziorka Omite.Mam pytanie.Czy tym samym środkiem "pojechałeś" w gruszce?
norekn
|
|
|
|
|
|
|
|
Grusze "zamierają"! [wiadomość #27680 (odpowiedź na #8550) ] |
nie, 31 maj 2009 10:45   |
michoo77 Wiadomości: 9 Dołączył(a): listopad 2007 |
Nowy |
|
|
Witam forumowiczów!
Proszę wszystkich o sugestię dotyczącą problemu z gruszami odmiany Lukasówka. Kilka z nich, tak jakby po prostu usychały ,ale tylko poszczególne gałęzie. Ogólnie z wiosny liście słabo się rozwijają-są mniejsze,słabo "wykształcone".Pryskam wieloma środkami na "robactwo" itd. i nic.Problem zaczął się w ubiegłym sezonie i nie wiem co to może być(jestem można powiedzieć początkujący w tym temacie). W załączniku umieściłem zdjęcie jak to wygląda.
Z góry dziękuję za porady!
|
|
|
|
|
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na gruszy - tematy połączone [wiadomość #31940 (odpowiedź na #8550) ] |
nie, 27 wrzesień 2009 19:34   |
SUJKI Wiadomości: 26 Dołączył(a): wrzesień 2007 |
Początkujący |
|
|
Witam.
Od kilku lat pojawiają się zielone przebarwienia na owocach lukasówki, nie jest kamienistość. Stosuje 6-7 zabiegów Wuxalem Ca. Poproszę o komentarze.
[Uaktualnione dnia: śro, 30 wrzesień 2009 15:36] przez Moderatora
|
|
|
Odp: Grusze "zamierają"! [wiadomość #31972 (odpowiedź na #27680) ] |
śro, 30 wrzesień 2009 10:53   |
mietek Wiadomości: 62 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Początkujący |
|
|
Witaj! Wydaje mi się, że jest to efekt choroby zamierania pędów gruszy, choroby wirusowej roznoszonej przez między innymi, a może głównie przez miodówki. Powyższa wiadomość jest do michoo77. Pozdrawiam mietek.
[Uaktualnione dnia: śro, 30 wrzesień 2009 15:34] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na gruszy - tematy połączone [wiadomość #39459 (odpowiedź na #8550) ] |
sob, 08 maj 2010 15:40   |
rtp101 Wiadomości: 6 Dołączył(a): maj 2010 |
Nowy |
|
|
Witam,
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji choroby gruszy. Załączam zdjęcie. Wstępnie oceniłem to na szpeciel i spryskałem środkiem MAGUS 200SC. Nie widzę jednak żadnych zmian - przyznam się jednak, że pryskałem jak była temperatura poniżej 15 stopni. Nie wiem na ile jest to ważne. A może są tutaj dwie choroby szpeciel + coś jeszcze ?
Pozdrawiam
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Załącznik: ll.jpg
(Rozmiar: 41.55KB, Pobrane 3601 razy)
[Uaktualnione dnia: sob, 08 maj 2010 21:21] przez Moderatora
|
|
|
|
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na gruszy - tematy połączone [wiadomość #39472 (odpowiedź na #39459) ] |
sob, 08 maj 2010 20:24   |
|
moim zdaniem jest to dzieło pryszczarka...najskuteczniejszy na niego to któryś z fosforoorganicznych.
|
|
|
|
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na gruszy - tematy połączone [wiadomość #39484 (odpowiedź na #8550) ] |
sob, 08 maj 2010 21:52   |
SlawekS Wiadomości: 1069 Dołączył(a): grudzień 2006 |
Maniak |
|
|
Spojrzałem do książki, wynik:
Podskórnik gruszowy + Pryszczarek gruszowiec.
Żeby się upewnić, możesz sprawdzić:
A. Pryszczarek - wewnątrz znikształconych liści znajdują się białe larwy do 2mm. Zawinięte do środka brzegi są zgrubiałe, kruche, po pewnym czasie czernieją (tylko u niektórych odmian, ale na zdjęciu już chyba zaczynają)
B. Podskórnik - szpeciele ok 0,2mm białawe, wrzecionowate z dwiema parami odnóży, podobne do pryszczarka (potrzebny będzie mikroskop kieszonkowy). Pęcherzyki na liściach powinny brązowieć z biegiem czasu.
Popraw zabieg przeci szpecielom, nie ma żartów bo wzrost młodych drzew może być zahamowany, a na owoceach będą plamki.
Pryszczarek - tak jak podał kolega fosforoorganiczne.
Podkórnik - aktualnie nie ma nic zarejstrowanego, ja bym radził spróbować z Envidorem lub Ortusem, oba dobrze sobie radzą z pordzewiaczem, także i to powinno zbić.
|
|
|
|
Odp: Identyfikacja chorób i szkodników na gruszy - tematy połączone [wiadomość #39541 (odpowiedź na #39484) ] |
nie, 09 maj 2010 15:46   |
rtp101 Wiadomości: 6 Dołączył(a): maj 2010 |
Nowy |
|
|
Serdecznie dziękuję plutom, tomaszk123 i Slaweksza za odpowiedzi!
Dzisiaj spróbowałem przyjrzeć się trochę dokładniej z lupą co jest na tych zarażonych liściach.
1. Od spodu liści wzdłuż środka jest bardzo dużo jasnych wrzecionowatych malutkich jajeczek/larw (?) Zaobserwowałem na innych liściach, że w miejscach gdzie się pojawiają, liście wyraźnie są zniekształcone - a więc to chyba to jest odpowiedzialne za zwijanie liści. Pojawiają się już na najmłodszych jeszcze nie rozwiniętych liściach.
Czy tak może wyglądać pryszczarek?
2. Popatrzyłem też od środka liścia i tam są jeszcze mniejsze ale już czarne, ciemne kropeczki/igiełki (nie potrafię powiedzieć co to jest bo jest zbyt małe) Na zdrowych liściach tego nie ma, więc zakładam, że to też jest jakiś szkodnik.
Co to może być?
Poniżej załączam zdjęcie w maksymalnym powiększeniu jakie udało mi się uzyskać.
Konieczna była edycja zamieszczonego zdjęcia i usunięcie drugiego. Niestety zdjęcia o tak dużych rozmiarach nie mogą być zamieszczane ze względów technicznych - patrz regulamin (strona jest nieczytelna dla niektórych użytkowników)- moderator
Pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: nie, 09 maj 2010 18:18] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|