Wiosna 2014 [wiadomość #117432] |
wto, 25 luty 2014 20:30  |
Marcin8787 Wiadomości: 400 Dołączył(a): luty 2010 |
Stały bywalec |
|
|
Jeżeli prognozy pogody się sprawdzą to będziemy mieć bardzo wczesna wiosnę.. Tylko czy aby nie za wcześnie? Może dla roślin sadowniczych nie być to nic dobrego. Jak pąki się rozwiną to później przymrozki uszkodzą. A uważam ze będą jeszcze później.
|
|
|
|
|
|
Odp: Wiosna 2014 [wiadomość #117455 (odpowiedź na #117452) ] |
wto, 25 luty 2014 22:06   |
Melolontha Wiadomości: 3808 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Ja, w sytuacji jaka panuje obecnie w mojej okolicy / Dolny Śląsk / mam zawsze uczuciowe rozdwojenie... Bo z jednej strony cieszy to ciepełko i przygrzewające słoneczko które powoduje że pylą leszczyny, kwitną przebiśniegi i ukazują się już pąki żonkili a szpaki rozpoczęły swoje miłosne gwizdy...Ale z drugiej strony dla mnie, jako sadownika, najlepiej by było żeby leżało jeszcze tak ze 20 cm śniegu i trzymał taki 8-10 stopniowy mróz... Bo jeśli ta pogoda utrzymywać się będzie w dalszym ciągu, to Zimna Zośka i Ogrodnicy mogą poczynić takie spustoszenie, jakiego najstarsi górale nizinni spod Wrocławia nie pamiętają... I przy okazji takie małe przypomnienie dla wszystkich tych, którzy już znależli albo dopiero szukają miejsca pod sad lub plantację... Stok południowy dobry jest dla tych, którzy wyjechali w góry aby tam jeżdzić na nartach i przy okazji opalać się... Dla sadownika taki ciepły i szybko nagrzewający się stok, to przekleństwo... Bo na nim wegetacja rusza jeszcze wcześniej... I to dlatego jedną z bardziej pożądanych cech wszelkich nowych odmian jest póżne kwitnienie i wszystkie te czynniki, które kwitnienie opóżniają... Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: wto, 25 luty 2014 22:08]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Wiosna 2014 [wiadomość #117536 (odpowiedź na #117531) ] |
śro, 26 luty 2014 22:40   |
Melolontha Wiadomości: 3808 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Adamski23... darek pomyślał głośno o sadzeniu drzewek w obecnych warunkach pogodowych... I ja bym mu radził aby sadził i nie czekał... A jeśli korzenie uaktywniają się w temperaturze 8 stopni plus, to jaka różnica czy te drzewka poczekają na tą temperaturę w chłodni, na dołowniku czy już posadzone, na polu ?... jerzy45... Będzie słowo o sadownictwie ale też / w sposób mocno zakamuflowany / trochę o seksie... " Pewna Ewka co bardzo dobre miała serduszko...Adasiowi podała małe rajskie jabłuszko... Dziś gdy głowę tulą do wspólnej poduszki, myślą... Lepiej może było wsadzić by...gruszki ? "...Pozdrawiam !
[Uaktualnione dnia: śro, 26 luty 2014 22:42]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Wiosna 2014 [wiadomość #120590 (odpowiedź na #118439) ] |
śro, 02 kwiecień 2014 18:38  |
Alinka Wiadomości: 32 Dołączył(a): styczeń 2014 |
Początkujący |
|
|
Okolice Janowa lubelskiego 0 6.00 - 9 przy gruncie, woda w kałuży zamarznięta i rozmarzała się do 10.30
|
|
|