użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Opryskiwacze sadownicze » Obliczenie dawki hektarowej/ parametry oprysku - tematy połączone
icon1.gif   Obliczenie dawki hektarowej/ parametry oprysku - tematy połączone [wiadomość #19507] nie, 05 październik 2008 18:50 Przejdź do następnej wiadomości
blasiak jest aktualnie niedostępny blasiak
Wiadomości: 2
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
Proszę o pomoc .Jestem początkującym sadownikiem, po objęciu gospodarstwa sadowniczego po teściach 3,13 ha. kila lat pryskałem starą Ślęzą teraz zmieniłem na nową 1014 z wirnikiem na 14 dysz Albus żółte i czerwone i pojawiły się problemy . Dawniej wypryskiwałem 1,5 do 2 ślęz teraz 1 .proszę o podanie parametrów pryskania t/j ciśnienia ,na jakim biegu należy jeździć ciągnikiem C-330

[Uaktualnione dnia: nie, 27 styczeń 2013 22:38] przez Moderatora

Odp: Parametry pryskania [wiadomość #19508 (odpowiedź na #19507) ] nie, 05 październik 2008 19:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slgadam jest aktualnie niedostępny slgadam
Wiadomości: 460
Dołączył(a): kwiecień 2008
Stały bywalec
witam kolego.. mialem dokladnie taki sam problem Twisted Evil
chcialem pryskac 1000 / ha .. pani w klepie mi wyliczyla i wyszlo jej ze teejety beda zielone.. zalozylem.. pojechalem pryskac.. 3.5 ha sadu opryskalem polowa beczki Laughing wyliczylem sobie sam lecz nie wg wzoru.. znalazlem taka tabele teejeta o wydajnosci koncowek na ha.. nie wiem skad to wzieli skoro nie znaja predkosci podczas pryskania ani nic... ale skorzystalem z niej.. i wyszlo ze potrzebne sa mi dysze o wydajnosci okolo 2.48 l/ ha.. teejeta byly to bodajrze czerwone.. ale ze albuza byly tansze kupilem albuza.. tej wydajnosci odpowiadal kolor szary.. i jak narazie wszystko ok.. pryskam na 15 bar i wypryskuje 1000/ha.. jestem zadowolony.. osobiscie nie polecam kupowania dysz oszczednosciowych do sadow tradycyjnych.. (mam kwatereke sadu tradycyjnego w rostawie 4.5 / 2.5 i te dysze nie zdaja egzaminu.. pryskam starymi krazkowymi starymi dyszami.. zas w sadzie karlowym jestem z nich bardzo zadowolony Wink pozdrawiam.. jak chcesz to moge ci wyslac ta tabele teejeta.. pozdrawiam
Parametry pryskania c.d [wiadomość #19523 (odpowiedź na #19507) ] pon, 06 październik 2008 19:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
blasiak jest aktualnie niedostępny blasiak
Wiadomości: 2
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
Dziękuje za chyba częściową pomoc ,czekam na podanie przybliżonych parametrów t/j Na jakim biegu należy jeździć C-330, jakie ciśnienie najlepiej stosować i ile gotowej cieczy powinno się wypryskiwać na ha.Pozdrawiam wszystkich sadowników
Odp: Parametry pryskania c.d [wiadomość #19569 (odpowiedź na #19523) ] śro, 08 październik 2008 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Wiadomości: 697
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Witam!
Nie ma się co dziwić,że tyle parcha jak wam pani w sklepie musi obliczać parametry oprysku Confused Shocked


Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #19578 (odpowiedź na #19507) ] śro, 08 październik 2008 22:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
slgadam jest aktualnie niedostępny slgadam
Wiadomości: 460
Dołączył(a): kwiecień 2008
Stały bywalec
nie paramtery oprysku tylko dobor dysz do podanego wydatku.


ja jak pryskam c-330 to pryskam 3 biegiem i na cisnieniu 15 bar. wiekszosc ludzi pryska 4 biegiem ja uwarzam ze lepiej jest na 3. Wink pozdrawiam
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #19583 (odpowiedź na #19507) ] czw, 09 październik 2008 08:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dodek200 jest aktualnie niedostępny dodek200
Wiadomości: 111
Dołączył(a): grudzień 2006
Zaawansowany
Laughing
a potem mamy jak mamy Confused
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #19595 (odpowiedź na #19583) ] czw, 09 październik 2008 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Wiadomości: 1005
Dołączył(a): styczeń 2007
Maniak
15 bar to za dużo dla niektórych rozpylaczy. Szybko się zużyją nie taka kropla. Bezpieczniej 12.


http://poema.pl/publikacja/52998-after-apple-picking
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #19698 (odpowiedź na #19507) ] wto, 14 październik 2008 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
grisiu23 jest aktualnie niedostępny grisiu23
Wiadomości: 21
Dołączył(a): styczeń 2008
Początkujący
Widze,ze tu sami profesjonalisci!
nie wazne ktorym biegiem kto jezdzi!oprysk to sprawa indywidualna!
najpierw trzeba sie zdecydowac,jaka iloscia wody pryskac na 1ha,najczesciej pisze na opakowaniu srodkow chemicznych.ale na
przyklad: na grzyba mozna pryskac 300-500 litrow,ale na robaka,wszelkiego typu 500-1000.wszystko zalezy,od czasu i potrzeby!kazda dysza ma swoj numer i sa tabele,ktore podaja ilosc pryskanej wodny na minute.jesli nie masz tabeli,to zmierz sam.pryskaj do butelki przez dokladnie 1 minute i zmierz ilosc wody.podam rownanie do obliczenia pryskanej cieczy na hektar:
[B]Ilosc cieczy wszystkich dysz(l/min) x 600
ten wynik podzielic przez predkosc (km/h) x szerokosc rzadkow(m)/B]
przyklad: 11,2 l/min x 600= 6720
7,5 km/h x 3,40 m =25,5
6720 / 25,5 = 263,5 l/ha
pryskamy 263 litry na hektar.
Tym ktorzy nigdy nie pryskali,polecam ksiazki!czytac czytac czytac! nie oczekujcie gotowcow od innych,uczcie sie sami,i na wlasnych bledach. bo kazdy pryska jak mu sie podoba!
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #22554 (odpowiedź na #19507) ] pon, 09 luty 2009 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Chciałem się doradzic jakimi parametrami pryskac , mittererem podczepionym do zwykłego urusa i sadem półkarłowym w rozsadzie 4 na 1,2 ? Prosze o pomoc, i mniej wiecej ile litrów cieczy powinno wychodzić.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #22558 (odpowiedź na #19507) ] pon, 09 luty 2009 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Wiadomości: 697
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Jaka miąższość korony i jakie dysze w tym opryskiwaczu?


Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #22571 (odpowiedź na #22558) ] wto, 10 luty 2009 12:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
dysze mam od góry 2 czerwone , i potem reszta pomarańczowych , a jak je odwróce to mam 2 koncówki pomarańczowe a reszta zółte. Jakie wy macie ? i jak pryskacie ? prosze o pomoc.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #22638 (odpowiedź na #22571) ] śro, 11 luty 2009 22:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Wiadomości: 697
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Masz więc dwa zestawy dysz na różne warunki .To znakomicie zwiększa możliwości oprysków.Proponuję obliczyć dla obu zestawów parametry oprysku i w zależności od potrzeb przełączać.
Najpierw musisz określić ilość cieczy potrzebną do prawidłowego pokrycia opryskiem całego drzewka.Sposób obliczenia podałem w dziale "jabłoń" ,temat "opryskiwanie".
Następna sprawa to określenie prędkości roboczej.
4 - 5 km/h - przy wietrze i dużych drzewach
5 - 7 km/h - bezwietrznie,małe drzewa
Aby określić prędkość w praktyce to musisz zaczepić napełniony minimum do połowy wodą opryskiwacz do ciągnika, wyznaczyć odcinek kontrolny (100m), najlepiej w sadzie. Wsiadasz,włączasz i jedziesz te 100 m mierząc czas w sekundach. Robisz tak dla różnych biegów i obrotów silnika.
Potem obliczasz prędkość. 360:czas przejazdu(s) = prędkość (km/h).
Teraz musisz dobrać dysze.Ty już masz zamontowane więc patrzysz w tabeli jaki wydatek w l/min ma konkretna dysza przy wybranym ciśnieniu roboczym.Zakładam,że to nowe dysze więc nie musisz sprawdzać wydajności doświadczalnie.
Następnie obliczasz dawkę cieczy. wypływ z wszystkich dysz(l/min) x 600 : prędkość(km/h) x rozstawa rzędów(m) = dawka cieczy(l/ha).
Przy określaniu ciśnienia roboczego musisz pamiętać aby nie stosować ciśnienia poniżej 0,6MPa ponieważ przy niższym ciśnieniu rozpylacze wirowe produkują zbyt duże krople. Staraj się też nie stosować ciśnienia powyżej 12MPa bo z kolei większość wkładek wirowych powyżej tego ciśnienia produkuje zbyt niejednorodne krople i przy wysokich ciśnieniach szybciej sie zużywają.Sprawdź jeszcze czy w tabelach są zaznaczone zakresy ciśnień dla których jednorodność kropli jest największa i takie ciśnienia staraj się stosować.


Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #22641 (odpowiedź na #22638) ] śro, 11 luty 2009 23:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
wielkie dzięki kolego ;] A mógłbyś mi jeszcze powiedzieć jakimi parametrami , końcówki ciśnienie, ciągnik(bieg obroty) TY pryskasz?;>
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #22690 (odpowiedź na #19507) ] czw, 12 luty 2009 23:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Wiadomości: 697
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Pryskam C-360 i ślęzą 1014 z małym wentylatorem więc strumień powietrza mogę regulować tylko obrotami.Drugi bieg,1500obr/min(to daje ok.5km/h i odpowiednią do mojego sadu wydajność wentylatora).Mam zamontowane 14 dysz Ø 1,5mm,ciśnienie 10 bar.To daje 503l/ha.Wyliczona ilość cieczy na podstawie wzoru,który podałem w dziale "jabłoń-opryskiwanie" dla mojego sadu wynosi 495 l/ha.


Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #23793 (odpowiedź na #19507) ] nie, 08 marzec 2009 16:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pietka78 jest aktualnie niedostępny pietka78
Wiadomości: 39
Dołączył(a): styczeń 2008
Początkujący
Witam.
Zakupiłem nowy opryskiwacz sadowniczy. Jaką prędkość i jakie ciśnienie stosować. Do tej pory używałem ślęzy z dużym koszem [12 końcówek na stronę od dołu 10szt po 1,0 a od góry 2szt. po 1,5]. teraz mama lechler zielone i niebieskie.Mam c360 i c330 na jakim biegu jeździcie [po 8szt na stronę na i inna przekładnia]. Pozdrawiam
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #23819 (odpowiedź na #23793) ] pon, 09 marzec 2009 17:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hunter jest aktualnie niedostępny Hunter
Wiadomości: 476
Dołączył(a): grudzień 2006
Stały bywalec
poczytaj troche juz wszystko jest napisane na forum a do tak zadanego pytania niedostaniesz jednoznacznej odpowiedzi.moze gdybys chociaz wiedział jaką ilosc wody zamierzasz wypryskac na ha? Razz


...
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #23825 (odpowiedź na #22638) ] pon, 09 marzec 2009 19:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Wiadomości: 3100
Dołączył(a): styczeń 2007
Maniak
pietka78 napisał(a) dnia nie, 08 marzec 2009 04:00

...Zakupiłem nowy opryskiwacz sadowniczy. Jaką prędkość i jakie ciśnienie stosować...


Odpowiedź Zdzicha dwie wiadomości wyżej:

Zdzich napisał(a) dnia śro, 11 luty 2009 10:24

Następna sprawa to określenie prędkości roboczej.
4 - 5 km/h - przy wietrze i dużych drzewach
5 - 7 km/h - bezwietrznie,małe drzewa
Aby określić prędkość w praktyce to musisz zaczepić napełniony minimum do połowy wodą opryskiwacz do ciągnika, wyznaczyć odcinek kontrolny (100m), najlepiej w sadzie. Wsiadasz,włączasz i jedziesz te 100 m mierząc czas w sekundach. Robisz tak dla różnych biegów i obrotów silnika.
Potem obliczasz prędkość. 360:czas przejazdu(s) = prędkość (km/h)...
...Przy określaniu ciśnienia roboczego musisz pamiętać aby nie stosować ciśnienia poniżej 0,6MPa ponieważ przy niższym ciśnieniu rozpylacze wirowe produkują zbyt duże krople. Staraj się też nie stosować ciśnienia powyżej 12MPa bo z kolei większość wkładek wirowych powyżej tego ciśnienia produkuje zbyt niejednorodne krople i przy wysokich ciśnieniach szybciej się zużywają.Sprawdź jeszcze czy w tabelach są zaznaczone zakresy ciśnień dla których jednorodność kropli jest największa i takie ciśnienia staraj się stosować.



pietka78 napisał(a) dnia nie, 08 marzec 2009 04:00

...teraz mam lechler zielone i niebieskie...


Tabele wydatku cieczy dla rozpylaczy (w tym i Lechlera) przy określonym ciśnieniu masz podane w programie ochrony roślin sadowniczych 2009 (Plantpress, str.64). Jeżeli coś jest niezrozumiałe - po prostu pytaj Pozdrawiam serdecznie Smile


http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #23839 (odpowiedź na #23825) ] pon, 09 marzec 2009 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
ja się zastanawiam w jaki sposób ludzie zadający takie pytania dorobili się tych opryskiwaczy. można przecież zrobić próbę wodną i wszystko jasne.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #23863 (odpowiedź na #23839) ] wto, 10 marzec 2009 21:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pietka78 jest aktualnie niedostępny pietka78
Wiadomości: 39
Dołączył(a): styczeń 2008
Początkujący
Witam.
Jeżeli chodzi o ścisłość próba wodna to jedno, a jakość opryskania to drugie.Może niektórzy forumowicze nie zrozumieli mojego pytania do końca.Chodzi mi jakie ciśnienie [zakres] jest najodpowiedniejsze dla wyżej wymienionej końcówki [lechler zielone niebieskie] a tabelę o wydatku to naszczęcie ma w instrukcji opryskiwacza. Co do prędkości to czy wszyscy pryskają z prędkością 4-5 km/h, bo ja w nasadzeniach tradycyjnych [5x3m] pryskam wolniej.Ale to jest moje zdanie.
Pozdrawiam
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #24052 (odpowiedź na #23863) ] pon, 16 marzec 2009 19:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Wiadomości: 697
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Aby wszystko było w jednym miejscu.

Aby określić ilość cieczy na ha należy: wys.drzewa(m) x szerokość korony(m) : rozstawa rzędów(m) x 330.
Np.
wysokość drzewa = 3m
szerokość korony = 2m
rozstawa rzędów = 4m
3x2=6:4=1,5x330=495 l/ha


Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
icon5.gif  Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25590 (odpowiedź na #24052) ] nie, 26 kwiecień 2009 19:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
CZerwony82 jest aktualnie niedostępny CZerwony82
Wiadomości: 301
Dołączył(a): wrzesień 2007
Stały bywalec
witam szanownych kolegów sadowników:-)chciałem prosić o pomoc, a mianowicie mama problem z ustawieniem ciśnienia z jakim powinienem pryskać. Rzecz polega na tym, że wskazówka ciśnieniomierza skacze i tak do końca to nie wiem jakim ciśnieniem pryskam. Wizualnie jest ok., cieczy użytkowej nie wypryskuje ani więcej ani mniej, tylko nie wiem jakim ciśnieniem pryskam z powodu skoków wskazówki. z góry dziękuję za odpowiedź.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25592 (odpowiedź na #25590) ] nie, 26 kwiecień 2009 20:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Wiadomości: 697
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Sprawdź ciśnienie w powietrznikach.Powinno być na poziomie 1/3 ciśnienia roboczego.Jednak utrzymywanie ciśnienia na poziomie 1/2 roboczego daje lepsze efekty.


Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25593 (odpowiedź na #19507) ] nie, 26 kwiecień 2009 20:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
miszel jest aktualnie niedostępny miszel
Wiadomości: 345
Dołączył(a): luty 2008
Stały bywalec
Jeżeli masz przełącznik z ciśnieniomierzem (tzw. włoski), przeciągnięty do ciągnika. To możesz w czasie dorabiania cieczy, jak masz włączone mieszanie przełączyć trochę na rozwadniacz. Jeżeli przystąpisz do pryskania to ciśnienie Ci się wyrówna. Jednak dotyczy się to przypadku gdy ciśnienie robocze skacze na początku pryskania, a po pewnym czasie się wyrównuje. Jeżeli wskazówka skacze Ci przez cały okres pryskania, to propozycje poprzedników są trafne.


POZDRAWIAM
MISZEL
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25598 (odpowiedź na #25593) ] nie, 26 kwiecień 2009 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Wiadomości: 1005
Dołączył(a): styczeń 2007
Maniak
Zawsze jest też możliwość ,że padł manometr lub zawór sterujący. Mi wczoraj w nocy dokonał żywota szesnastoletni Razz bymatic.Przeszedł niedawno badanie techniczne ,ale zaczął się wczoraj zacinać.Przeżył pewnie z 5 manometrów.Musiałem przerwać zabieg ,przepompować ciecz do drugiego opryskiwacza ...


http://poema.pl/publikacja/52998-after-apple-picking
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25606 (odpowiedź na #25598) ] pon, 27 kwiecień 2009 09:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
CZerwony82 jest aktualnie niedostępny CZerwony82
Wiadomości: 301
Dołączył(a): wrzesień 2007
Stały bywalec
Bardzo dziękuję za pomoc. Sprawdzę ciśnienie w powietrznikach
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25881 (odpowiedź na #25606) ] nie, 03 maj 2009 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
CZerwony82 jest aktualnie niedostępny CZerwony82
Wiadomości: 301
Dołączył(a): wrzesień 2007
Stały bywalec
Witam, sprawdzałem, a raczej próbowałem sprawdzić. W pierwszej pompie licząc od beczki przy próbie sprawdzenia urwał mi się wentylek w taki sposób że nie można ani dopompować ani wkręcić nowego w drugiej udało mi się dopompować (profilaktycznie)bo wentylek też jest zapieczony i nie dało rady sprawdzić ciśnienia efekt moich starań jest tak że skazówka skacze jak skakała tylko trochę mniej Sad
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25901 (odpowiedź na #25881) ] nie, 03 maj 2009 15:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Robercik jest aktualnie niedostępny Robercik
Wiadomości: 191
Dołączył(a): kwiecień 2007
Zaawansowany
witam
odkręć kol. powietrzniki-głowice górne sprawdź membrany czy są całe zakręć nowe zaworki napompuj wiatru i jeszcze jakość manometru jest ważna czy już czasem nie jest wypracowany i powinno być ok bez żadnych drgań Shocked


Robert
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25950 (odpowiedź na #19507) ] pon, 04 maj 2009 09:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Mam nie duży sad - rosną w nim pół na pół drzewa na antonówce, dorosłe drzewa na podkł. m7 i m26 w rozstawie 4 x 2,2, i troszkę młodego sadu 4x2 na m7. Rzeczywiście tam gdzie korona mniejsza to bez problemu nawet przy dużym wietrze łatwiej ten oprysk dokładnie nanieść, przy dużych drzewach wymaga większej staranności, ale problemów ja z tym nie miałem i nie mam. Mam od ponad 5 lat c- 330m - rewelacja oraz ślęzę z dużym koszem z której też jestem bardzo zadowolony. Mam na niej założone tradycyjne końcówki wirowe 1,0 mm. Końcówki 1,0 przy ślęzie są u nas odkąd tylko pamiętam, jeszcze jak mieliśmy starą ślęzę, sąsiedzi mieli w większości półtorówki pozakładane a mój ojciec zakładał 1,0 - i zawsze to raczej przynosiło dobry rezultat. Na hektar obecnie wypryskowywuję od 350 - do 450 l jadąc na 3 biegu, a obroty w zależności jaka pogoda jak wietrznie to w dużych drzewach nawet 1600 obrotów /min, stąd więcej nieraz wychodzi w zależności od pogody, ale daje sobie radę świetnie ten zestaw. Przy takim stosowaniu opryskowywujemy cieczy mniej ale pamiętajmy że dawka środka musi być taka sama czyli dajemy 1,5 raza - np. ardent daje się 0,2 ha - a ja na 850 czy na 900 l daję 0,3l - to jest ważne. Pamiętajmy o tym że końcówki 1,0 są jednak bardziej znoszone przez wiatr niż np. 1,5 i trzeba bardziej dać ognia tak jak wyżej wspomniałem ale efekt nanoszenia moim zdaniem bez porównania lepszy. Pamiętać należy również o regularnym czyszczeniu filtrów i końcówek - wtedy problemów nie mamy. Od lat u mnie przelicza się w ten sposób i pryska 1,0mm z czego jesteśmy zadowoleni, druga sprawa że parch nie śpi i nawet potrafi wtargnąć jak mamy sad pod okiem doradców Smile.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #25951 (odpowiedź na #25950) ] pon, 04 maj 2009 09:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
acha jeszcze jedno z ważniejszych rzeczy - cisnienie - od wieków stosuję 0,9 - 1,0.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #28862 (odpowiedź na #25951) ] sob, 20 czerwiec 2009 10:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
CZerwony82 jest aktualnie niedostępny CZerwony82
Wiadomości: 301
Dołączył(a): wrzesień 2007
Stały bywalec
witam Smile udało się znalazłem przyczynę skakania wskazówki. okazało się że w tym przypadku był to nie sprawny rozdzielacz, a konkretnie ta część rozdzielacza która odpowiada za regulację ciśnienia, w środku znajdował się tam tłoczek, który raz puszczał ciśnienie, a raz nie Sad pogorszyło się aż do takiego stanu że nie tylko skazówka skakała, ale także dysze przestały pryskać. wymieniłem rozdzielacz i wszystko wróciło do normy Very Happy
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #38299 (odpowiedź na #19507) ] czw, 15 kwiecień 2010 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daro9 jest aktualnie niedostępny daro9
Wiadomości: 181
Dołączył(a): marzec 2008
Zaawansowany
prosze o rade,mam c-360 i ślęze 1002-3,mały kosz 24 końcówki tradycyjne 12dalekosiężnych i 12 zwykłych,ślęze odremontowałem i chciałbym wypryskiwać tym zestawem 1000l/ha,podpowiedzcie jakie parametry(który bieg,obroty,ciśnienie) ustawić i jakie końcówki założyć(1.0,1.4,1.5,1.7,2.0)?
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #38301 (odpowiedź na #38299) ] czw, 15 kwiecień 2010 22:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zdzich jest aktualnie niedostępny Zdzich
Wiadomości: 697
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Daro9 - W tym wątku masz wszystko opisane,łącznie z wzorami. Wystarczy przejrzeć wątek. Trochę zaangażowania kolego !


Pozdrawiam
Zdzich

http://images31.fotosik.pl/424/355e1b2ab0b5a739m.gif Staram się poprawnie pisać po polsku.
Odp: Parametry pryskania [wiadomość #39417 (odpowiedź na #19507) ] pią, 07 maj 2010 21:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik23 jest aktualnie niedostępny sadownik23
Wiadomości: 23
Dołączył(a): luty 2009
Początkujący
Witam panowie.
Chciałbym się dowiedzieć jak pryskać Mistralem 55 i agrolą optimum.
Jakim biegiem, ile obr, jakie ciśnienie??
Z góry dzięuje
Obliczenie dawki hektarowej. [wiadomość #43553 (odpowiedź na #19507) ] śro, 28 lipiec 2010 12:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Darek578 jest aktualnie niedostępny Darek578
Wiadomości: 393
Dołączył(a): czerwiec 2008
Stały bywalec
Dawke hektarową obliczamy uwzględniając same międzyrzędzia czy cały areał który opryskujemy? Może głupie pytanie ale myśle że daje za małe dawki oprysku na hektar.
Odp: Obliczenie dawki hektarowej. [wiadomość #43555 (odpowiedź na #43553) ] śro, 28 lipiec 2010 13:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daath1 jest aktualnie niedostępny daath1
Wiadomości: 182
Dołączył(a): luty 2009
Zaawansowany
może poczytaj tu http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2131 albo http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=358

[Uaktualnione dnia: śro, 28 lipiec 2010 15:23]

Odp: Obliczenie dawki hektarowej. [wiadomość #43570 (odpowiedź na #43553) ] śro, 28 lipiec 2010 19:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Wiadomości: 542
Dołączył(a): kwiecień 2007
Maniak
Przeczytałem dokladnie te 2 artykuły i nie bardzo rozumie czy jest zawarta odpowiedz na pytanie Darek578
w obydwu artykułach opisane jest jak obliczyc ilosc litrów na ha
A w pytaniu bylo ile srodka na ha a nie wody
Biorac pod uwage ta tabelke
http://www.ho.haslo.pl/images/article/2000/03/358/5.jpg
Czy zalecana dawka cieczy jak sie ma do zalecanej dawki preparatu na ha?
Na srodkach pisza zalecna ilosc wody na ha i dawke na ha i jak sie to ma do powyzszej tabelki??
Obliczajac TRV nie ma uwzglednienia roztawu w rzędzie.
Moze to ktos wyjasni
Odp: Obliczenie dawki hektarowej. [wiadomość #43574 (odpowiedź na #43570) ] śro, 28 lipiec 2010 19:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daath1 jest aktualnie niedostępny daath1
Wiadomości: 182
Dołączył(a): luty 2009
Zaawansowany
Według mnie to właśnie ,ilość wody jest bardzo powiązana z dawką na ha,np.800l wody i dawka 1ha środka,czy 400l wody to dawka na 0,5ha.Chyba że liście w czasie zabiegu mokre to można zmniejszyć ilość wody ,nie obniżając dawki na ha,czyżbym się mylił?? Rolling Eyes
Odp: Obliczenie dawki hektarowej. [wiadomość #43584 (odpowiedź na #43553) ] śro, 28 lipiec 2010 20:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Wiadomości: 542
Dołączył(a): kwiecień 2007
Maniak
Czyli według Ciebie stary sad to 1000l/ha a np 2kg srodka
A jak maly sad to 500l/ha i 1kg srodka?
Odp: Obliczenie dawki hektarowej. [wiadomość #43590 (odpowiedź na #43584) ] śro, 28 lipiec 2010 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daath1 jest aktualnie niedostępny daath1
Wiadomości: 182
Dołączył(a): luty 2009
Zaawansowany
O to właśnie chodzi,tylko te 1000l/ha to przesada,chyba że chodzi o Ventop(i suche liście)??jeśli nie, to lepiej 700-750l wody na stary i na młody połowa wody i połowa środka.Nie wiem jak u was?? u mnie się sprawdziło, bez żadnej szkody.Chodzi tu zapewne bardziej czy do np.400l wody nie dać czasem więcej środka?? można, ale po co??,w zupełności wystarczy miarka na wodę.
Odp: Obliczenie dawki hektarowej. [wiadomość #43593 (odpowiedź na #43553) ] śro, 28 lipiec 2010 21:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
waldus jest aktualnie niedostępny waldus
Wiadomości: 542
Dołączył(a): kwiecień 2007
Maniak
No ja sie spotkalem z takimi głosami ze takie pryskanie i parch gotowy moze jednak ktos sie jeszcze wypowie jak rozumiec te przeliczenia
Poprzedni wątek:Opryskiwacz Friuli
Następny wątek:Olej do przekładni wentylatora - TIFONE
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]