użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Przechowalnictwo » Czekolada na jabłkach
Czekolada na jabłkach [wiadomość #37146] wto, 16 marzec 2010 17:26 Przejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Witam,chciałem się zapytać jakie są wasze spostrzeżenia na temat pojawiania się czekolady na jabłkach w czasie przechowywania.Jedno co zauważyłem że duży wpływ ma dwutlenek wegla w czasie przechowywania.Jonaglody powinny miec około 2% i wtedy objawy czekolady są dużo mniejsze.
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37277 (odpowiedź na #37146) ] pią, 19 marzec 2010 15:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daro9 jest aktualnie niedostępny daro9
Wiadomości: 181
Dołączył(a): marzec 2008
Zaawansowany
to mutsu z chłodni, czy u Was tez cos takiego sie pojawiło? Jak rozmawiam ze znajomymi to u nich tez sie znajduje ta "czekolada".http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/1542/0/

[Uaktualnione dnia: pią, 19 marzec 2010 15:54]

Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37285 (odpowiedź na #37146) ] pią, 19 marzec 2010 18:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sasha jest aktualnie niedostępny sasha
Wiadomości: 186
Dołączył(a): styczeń 2009
Zaawansowany
Wygląda to na oparzeliznę powierzchniową. Napisz coś więcej o terminie zbioru bo pewnie tu tkwi przyczyna.
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37299 (odpowiedź na #37285) ] pią, 19 marzec 2010 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Markus16 jest aktualnie niedostępny Markus16
Wiadomości: 25
Dołączył(a): sierpień 2007
Początkujący
Witam.Mam tylko pytanie... daro9 czy uzywasz wozka widlowego,a jesli tak to czy jest to wozek gazowy?
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37302 (odpowiedź na #37146) ] pią, 19 marzec 2010 22:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
To jest najwieksza zgroza uzywanie wózków widłwoych gazowych używanych w kontrolach i jak jeszcze jest płuczka dwutlenku węgla to mamy niezly galimatias.Zabronione jest uzywanie tego typu sprzetu w komorach KA i ULO
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37304 (odpowiedź na #37302) ] pią, 19 marzec 2010 23:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Markus16 jest aktualnie niedostępny Markus16
Wiadomości: 25
Dołączył(a): sierpień 2007
Początkujący
motyl dlaczego twierdzisz ze jest to jablko z KA cz ULO?moze jest to zwykla chlodnia...o ile wiem w takich chlodniach nie ma zakazu i nawet kiedys sie juz na ten temat wypowiadalem...
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37314 (odpowiedź na #37146) ] sob, 20 marzec 2010 08:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Jak mi zakladal płuczke facet to mi powiedział że opary z gazu gromadzą się na w górnej czesci stropu i potem jest to nie do usuniecia.Jeżeli jest pluczka to ona to wyciagnie ale to z kolei uszkadza węgiel aktywowany który znajduje sie w pluczke.Tyle mi powiedział.
Troche zeszlismy z tematu i nadal nikt sie nie wypowiedział czemu powstaje czekolada wchłodniach.
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37323 (odpowiedź na #37146) ] sob, 20 marzec 2010 13:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daro9 jest aktualnie niedostępny daro9
Wiadomości: 181
Dołączył(a): marzec 2008
Zaawansowany
mutsu było zrywane pod koniec września podobnie jak szampion,leżało w zwykłej chłodni,używam suchedniowa-elektryczny.na bardziej dojrzałych(żółtych)jabłkach tej odmiany oparzelizny nie ma,a może temperatura w komorze za wysoka?
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37327 (odpowiedź na #37314) ] sob, 20 marzec 2010 16:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SlawekS jest aktualnie niedostępny SlawekS
Wiadomości: 1069
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
motyl napisał(a) dnia sob, 20 marzec 2010 08:11


Troche zeszlismy z tematu i nadal nikt sie nie wypowiedział czemu powstaje czekolada wchłodniach.


Mutsu ma tą "zaletę", że jest podatne na powstawanie oparzeliny powierzchniowej. Takie wyrównanie rachunków za brak ordzawień Laughing
Trzeba się pogodzić, że raz będzie lepiej, a innym razem gorzej.

A odpowiedzi nie ma, bo nadal za bardzo nie wiadomo jakie czynniki determinują powstawanie oparzeliny. Jeden czynnik to dojrzałość owoców w czasie zbioru. Inny, z którym się spotkałem, to przebieg procesu schładzania jabłek po zerwaniu.
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #37339 (odpowiedź na #37146) ] sob, 20 marzec 2010 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Może jak się zerwie jabłka niedojrzałe to wtedy one dostają czekolady?Czemu jonagored który jest żólty na nim czekolady nie ma a na jabłkach zielonych jak trawa spotyka sie to częsciej
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #46550 (odpowiedź na #37339) ] nie, 10 październik 2010 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Wiadomości: 570
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
Sławek ma racje na mutsu wychodzi czekoladka Sad i nie ma tu nic do tego za wczesny czy za pużny zbiur.testowałem na wszystkie sposoby i nic raz jest wiekszy raz mniejszy ale jest .jedynym sposobem jest sprzedanie go do konca stycznia tak wynika z moich obserwacji pużniej może byc zapuzno.poprostu niewolno przecholowac z przechowywaniem Confused
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #46552 (odpowiedź na #46550) ] nie, 10 październik 2010 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mlodysadow jest aktualnie niedostępny mlodysadow
Wiadomości: 41
Dołączył(a): marzec 2010
Początkujący
ja w tym roku pierwszy raz wkladam do zwlyklej chlodni idareda i również obawiam sie zeby nie dostal czekolady. wiem ze znajomy trzyma go na sortowni az "lekko przyżółknie" i wtedy dopiero wrzuca do komory, inni zas laduja bezpośrednio z sadu. Stad chcialbym sie dowiedziec czy ktos praktykowal przytrzymanie idareda na sortowni? Smile
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #46566 (odpowiedź na #46550) ] nie, 10 październik 2010 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sandvik jest aktualnie niedostępny sandvik
Wiadomości: 0
Dołączył(a): listopad 2008
Nowy
szczypiorek napisał(a) dnia nie, 10 październik 2010 08:12

Sławek ma racje na mutsu wychodzi czekoladka Sad i nie ma tu nic do tego za wczesny czy za pużny zbiur.testowałem na wszystkie sposoby i nic raz jest wiekszy raz mniejszy ale jest .jedynym sposobem jest sprzedanie go do konca stycznia tak wynika z moich obserwacji pużniej może byc zapuzno.poprostu niewolno przecholowac z przechowywaniem Confused

Ja swoje mutsu sprzedawałem w czerwcu i nie zaobserwowałem czekolady na owocach Confused Laughing Laughing
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #46583 (odpowiedź na #46566) ] pon, 11 październik 2010 12:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Wiadomości: 570
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
sandvik zapomniałeś dodac że to mutsu z ka ,potrzymaj mutsu w chłodni zwykłej do czerwca to pogadamy Laughing
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #71572 (odpowiedź na #37146) ] pią, 17 luty 2012 17:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
yanodark jest aktualnie niedostępny yanodark
Wiadomości: 444
Dołączył(a): grudzień 2011
Stały bywalec
Chciał bym się dowiedzieć co z ta ,,czekoladą'',wystąpiła mi na ligola a najbardziej z pierwszego rwania drugiego rwania problem nie występuje.Jest to zwykła chłodnia czy za dużo co2,czy może za dużo wietrzyłem bo zaczą champion tracić jędrność.Dodam że wapno wstawiłem ok800kg na 130 ton by ono trzymało na niskim pożiomie co2 Rolling Eyes
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #71606 (odpowiedź na #71572) ] pią, 17 luty 2012 20:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Wiadomości: 570
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
Co do tej czekolady na ligolu to chyba za wcześnie zerwany był, albo zbyt duża wilgotność powietrza przy słabej wentylacji i kiepskim obiegiem powietrza (ciasno poustawiane skrzynie), ciężko będzie dojść przyczyn może być wiele.
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #72441 (odpowiedź na #37146) ] wto, 28 luty 2012 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
nesti1985 jest aktualnie niedostępny nesti1985
Wiadomości: 84
Dołączył(a): maj 2011
Początkujący
Czekolada w tym roku narozrabia...
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #90600 (odpowiedź na #37146) ] wto, 08 styczeń 2013 20:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jabcok1 jest aktualnie niedostępny Jabcok1
Wiadomości: 145
Dołączył(a): czerwiec 2009
Zaawansowany
a i daret w zwykłej chłodni jak przetrzymywac zeby nie dostał czekolady?
czekolada na idarecie [wiadomość #97147 (odpowiedź na #37146) ] wto, 23 kwiecień 2013 07:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
8312345 jest aktualnie niedostępny 8312345
Wiadomości: 46
Dołączył(a): styczeń 2010
Początkujący
Idared w skrzynkach dobrze sie przechował lecz w skrzyniach ma bardzo dużo czekolady czym to może być spowodowane?
Odp: czekolada na idarecie [wiadomość #97157 (odpowiedź na #97147) ] wto, 23 kwiecień 2013 15:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
nesti1985 jest aktualnie niedostępny nesti1985
Wiadomości: 84
Dołączył(a): maj 2011
Początkujący
Ci co wiedzą nie powiedzą a odpowiedzi na Twoje pytanie będą przesyłać tacy którzy bedą zgadywać, będzie im sie wydawać albo wprowadzą Cię w błąd.
Odp: czekolada na idarecie [wiadomość #97160 (odpowiedź na #97157) ] wto, 23 kwiecień 2013 16:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
daro9 jest aktualnie niedostępny daro9
Wiadomości: 181
Dołączył(a): marzec 2008
Zaawansowany
zaparował.w skrzyniach jest mniejszy przewiew
Odp: czekolada na idarecie [wiadomość #97161 (odpowiedź na #97147) ] wto, 23 kwiecień 2013 16:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stefek jest aktualnie niedostępny Stefek
Wiadomości: 125
Dołączył(a): grudzień 2006
Zaawansowany
najprawdopodobniej jest to poparzenie etylenem, w skrzynkach było więcej powietrza więc stężenie etylenu mniejsze. Na obrzeżach skrzyń też jest OK?
Odp: czekolada na idarecie [wiadomość #97181 (odpowiedź na #97161) ] wto, 23 kwiecień 2013 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sadownik25 jest aktualnie niedostępny Sadownik25
Wiadomości: 62
Dołączył(a): październik 2008
Początkujący
Ja zakładam że skrzynie poszło pierwsze rwanie a jak brakło skrzyń to rwałeś w skrzynki Grin
Odp: czekolada na idarecie [wiadomość #97191 (odpowiedź na #97181) ] śro, 24 kwiecień 2013 06:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik83 jest aktualnie niedostępny sadownik83
Wiadomości: 49
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
Rzeczywiście tak było że najpierw zrywałem w skrzynie a jak ich brakło to w skrzynki. Ale co to ma do rzeczy?
Odp: czekolada na idarecie [wiadomość #97200 (odpowiedź na #97191) ] śro, 24 kwiecień 2013 09:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Wiadomości: 1005
Dołączył(a): styczeń 2007
Maniak
To ma do rzeczy ,że za wcześnie zerwałeś ? Plus niedostateczna cyrkulacja powietrza.


http://poema.pl/publikacja/52998-after-apple-picking
Odp: czekolada na idarecie [wiadomość #97201 (odpowiedź na #97200) ] śro, 24 kwiecień 2013 10:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik83 jest aktualnie niedostępny sadownik83
Wiadomości: 49
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
Zrywany był w ostatnim tygodniu pazdziernika.
Odp: Czekolada na jabłkach [wiadomość #115280 (odpowiedź na #90600) ] śro, 29 styczeń 2014 23:56 Przejdź do poprzedniej wiadomości
mariusz321 jest aktualnie niedostępny mariusz321
Wiadomości: 157
Dołączył(a): luty 2013
Zaawansowany
Z najnowszych badan wynika ze czekolade takzwana powoduje grzyb nie mylic z parchem. Bo to inny grzyb. Nasila ja takze stosowanie strubiluryn td a jakze nawozow dolistnych . ale nawet bez tego grzyb atakuje zewnetrzna warstwe komorek
Poprzedni wątek:problem z chłodnia
Następny wątek:wietrzenie chłodni
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]