użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Wiśnia » Zakładanie nowych sadów wiśniowych
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #43919 (odpowiedź na #43907) ] pią, 06 sierpień 2010 23:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik44 jest aktualnie niedostępny sadownik44
Wiadomości: 303
Dołączył(a): styczeń 2009
Stały bywalec
Przetwórcy nie wiedzieli ,że tak plenna łutówka owocuje na jednorocznych pędach ? Laughing
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45593 (odpowiedź na #214) ] sob, 18 wrzesień 2010 15:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
BORO001 jest aktualnie niedostępny BORO001
Wiadomości: 13
Dołączył(a): wrzesień 2010
Nowy
Jestem tu nowy więc witam was wszystkich.Posiadam 0,65ha ziemi na której rośnie sad jabłkowy.Zamierzam w tym roku go wyrwać i posadzić tam wiśnię.Wiem,że to mały kawałek ziemi a zemnie żaden sadownik Embarassed ale nie lubię jak coś leży i zarasta a i roboty się nie boję.Chciałbym żebyście poradzili mi jakich odmian nasadzić i w jakiej odległości od siebie.Działka ma ok. 17m szerokości i 330-340m długości + zwężający się cypel o powierzchni ok.800m przylegający do tej działki.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45607 (odpowiedź na #214) ] nie, 19 wrzesień 2010 00:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik44 jest aktualnie niedostępny sadownik44
Wiadomości: 303
Dołączył(a): styczeń 2009
Stały bywalec
Ile lat mają te jabłonie i jakie masz odmiany ?
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45614 (odpowiedź na #214) ] nie, 19 wrzesień 2010 10:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
BORO001 jest aktualnie niedostępny BORO001
Wiadomości: 13
Dołączył(a): wrzesień 2010
Nowy
Drzewka mają po ok.15lat-na moje oko.A odmiany to spartan i idared.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45741 (odpowiedź na #214) ] wto, 21 wrzesień 2010 22:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
BORO001 jest aktualnie niedostępny BORO001
Wiadomości: 13
Dołączył(a): wrzesień 2010
Nowy
Nikt nic nie wie? Shocked Shocked Shocked
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45744 (odpowiedź na #45741) ] śro, 22 wrzesień 2010 00:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Edward jest aktualnie niedostępny Edward
Wiadomości: 17
Dołączył(a): styczeń 2007
Nowy
Czy po to zlikwidowałem 3 ha dorodnych drzew wiśni żebyś teraz sadził nowe? Daj pożyć innym chociaż przez następnych kilka lat!
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45746 (odpowiedź na #214) ] śro, 22 wrzesień 2010 01:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik44 jest aktualnie niedostępny sadownik44
Wiadomości: 303
Dołączył(a): styczeń 2009
Stały bywalec
Jeżeli stać Cię na totalną wymianę nasadzeń , to dlaczego kierujesz się w stronę już upadłej wiśni ? Areał Twego zaniedbanego sadu jabłkowego wskazuje ,że jabłko deserowe nie będzie Twoją domeną , a przy tak starym 15-letnim sadzie , dopłat nie uzyskasz. Może malinki (zacznij od Polki) Smile
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45749 (odpowiedź na #45746) ] śro, 22 wrzesień 2010 08:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
andrzejjerzy jest aktualnie niedostępny andrzejjerzy
Wiadomości: 101
Dołączył(a): maj 2010
Zaawansowany
Albo truskawki.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #45801 (odpowiedź na #214) ] czw, 23 wrzesień 2010 02:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
BORO001 jest aktualnie niedostępny BORO001
Wiadomości: 13
Dołączył(a): wrzesień 2010
Nowy
Gdybym chciał malinki albo truskawki to spytałbym w odpowiednim dziale.Dzięki za długie wyczerpujące temat odpowiedzi...
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #47220 (odpowiedź na #214) ] czw, 28 październik 2010 19:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
monia76 jest aktualnie niedostępny monia76
Wiadomości: 130
Dołączył(a): grudzień 2006
Zaawansowany
Nienawidze tego waszego wymądrzania sie. Dawno nie zagladalam i juz sie wkurzylam. Sarkazm, kpina i tylko na to was stac. Ja ci odpowiem. Na takim areale jak najbardziej wisnie! Zawsze cie sie bedzie oplacac bo bedzie ich na tyle malo, ze oberwiesz je przy niewielkim udziale rodziny. Koszty niewielkie: 3 razy opryskasz i tez bedzie dobrze, nawoz trochę większy koszt. Co do odmian to zasadzilabym łutowkę na 2/3 a na 1/3 tego jakąs wczesniejsza odmiane.W jablka sie nie baw, szkoda zachodu. pozdrawiam cie serdecznie a wy mądrale do sadu z piłą, ciąć drzewa
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #47574 (odpowiedź na #47220) ] wto, 09 listopad 2010 08:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
andrzejjerzy jest aktualnie niedostępny andrzejjerzy
Wiadomości: 101
Dołączył(a): maj 2010
Zaawansowany
Pół hektara to zawsze można mieć i wiśni, najwyżej się je na wino przerobi i tyle, ale więcej to już jest pytanie czy warto czy też nie?
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #47591 (odpowiedź na #214) ] wto, 09 listopad 2010 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
barrybond jest aktualnie niedostępny barrybond
Wiadomości: 211
Dołączył(a): czerwiec 2009
Zaawansowany
Nie zgadzam się z tym, że czereśnia nie ma przyszlości, dobrą czereśnie zawsze się w dobrej cenie sprzeda, mamy duze pole do popisu dlaczego amerykanie mają wysyłać czeresnie przez ocean do Anglii czy Norwegii jak my mozemy szybciej i taniej, po prostu w Polsce nie ma jeszcze parcia na jakośc tylko na ilosc oczywiscie chodzi o czeresnie.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #47730 (odpowiedź na #214) ] sob, 13 listopad 2010 05:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
andrzejjerzy jest aktualnie niedostępny andrzejjerzy
Wiadomości: 101
Dołączył(a): maj 2010
Zaawansowany
partyzant napisał(a) dnia wto, 09 listopad 2010 04:47

Podobną przyszłosć do wiśni ma czereśnia z tą róznicą że zawsze przy czereśni trochę mniej się człowiek nadźwiga niż przy wiśni bo ta słodka bardziej zawodna.

Z inną różnicą, tu ceny będzie kształtował eksport i popyt w kraju, a nie przetwórcy cudotwórcy tylko skupowszczyki i jak nie sprzedasz ich to wyrzucisz do rowu, a nie dasz przetwórcom cudotwórcom, chyba że na przemysł na eksport do Niemiec do ich przetwórni na czereśniówkę u nich bardzo popularną. I tu dopiero będziemy mieli wojenki polsko-polskie, kto da taniej niż inni nawet poniżej kosztów zbioru i co do ostatniego owocu na drzewie, aby się szpak czasem nie posilił.

[Uaktualnione dnia: sob, 13 listopad 2010 08:09]

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #50202 (odpowiedź na #47730) ] wto, 11 styczeń 2011 20:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Wiadomości: 3808
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
Temat dotyczy zakładania sadów wiśniowych, a ja dziś dowiedziałem się rzeczy, o której może była tu już dyskusja, a może nie... I to dowiedziałem się przypadkiem, jaka jest przyczyna, że pewien, mocno " tajniaczący " się znajomy uprawia Groniastą i jest z niej bardzo zadowolony... Podobno kluczem do jego sukcesu, jest rosnący obok Groniastej...Nefris ! Tylko nikomu o tym nie mówcie, że to ja napisałem... Laughing Pozdrawiam !
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52462 (odpowiedź na #214) ] wto, 15 luty 2011 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Wiadomości: 3100
Dołączył(a): styczeń 2007
Maniak
Sadzić czy nie sadzić? Ja jednak z odpowiedzią poczekałbym dłużej niż do końca jednego sezonu (bo jak widzę wystarczy rok, zeby pobudzić "apetyty"). Nie zapominajmy o czołowych europejskich producentach owoców tego gatunku i idh kłopotach, które na cenę i rynek wiśni wpłynęły... A u nas podobno już zabrakło materiału nasadzeniowego... Wink Pozdrawiam


http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52477 (odpowiedź na #214) ] wto, 15 luty 2011 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RABEST jest aktualnie niedostępny RABEST
Wiadomości: 250
Dołączył(a): luty 2010
Zaawansowany
Witam Wszystkich.
Zastanawiam się jak można zastanawiać się nad opłacalnością wiśni.
Sam miałem 1,65 ha wiśni.
Począwszy od 2004 roku były 2 lata (2007 i 2010) kiedy cena była opłacalna - w tym roku nawet bardzo. Ale przy jakim plonie.
W tym roku wyrwałem 0,2 ha bo szkoda dobrej nawadnianej ziemi.
A plony na tym kawałku dochodziły do 5 ton.
W przyszłym roku kolejne 0,45 ha do wycięcia.
Pozostały hektar pokaże najbliższe 2 lata.
Pozdrawiam niezdecydowanych Radek Smile
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52534 (odpowiedź na #52477) ] śro, 16 luty 2011 16:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Wiadomości: 3808
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
Ja nie wykluczam, że już w tym roku wiśnia będzie na wagę złota... Bo kiedy patrzę , w jakim tempie w mojej okolicy wiśnia jest likwidowana... Ile wiśni poszło już pod topór a raczej pod piłę ? Szacuję, że to może być już nawet 50 procent...Pozdrawiam !
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52536 (odpowiedź na #52534) ] śro, 16 luty 2011 17:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dochtur jest aktualnie niedostępny dochtur
Wiadomości: 0
Dołączył(a): luty 2008
Nowy
Melolontha...Ja uważam trochę inaczej...jesienią 2009 roku będąc u jednego z największych szkółkarzy w Polsce zapytałem Go; " Czy zainteresowanie i popyt na drzewka wiśni jest słaby? On powiedział, że niewiele słabszy, bo materiał kupują Ci , którzy chcą sobie odnowić plantację, a druga grupa to sadownicy którzy zakładają sady pod zbiór mechaniczny.
Spokojnie Cool u Mnie w okolicy tez troszkę sadów "poleciało" , ale nie 50 %. Shocked Także jak będzie normalny plon to w 2011 roku nie będzie ceny 2,5-2,8 zł!!!
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52539 (odpowiedź na #214) ] śro, 16 luty 2011 17:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RADEK30 jest aktualnie niedostępny RADEK30
Wiadomości: 618
Dołączył(a): czerwiec 2009
Maniak
uprawiam 11 lat wiśnie szczeże powiedziawszy jeszcze nigdy dobrze nie wziołem za nie uważam że 40000zł powinno się wziąść
z h daje jeszcze dwa lata jak się nic nie zmieni wyrywam 6h,już lepiej przejść na warzywa a chociaż by rabarbar ile mniej oprysków i pielęgnacji a jaka cena Shocked
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52549 (odpowiedź na #52539) ] śro, 16 luty 2011 19:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamczat jest aktualnie niedostępny kamczat
Wiadomości: 1377
Dołączył(a): maj 2009
Maniak
Zanim zdecydujesz się na rabarbar przeanalizuj ceny z ostatnich lat- przeciętnie 0,4 do 0,6 zł/kg. Tegoroczna cena 1,8 rzeczywiście może zawrócić w głowie. Tak to już jest, że huśtawka cenowa jest korzystna dla zakładów. Jeden rok przy słabym plonie rekordowe ceny, a później 3-4 lata dojenia.
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52568 (odpowiedź na #52549) ] śro, 16 luty 2011 22:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Wiadomości: 3808
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
dochtur... Szkółkarz, to rzeczywiście najlepsze miejsce dla przeprowadzenia sondażu... A ja widząc przyszłość cen na wiśnie tak " różowo ", rzeczywiście nie wziąłem pod uwagę nasadzeń pod kątem zbioru mechanicznego... A to są nasadzenia przeważnie większe niż...1 ha ! Very Happy Pozdrawiam !
Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52575 (odpowiedź na #214) ] czw, 17 luty 2011 00:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik44 jest aktualnie niedostępny sadownik44
Wiadomości: 303
Dołączył(a): styczeń 2009
Stały bywalec
Nie tak dawno , mój znajomy z ok. Tarczyna potrafił wyjąć z ha. wiśni 50 tysia , (co prawda brutto) ale dziś przechodzi na czereśnie i maliny . Dziwne cooo Shocked ? I zbierał na pewno więcej tych ton , niż ja w Grójeckim . Ja też niedawno pozbyłem się części (ok 1/4 nasadzeń) tego " nie pieniądza " , bo myślę podobnie do Melolont. , że jeszcze wyjdę na plus w przyszłym roku . Jednak 1 ha. zostawię , bo są b. młode i nie mam możliwości zapewnienia im wody , więc typowy przemysł .

[Uaktualnione dnia: czw, 17 luty 2011 00:47]

Odp: Zakładanie nowych sadów wiśniowych [wiadomość #52578 (odpowiedź na #214) ] czw, 17 luty 2011 07:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RADEK30 jest aktualnie niedostępny RADEK30
Wiadomości: 618
Dołączył(a): czerwiec 2009
Maniak
Kamczat...nie myśle sadzić rabarbar bo już go mam co prawda tylko 0,5h z chęcią powiększył bym jeszcze ale nie ma skąd kupić sadzonek nikt przy tak dobrej cenie niechce sprzedawać , a co
do lat to już 4 rok cena jest bardzo dobra powiem tak w tamtym roku wziołem z 0,5h tyle samo co z 3h wiśni Cool
jaka odmianaja [wiadomość #63106 (odpowiedź na #214) ] czw, 18 sierpień 2011 16:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
boruta11 jest aktualnie niedostępny boruta11
Wiadomości: 1
Dołączył(a): styczeń 2011
Nowy
mam wiśnie łutówkę planuję posadzenie jeszcze 2h tylko wczesnej i tutaj pojawia się pytanie jaka odmiana chciałbym wsadzić coś na przemysł jeżeli ktoś wie jaka wczesna odmiana się do tego nadaje proszę o radę z góry dziękuję.

[Uaktualnione dnia: czw, 18 sierpień 2011 17:19] przez Moderatora

jak odnowić ziemię po wyrwaniu sadu wisniowego przed posadzeniem kolejnych wisni [wiadomość #63740 (odpowiedź na #214) ] pon, 05 wrzesień 2011 22:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maalenstwo90 jest aktualnie niedostępny Maalenstwo90
Wiadomości: 18
Dołączył(a): lipiec 2011
Nowy
witam, drodzy sadownicy mam nadzieje że i tym razem mi pomożecie:) no więc sad został wyrwany.. ale chciałabym w to miejsce znowu posadzic wiśnie.. wiem że to nie jest najlepszy pomysł ale chciałabym coś zrobić żeby odświeżyć glebę.. słyszałam już wiele "genialnych" pomysłów ale wolałabym o podpowiedzi doświadczonych sadowników
Odp: jak odnowić ziemię po wyrwaniu sadu wisniowego przed posadzeniem kolejnych wisni [wiadomość #63742 (odpowiedź na #63740) ] wto, 06 wrzesień 2011 07:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
RafalSTW jest aktualnie niedostępny RafalSTW
Wiadomości: 98
Dołączył(a): sierpień 2007
Początkujący
Ja u siebie stosuje taki program: po wyrwaniu sieje żyto, w maju uprawa, potem oprysk Dursbanem. Jeszcze jeden poplon posieje i gotowe. DO tego dochodzi analiza gleby, uzupełniam braki. Najważniejsze w tym wszystkim jest przestawienie rzędów, tak żeby nowe nie pokrywały się ze starymi.
Odp: jak odnowić ziemię po wyrwaniu sadu wisniowego przed posadzeniem kolejnych wisni [wiadomość #63763 (odpowiedź na #63740) ] wto, 06 wrzesień 2011 14:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mendoza555 jest aktualnie niedostępny mendoza555
Wiadomości: 0
Dołączył(a): styczeń 2007
Nowy
Ja stosowałem w takiej kolejności:
oprysk od chwastów,
żyto,
gorczycę,
analiza gleby,
nawozy,
WIŚNIA Smile
Odp: jak odnowić ziemię po wyrwaniu sadu wisniowego przed posadzeniem kolejnych wisni [wiadomość #63767 (odpowiedź na #63740) ] wto, 06 wrzesień 2011 18:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Maalenstwo90 jest aktualnie niedostępny Maalenstwo90
Wiadomości: 18
Dołączył(a): lipiec 2011
Nowy
no to czeka mnie jeszcze troche pracy..Smile
Odp: jak odnowić ziemię po wyrwaniu sadu wisniowego przed posadzeniem kolejnych wisni [wiadomość #63769 (odpowiedź na #63740) ] wto, 06 wrzesień 2011 19:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
motokogut jest aktualnie niedostępny motokogut
Wiadomości: 147
Dołączył(a): marzec 2008
Zaawansowany
głęboszowanie... też nie zaszkodzi
Odp: jak odnowić ziemię po wyrwaniu sadu wisniowego przed posadzeniem kolejnych wisni [wiadomość #63774 (odpowiedź na #63740) ] wto, 06 wrzesień 2011 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jacekk jest aktualnie niedostępny Jacekk
Wiadomości: 87
Dołączył(a): grudzień 2006
Początkujący
Polecam oprysk Rosahumusem. Z tego co widzę u siebie, zastosowanie daje pozytywny efekt.
Odp: jak odnowić ziemię po wyrwaniu sadu wisniowego przed posadzeniem kolejnych wisni [wiadomość #63906 (odpowiedź na #63740) ] nie, 11 wrzesień 2011 09:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomolog jest aktualnie niedostępny pomolog
Wiadomości: 3100
Dołączył(a): styczeń 2007
Maniak
My stosujemy podobną kolejność jak koledzy - z tym, że po pierwszej zielonce "idzie" aksamitka, dopiero na koniec gorczyca. Oczywiście konieczna analiza gleby przed ponownym sadzeniem drzew. Podobnie jak zmiana lokalizacji nowych rzędów (najlepiej, jeśli powstaną na miejscu dawnej murawy). Jeżeli w sadzie były rusztowania (a je pozostawiliśmy) to już jest nieco gorzej... wtedy trzeba posadzić drzewa w tych samych rzędach, ale zmieniając na początku rozstawę (tak, żeby nowe drzewa nie rosły dokładnie w tych samych miejscach co poprzednie) Pozdrawiam serdecznie Smile


http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku
zakladanie sadu wisniowego [wiadomość #69242 (odpowiedź na #214) ] czw, 19 styczeń 2012 20:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
radek9307 jest aktualnie niedostępny radek9307
Wiadomości: 33
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
witam dysponuje 14ha gospodarstwem i chialbym na nim zasadzic sad. klasa ziemi to 5-6 i kawałkiem 4. co warto by zasadzic?? ja myslałem by posadzic samą wisnie. co Wy na to??
z góry dzieki za info Smile

[Uaktualnione dnia: czw, 19 styczeń 2012 23:13] przez Moderatora

Odp: zakladanie sadu [wiadomość #69250 (odpowiedź na #69242) ] czw, 19 styczeń 2012 21:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lukasz84 jest aktualnie niedostępny lukasz84
Wiadomości: 2
Dołączył(a): maj 2010
Nowy
na 5-6 klasie to zasadz sobie las.
Odp: zakladanie sadu [wiadomość #69252 (odpowiedź na #69242) ] czw, 19 styczeń 2012 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wlodek3121 jest aktualnie niedostępny wlodek3121
Wiadomości: 101
Dołączył(a): październik 2011
Zaawansowany
Witam. Sadzić to możesz wszystko tylko że ten sad po 15 latach będzie wyglądał na sad nie 15 letni tylko 5 letni. Lepiej jak posiejesz jakieś zboża niż masz sadzić sad. Pozdrawiam.
Odp: zakladanie sadu [wiadomość #69256 (odpowiedź na #69252) ] czw, 19 styczeń 2012 22:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Wiadomości: 3808
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
Moja opinia... Nie jest prawdą, że wiśnie bardzo lubią piaski, na dodatek suche... Ale prawdą jest, że jest to nasz, najbardziej chyba odporny na suszę / zwłaszcza na podkładce antypka /, gatunek...Sytuację mocno zmienia fakt, założenia tam deszczowni, która umożliwi uprawę tam prawie wszystkiego... I taka deszczownia lepiej zdaje egzamin na glebie lżejszej niż ciężkiej, bo na lżejszej nie ma ryzyka przewodnienia... Smile Pozdrawiam ! P.S. Klasyfikacja rolnicza dotyczy raczej wierzchnich warstw gleby... Sadownik musi wiedzieć, co jest na głębokości 150-180 cm, dlatego wykopanie tam kilku odkrywek przed ostatecznym podjęciem decyzji, konieczne... I jeszcze jedna uwaga : GDY MUSIMY sadzić wiśnie i mamy do wyboru glebę bardzo ciężką , ilastą i podmokłą albo glebę wyjątkowo słabą, piaszczystą, suchą - wybieramy wariant nr 2. Oczywiście najlepiej jest mieć glebę żyzną, średnio zwięzłą, z niskim / 180-200 cm / poziomem wody gruntowej, najlepiej typu less...P.S.2 Czy to dobry pomysł ? To trochę hazard w sytuacji, gdy wiele sadów wiśniowych jest z przyczyn ekonomicznych, likwidowanych... Ale zawsze są tacy, którzy sadzą to, co inni likwidują...

[Uaktualnione dnia: czw, 19 styczeń 2012 22:51]

Odp: zakladanie sadu wisniowego [wiadomość #69267 (odpowiedź na #69242) ] pią, 20 styczeń 2012 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
radek9307 jest aktualnie niedostępny radek9307
Wiadomości: 33
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
tez o tym myslałem ze za słaba ziemia ale ludzie w okolicy maja ta sama klase i sadza co dziwne szybko im rosie. jesli chodzi o wode to w niektórych miejscach po lekkim opadzie deszczu stoi woda. w jednym miejscu chcialem wykopac studnie glebinową.. a moze truskawki??
Odp: zakladanie sadu wisniowego [wiadomość #69272 (odpowiedź na #69267) ] pią, 20 styczeń 2012 11:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
yanodark jest aktualnie niedostępny yanodark
Wiadomości: 444
Dołączył(a): grudzień 2011
Stały bywalec
Przy 14 ha wiśni można pozwolić sobie na swój kombajn do wisni, a przy takiej ilości truskawki to armia ludzi Crying or Very Sad wiadomo ile pracowników tyle problemów.Na takiej klasie wiśnie będą i może trochę wcześniejszy termin zbioru może być.Gdy robi się pełnia sezonu cena zawsze spada dobrze jest kilka dni wcześniej zacząć ,można sobie pomóc chemią by wszystkie owoce się dojrzały.Jeśli już ryzykować to tak by móc to w miarę sprawnie zebrać.A cena wiśni jaka będzie ,tego najstarsi górale nie wiedza Cool .Chociaż wielki światowy producent Japonia na parę lat jest wykluczony z rynku światowego w tej branży.Stara prawda jeden traci to drugi zarobi.
Odp: zakladanie sadu wisniowego [wiadomość #69278 (odpowiedź na #69242) ] pią, 20 styczeń 2012 15:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
radek9307 jest aktualnie niedostępny radek9307
Wiadomości: 33
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
tez tak własnie mysle ze jak bede nawadniał to nie bedzie tak żle. zeby tylko nie marzly tak mocno:( a co dobrze posiać na rok wczesniej by glebe przygotować??
Odp: zakladanie sadu wisniowego [wiadomość #69281 (odpowiedź na #69278) ] pią, 20 styczeń 2012 17:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sigmund jest aktualnie niedostępny Sigmund
Wiadomości: 1005
Dołączył(a): styczeń 2007
Maniak
doTo teraz najważniejsze ,czy nie ma zastoiska mrozowego. Mam nawet propozycję jak to sprawdzić.Jak kolega chce niech poda nazwę miejscowości i numery działek rolnych. Na portalu www.maps.gov.pl oglądamy sobie położenie działki i czasami widać od razu czy nada się czy nie. To oczywiście nie może być jedyna podstawa oceny przydatności ,warto poradzić się jeszcze kogoś doświadczonego.Mój ojciec przed kupnem ziemi ,przywiózł na miesce kogoś z Instytutu i usłyszał: tu może pan sadzić nawet morele.

[Uaktualnione dnia: pią, 20 styczeń 2012 17:12]


http://poema.pl/publikacja/52998-after-apple-picking
Odp: zakladanie sadu wisniowego [wiadomość #69294 (odpowiedź na #69281) ] pią, 20 styczeń 2012 19:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Melolontha jest aktualnie niedostępny Melolontha
Wiadomości: 3808
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
Przypomnę raz jeszcze... Trzeba wykonać te odkrywki ! Bo zdarza się nieraz tak, że na wierzchu piach, a w spodzie fajna glinka... I wtedy wszystko wygląda inaczej... Ale jeśli jest ten piach, to wszystko może być, ale nie może być tam chwastów, zwłaszcza w 1-3 roku... Powiem więcej ... Wiśnia w piachu, w pierwszych latach, rośnie lepiej niż na glinie... A póżniej sytuacja się odwraca... Uwaga Sigmunda o ewentualności zastoiska / trzeba to ocenić / - jedna z podstawowych... Co posiać ? Cokolwiek, co odchwaszcza i daje dużo zielonej masy, np. facelię... Mój kolega zawsze sieje w tym celu...rzepak... Bo ma najtańsze nasiona ! Smile Pozdrawiam !
Poprzedni wątek:Odstraszanie ptaków/szpaków w wiśniach
Następny wątek:Obornik kurzy w 3 letnij łutówce
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]