Ceny aronii w 2011 roku [wiadomość #60472] |
wto, 28 czerwiec 2011 15:14  |
Daron Wiadomości: 469 Dołączył(a): lipiec 2010 |
Stały bywalec |
|
|
Witajcie ! Może temat jest nieco przedwczesny ,jednakże może warto pospekulowac tym bardziej że słaby urodzaj porzeczki czarnej daje jakaś nadzieje dla aroni.Jaka będzie cena Waszym zdaniem?
[Uaktualnione dnia: wto, 31 styczeń 2012 11:43] przez Moderatora
|
|
|
|
Odp: Ceny aronii w 2011 roku [wiadomość #60480 (odpowiedź na #60477) ] |
wto, 28 czerwiec 2011 21:49   |
Radek1 Wiadomości: 96 Dołączył(a): grudzień 2007 |
Początkujący |
|
|
A jak u was z towarem na krzaku?
U mnie jest bardzo dużo.
Patrząc ile jestna krzakach umnie to tzw "klęska urodzaju" a wtedy cena to 40gr ale biorąc pod uwagę brak wszystkich owoców to może coś około 1 zł. Oczywiście chciałbym aby powtórzył się rok 2007 gdzie sprzedawałem po 3,4zł
Do Andrzej645 w zależności od różnych czynników 5-20 ton z hektara
[Uaktualnione dnia: wto, 28 czerwiec 2011 21:56]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Ceny aronii w 2011 roku [wiadomość #61417 (odpowiedź na #60472) ] |
śro, 13 lipiec 2011 11:49   |
zimhf Wiadomości: 27 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
No muszę zabrać głos, bo widzę że gorąco jest z ceną aronii.
Mam potwierdzone informacje, że już w 2010 roku w mazowieckim duża firma przymierzała się do zakupu aronii po 1,50 taką mieli ustaloną wyjściową cenę, ale zagrali pokerowo i wszystkich albo prawie wszystkich ograli ( zrobili w jajo). Jakaś firma X rzuciła cenę ochłap a inni ją potwierdzili bo ludzie zaczeli dostarczać aronie, narzekać że tanio ale rwać i wozić.
Czyli rachunek prosty PO CO PRZEPŁACAĆ CHŁOPU JAK SIĘ ZADOWOLI OCHŁAPEM A SUROWIEC PRZYWIEZIE. !!!!!!!!!!!!!!
I w tym roku znów będą tak chcieli zagrać.
Dopóki nie zmądrzejemy i postawimy się okoniem to będą zawsze nas w du.. ru.. bez mydła
Pozdrawiam i przepraszam za wulgaryzmy
[Uaktualnione dnia: śro, 13 lipiec 2011 11:55]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Cena Aronii [wiadomość #61947 (odpowiedź na #60897) ] |
pią, 22 lipiec 2011 06:12   |
Tadeusz1 Wiadomości: 122 Dołączył(a): wrzesień 2010 |
Zaawansowany |
|
|
tomaszl napisał(a) dnia wto, 05 lipiec 2011 08:37 | Ceny porzeczki czarnej ,truskawki itd.odzwierciedlają brak owoców na rynku polskim jak i europejskim.Również anomalia pogodowe sprawiły że wszystko drożeje w zaskakującym tempie.po rozmowach z kilkoma firmami zarówno z polskim jak i obcym kapitałem myślę ,że aronia zacznie sie od 2.50 za kg w górę.W aronii podobnie jak w innych tego typu owocach przymrozki wyrzadziły sporo strat.
|
Z jaką Ty firmą z kapitałem zagranicznym rozmawiałeś o cenie wyjściowej 2,50 zł skoro ta cwaniacka firma Agrico podaje cenę wyjściową 0,80 zł. Jeżeli ta cena 0,80 zł/kg bedzie prawdą to skończy się cierpliwość uprawiających aronie, a pozostaną tylko ci ekologiczni jak mój znajomy, który ma 10 ha aronii, której nie widać z chwastów i jej nie zbiera tylko jedzą ptaki.
Ps.Szacun dla tego pana, który podawał cenę 1 zł/kg bo chyba jest bliższy prawdy.
|
|
|
Odp: Cena Aronii [wiadomość #61949 (odpowiedź na #61947) ] |
pią, 22 lipiec 2011 08:30   |
|
Agrico zrobilo dokladnie tak jak wyzej ktos opisal sytuacje z zeszlego roku, ze rzucili ochlap i czekali na reakcje. Z tego co wiem Agrico potrzebuje kupic bardzo duzo aronii w tym roku. Nie wierze, aby nie zdawali sobie sprawy, ze za 80 gr to po tym co robili przez ostatnie 2 czy 3 lata nikt im nie zawiezie ani jednego Źuka. Wyskoczyli z 80 gr bo zdaja sobie sprawe ze o surowiec beda musieli powalczyc. Wiec nam plantatorom pozostaje troszke wstrzymac sie ze zbiorem, poczekac az zacznie robic sie nerwowo. To jedyny sposob zebysmy nie "zgodzili sie" na 80 gr.
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Ceny aronii w 2011 roku [wiadomość #62020 (odpowiedź na #62016) ] |
nie, 24 lipiec 2011 13:56   |
Tadeusz1 Wiadomości: 122 Dołączył(a): wrzesień 2010 |
Zaawansowany |
|
|
magikp1 napisał(a) dnia nie, 24 lipiec 2011 11:15 | Tak się składa że pracuje sezonowo w w Agrico w zakładzie produkcyjnym w Kluczkowicach a także posiadam plantacje aronii I z tego co mówią na firmie mają wyjść z ceną powyżej 1 zł, a jeśli chodzi o zapasy to przynajmniej w naszym zakładzie są duże bo przez ostatnie 2 lata kiedy firma cienko przędła praktycznie się nie sprzedawał nie licząc 10 ton raz na 2 tygodnie, które kupował Herbapol w Lublinie Tak że w magazynie jest jeszcze przynajmniej 200 tyś litrów koncentratu z aronii
Dodam jeszcze że w okolicy jest wiele takich plantacji i pseudo plantatorów aronii, którzy sprzedawali owoce nawet przy cenie 0.40 gr więc jak wyskoczą z ceną podobną do zeszłorocznej to na pewno będą ją rwać i sprzedawać
|
Sadzę,że ci jak piszesz pseudo plantatorzy sprzedajacy aronię po 40gr to są poprostu biedni ludzie,którym brakuje na życie i nie mogą sobie pozwolić na pozostawienie aronii na krzakach i to te "cwaniackie" firmy skupowe perfidnie wykorzystują nie jako plując tym ludziom w oczy
Ps. Ten pan, który pisze, że otrzymał umowę kontraktacyjną sadzę,że wcześniej ją zawarł i chyba zrobił to w ciemno ciesząc się, że kupią od niego aronię i sadzę,że o cenie rozmawiał wiec niech ją poda na forum bo chyba za 40gr czy 60gr by nie podpisał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|