jeśli jest dobrej jakości to każdy jest dobry. Tylko trzeba wiedzieć co i kiedy. Rosasol hmm no nie ma co "super" nawóz. Od czasu kiedy nie chciał się rozpuszczać i zostawiał osad nie stosuję tych produktów i na pewno nigdy do nich nie wrócę. Kristalony w zeszłym sezonie też w 100% nie rozpuszczały. Ten post jest tylko po to aby handlowcy reklamowali swoje produkty. Mam wrażenie że czym większy szum na temat preparatu tym gorsza jego jakość..
Wszystkie nawozy krystaliczne (Rosasol, Kristalon, itp. ) są w tej samej technologii robione, mają podobną przyswajalność, różnią się nieznacznie ceną i opakowaniem. Co do florovitu to raczej ten do roślin kwitnących o tej porze w malinie będzie lepszy niż uniwersalny. Reszta to według uznania, podobno im droższy tym lepszy
Witam. Czy używacie może nawozu: Superba mikromix (Yara) lub kristaleaf fruit controller (Yara). Jezelir tak to napiszcie. Zależy mi na Waszej opinii o tych nawozach. Pozdrawiam.
Witam.Pytanko ode mnie.Na czas kwitnienia malin powinna pujśc 2 dawka azotu.Tak jest rozpisane w necie i co niektórzy też tak robią.Czy jeżeli wykonam zabieg dolistny mocznikiem to wykluczam juz zastosowanie saletry pod korzeń?Z góry dzięki.
Nie można jednego zalecenia nawozowego stosować na wszystkich plantacjach malin. Są różne kondycje plantacji, klasy bonitacyjne gleby, szerokości sadzenia, odmiany, zasobność gleby w makro-mikroelementy itp. Ja stosuję ok 100-120 kg azotu w 3 dawkach, plus ewentualnie ferdygacja w sierpniu-wrześniu i nawożenie dolistne. Polecam stosowanie nawozów w formie posypowej lub w formie ferdygacji.
Tomaszw, a w jakiem czasie to dajesz?
Chodzi mi o czas maj ,lipiec i sierpień.
I czy jak w jakimś innym nawozie jest azot w małej ilości to też go wliczasz?
Macie może jakiś program nawożenia malin ?
Jeśli mogę to poproszę
marluk napisał(a) dnia wto, 30 grudzień 2014 07:50
mozesz dac to i to. tylko nie przesadz ze stezeniem mocznika.
Tak wiem,że z mocznikiem nie ma żartów.Stosuję 2% roztwór.
Na florovicie jest napisane,że można do stosować z 5% dodatkiem mocznika.Nigdy nie próbowałem i chyba nie spróbuję.
ja wole kristalony od mocznika. Moze drozej w przeliczeniu na azot ale bezpieczniejsze i bardziej zbilansowane w skladniki. No ale kazdy ma swoj system dokarmiania.
Zeby nie zakładac nowego watku to zapytam tu mianowicie to mam problem z trawą dosc duza w rzedach malin czym bylo by dobrze sie jej pozbyc i kiedy czy randap wchodzi w gre np bardzo wczesna wiosna jak jest jeczsce mocnospiace pedy