Mospilan 20 SP [wiadomość #14529] |
śro, 07 maj 2008 14:44  |
biznesik Wiadomości: 27 Dołączył(a): maj 2007 |
Początkujący |
|
|
Witam!
Zamierzam do oprysków śliw używać środek o nazwie Mospilan 20 SP, jest to środek dostępny w obrocie jeszcze tylko do czerwca.
Ale skro go już zakupiłem chciałbym wiedzieć:
Jak go użyć aby zaszkodzić szkodnikom (np. owocnice, owocówki) a nie zaszkodzić pszczołom i innym w sytuacji gdzie pod drzewem nie mam gołej ziemni a trawę z mniszkiem polnym (zjadliwą pożniej przez bydło).
Otórz z jednej strony Mospilan reklamuje się jako bezpieczny dla pszczół z drugiej strony wyczytałem że środka nie stosować na uprawach będących pożywką dla pszczół (tylko jakie są to uprawy będące tą pożywką!!?? czy zalicza się do nich np. śliwa po opadnięci płatków!!?? czy też może być trawa z mniszkiem polnym...!!??)
Czy karencja na trawę jest także 14 dni!!??
i co oznacza stwierdzenie "przydany w integroanychprogramach ochrony roślin"!!??
Wiem że me pytania są ignorancję... ale od czegoś trzeba zacząć... i liczę na szybką pomoc
I ogolenie kiedy tym w zaistniałej sytuacji (sad+łąka) pryskać?? Czy może w środku słonecznego ciepłego dnia...!!?? czy też zalecane by było wieczorem po przestaniu zerowania pszczół??
[Uaktualnione dnia: śro, 07 maj 2008 15:11] przez Moderatora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Mospilan 20 SP jak bezpiecznie użyć na "łące"...?? [wiadomość #67703 (odpowiedź na #67685) ] |
nie, 18 grudzień 2011 23:33   |
Melolontha Wiadomości: 3808 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Myślę że oczywiście środek warto wymienić, jeśli jest taka możliwość... Ale myślę też, że jeśli on jest ważny do lutego, to jeszcze do końca roku będzie skuteczny... Przecież to proch... Bo co innego gdyby to był płyn, na dodatek przemarznięty... Zawsze śmieję się z takich, którzy przesadnie obawiają się o skuteczność, zwłaszcza lekko przeterminowanego insektycydu i pytam: A " setę " tego byś walnął, skoro jesteś przekonany że to już nie działa ? No i zawsze też można w razie obaw, zwiększyć dawkę czegoś takiego o 10-15 procent... Ale oczywiście... jak na początku mojego postu... Pozdrawiam ! P.S. Stosowałem kiedyś 10-letni Torque na przędziorki i pordzewiacze i chętnie bym ten, tak przeterminowany preparat, kupił po obniżonej cenie, raz jeszcze...
[Uaktualnione dnia: nie, 18 grudzień 2011 23:36]
|
|
|
|
|
|
Odp: Mospilan [wiadomość #102282 (odpowiedź na #102229) ] |
nie, 23 czerwiec 2013 17:42   |
Melolontha Wiadomości: 3808 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
Ja, takich którzy powątpiewają czasem, czy taki rozpuszczony już i kilkudniowy preparat a nawet stary, bo dwu- i więcej -letni, zadziała, pytam : A walnął byś " setę " takiego specyfiku ? No bo skoro nie zadziała... Przyznam, że chętnego jak do tej pory nie było... A najstarszy preparat, jaki kiedykolwiek stosowałem, to był 8-letni Torque, na pordzewiacze i przędziorki... Inna rzecz, że to był " proch ", a " z prochami " jest trochę inaczej niż z płynami...Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Mospilan. [wiadomość #113163 (odpowiedź na #113159) ] |
pią, 03 styczeń 2014 20:57   |
Jonathan Wiadomości: 87 Dołączył(a): grudzień 2011 |
Początkujący |
|
|
Skoro miałyby to być 100% oryginalne środki to poco ukraińcy przyjeżdżają do nas po chemię.
[Uaktualnione dnia: pią, 03 styczeń 2014 21:26]
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Mospilan 20 SP [wiadomość #127505 (odpowiedź na #14529) ] |
wto, 27 maj 2014 12:03   |
janusz5556 Wiadomości: 61 Dołączył(a): czerwiec 2009 |
Początkujący |
|
|
Witam
Myślę ze jest inaczej . Bo jeżeli jest rozszerzenie rejestracji między innymi o zastosowanie w czarnej porzeczce z zaznaczeniem ze chodzi o rozszerzenie rejestracji w ramach upraw małoobszarowych to na pewno można pryskać pojedyncze krzewy , bo jak dużych plantacji nie można to po co jest to rozszerzenie rejestracji?
Pozdrawiam
[Uaktualnione dnia: wto, 27 maj 2014 12:03]
|
|
|
|
|
|
Odp: Mospilan 20 SP [wiadomość #132297 (odpowiedź na #14529) ] |
wto, 08 lipiec 2014 08:01   |
Jancyk Wiadomości: 323 Dołączył(a): grudzień 2013 |
Stały bywalec |
|
|
Potocznie nazywamy ukraińskie a wyprodukowane w Rosji, a ukraińcy to przywożą.
[Uaktualnione dnia: wto, 08 lipiec 2014 08:14]
|
|
|
|