użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Nawadnianie » pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego
pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117274] nie, 23 luty 2014 12:02 Przejdź do następnej wiadomości
gp1982 jest aktualnie niedostępny gp1982
Wiadomości: 75
Dołączył(a): luty 2010
Początkujący
Mam pytanie do osób znających temat nawadniania.Posiadam studnię głębinową która kiedyś dawała wodę użytkową do domu i gospodarstwa,ale po zrobieniu sieci wodociągowej od ładnych kilkunastu lat jest nie używana.Niedawno ja uruchomiłem i pompa na szczęście działa!!!,cała instalacja z hydroforem i elektryką niestety została zdemontowana więc podłączenie elektryczne wraz z zabezpieczeniem elektrycznym muszę zrobić od nowa.Moje pytanie brzmi...czy taka pompa nadaje się do nawadniania kropelkowego bez zamontowanego zbiornika buforowego którym kiedyś był hydrofor,czy nie uszkodzę w ten sposób pompy bądź instalacji nawadniania????Może ktoś ma takie rozwiązanie zastosowane u siebie!?Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117278 (odpowiedź na #117274) ] nie, 23 luty 2014 13:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Suchy jest aktualnie niedostępny Suchy
Wiadomości: 22
Dołączył(a): marzec 2008
Początkujący
WITAM TO WSZYSTKO ZALEZY JAKI CHCESZ AREAL NAWADNIAC I JAKA WYDAJNOSC MA POMPA .WAZNE ZEBYS WIEDZIAL ILE MOTROW SLUPA WODY MA TA STUDNIA ZEBY SIE NIE OKAZALO ZE ODPALISZ NA 2-3 GODZ I ZABRAKNIE WODY .
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117296 (odpowiedź na #117274) ] nie, 23 luty 2014 17:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gp1982 jest aktualnie niedostępny gp1982
Wiadomości: 75
Dołączył(a): luty 2010
Początkujący
Witam i dzięki za odzew!Do nawadniania mam 0.5ha letniej maliny,dość wdzięcznie plonuje ale jak dam jej wody to liczę że mi się to opłaci.Co do studni i pompy to nie znam jej parametrów,wybita w 1985 roku,pompa w dość dużej średnicy metalowej rurze osłonowej,tłoczenie to rura 1" bądź 1.1/4",zasilanie na 0.4 kv na 3 żyły,ponoć wybita dość głęboko.Wolał bym jej nie uszkodzić bo wyjęcie jej może być dość kłopotliwe i kosztowne.
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117302 (odpowiedź na #117296) ] nie, 23 luty 2014 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
grzegorz13 jest aktualnie niedostępny grzegorz13
Wiadomości: 28
Dołączył(a): listopad 2008
Początkujący
Pompy głębinowe stosowane w gospodarstwach domowych chyba nie są przystosowane do ciągłej pracy przez długi czas? może się mylę. Ale warto sprawdzić w praktyce jej wydajność pompując do zbiorników np 1000 l. Zmierzysz wydajność i ilość wody zanim poniesiesz nakłady.
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117336 (odpowiedź na #117302) ] pon, 24 luty 2014 07:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
artemida jest aktualnie niedostępny artemida
Wiadomości: 672
Dołączył(a): czerwiec 2010
Maniak
gp - chcesz porady kiedy jedyną pewną informacją jaką podajesz jest to że kabel zasilający jest 4-żyłowy. A co będzie jak Ci ktoś, w dobrej wierze, poradzi to czy owo a Ty "zarżniesz" pompę? Trzeba poszukać FACHOWCA ...
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117342 (odpowiedź na #117336) ] pon, 24 luty 2014 09:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gp1982 jest aktualnie niedostępny gp1982
Wiadomości: 75
Dołączył(a): luty 2010
Początkujący
Witam co do podłączenia elektrycznego i zabezpieczenia prądowego to się nie obawiam,mam trochę pojęcia w elektryce,a skrzynkę zasilającą pomogą zrobić i podłączyć mi doświadczeni elektrycy(mam taką możliwość,w pracy mam elektryków zmianowych).Tylko nie wiem czy taka pompa po prostu da radę,i czy ktoś posiada takie nawadnianie z pompy głębinowej.Moi znajomi elektrycy mają styczność z urządzeniami i rozdzielniami wysokiego i niskiego napięcia ale co do pomp głębinowych to niestety tylko teoria,bo przy takowych nie pracują.A gdzie mógłbym znaleźć fachowca który robi takie pompy/studnie.Jestem z Lubelskiego.
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117344 (odpowiedź na #117342) ] pon, 24 luty 2014 09:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszw jest aktualnie niedostępny tomaszw
Wiadomości: 868
Dołączył(a): sierpień 2008
Maniak
Lepiej powiedz jak wygląda studnia, jaką ma średnicę? Co do pompy to jej sprawność po tylu latach raczej nie będzie zadowalająca. Faktyczną wydajność należało by zmierzyć montując na wyjściu manometr a za nim zawór. Zawór na tyle przymknąć aby manometr pokazał ciśnienie 1,5-2 atm i wówczas mierzyć wydajność pompy. Raczej pompy głębinowe wszystkie przystosowane są do pracy ciągłej wszak o lepsze chłodzenie trudno. Jak nie wytrzyma to będzie okazja do zmiany pompy.
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117391 (odpowiedź na #117344) ] pon, 24 luty 2014 23:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy45 jest aktualnie niedostępny jerzy45
Wiadomości: 1514
Dołączył(a): kwiecień 2007
Maniak
Czym dla Ciebie gp1982 jest pojęcie "studnia głębinowa" ?? Dla nawadniania kropelkowego jest potrzebna woda Cool Ta woda musi być uzdatniona do tego, by nadawała się do lini kroplującej. Ty jak wypijesz surową wode (termin o studniach głębinowych), to wysikasz ją podobnie, jak tą zabutelkowaną. Co się dzieje ze związkami mineralnymi - inny temat. Tu jednak nie przygotowana woda potrafi zapchać całkowicie kroplowniki w krótkim okresie czasu, przeróżnymi związkami, które w zetknięciu z tlenem się utleniają - ale to mądre - Razz Innymi słowy bez areatora, odżelaziacza ( filtra za złożem piaskowym) i hydrofora się nie obędziesz, bo gdy pompa ma wydajność np. 5 m/h, a linia kroplująca zużyje tylko 2m/h, to się Ciebie spytam - gdzie podzieją się te 3 m nadwyżki ??


___pozdrawiam_____

Powyższy tekst jest wyłącznie moją opinią, z którą się zgadzam i utożsamiam.
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #117398 (odpowiedź na #117274) ] wto, 25 luty 2014 03:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
gp1982 jest aktualnie niedostępny gp1982
Wiadomości: 75
Dołączył(a): luty 2010
Początkujący
A no właśnie,mam równierz podobne wątpliwości i dlatego pytam na forum.Szukałem na innych forach poświęconych nawadnianiu ale w większości wszystko kończy się na ,,poszukaj fachowca"!A ja mam ogromną satysfakcję jak zrobię coś sam.No i jeszcze jedno jeśli już wezmę do tego ,,fachowca" to przynajmniej posiadając jakąś podstawową wiedzę na ten temat nie dam się napuścić na jakieś niepotrzebne ,,cuda'' no i koszta.Co do sugestii JERZEGO,to muszę zapytać w domu jak to z jakością tej wody było,bądź zbadać skład tej wody(takie podstawowe badanie powinno chyba wystarczyć?)A pojęcie studni głębinowej...hmm..nie zastanawiałem się zbytnio,zawsze tak ją określaliśmy,ale poszukam informacji na ten temat.Dzięki za pomoc.
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #128662 (odpowiedź na #117398) ] śro, 04 czerwiec 2014 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MrDelan jest aktualnie niedostępny MrDelan
Wiadomości: 154
Dołączył(a): kwiecień 2010
Zaawansowany
co do zdatnosci wody zrób badanie w moim przypadku starczył tylko zwykły duzy filtr bo duzo kamienia woda dobra lepsza jak z kranu z wodociągu bo bez chloru
Odp: pompa głębinowa do nawadniania kropelkowego [wiadomość #128719 (odpowiedź na #117274) ] czw, 05 czerwiec 2014 13:40 Przejdź do poprzedniej wiadomości
sitar144 jest aktualnie niedostępny sitar144
Wiadomości: 30
Dołączył(a): maj 2014
Początkujący
Ja mam twardą wodę z głębinówki-węże w truskawkach od 3 lat te same i nie zauważyłem żeby coś się zapychało, a filtra żadnego nie ma. Dodatkowo puszczamy przez inżektor nawozy(rosasole) i wszystko ładnie nawodnione. Z wodą z wodociągu jest lipa bo nie ma odpowiedniej wydajności-no chyba że truskawki rosną przy liczniku
Poprzedni wątek:Nawadnianie plantacji truskawek
Następny wątek:Optymlny rozstaw emiterów w lini nawadniajacej dla sadu jabłoniowego
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]