malina - Polana - wszystko o tej odmianie [wiadomość #96765] |
pon, 15 kwiecień 2013 17:31  |
dawid35123 Wiadomości: 84 Dołączył(a): lipiec 2011 |
Początkujący |
|
|
Na jednym polu mam juz okolo 6 letnio maline polane. Dostaje tyle samo oprysku i nawozu co inne ale w tym miejscu jest strasznie niska( 40-60 cm) oraz slabo plonuje. Od lasu kilka metrow jest normalnej wysokosci ale daje jest tragedia. Co roku myslalem ze moze sie poprawi ale przez okolo 3 lata jest o samo . Musze przyznac ze duzo nie pryskam raz od grzyba i od robaka i ze 2 razy jakas odzywka.
Czy jest to karlowatosc maliny? Mozna z tym wlaczyc czy planatacja do usniecia?
[Uaktualnione dnia: śro, 05 marzec 2014 21:25] przez Moderatora
|
|
|
|
Odp: malina - Polana - wszystko o tej odmianie [wiadomość #96797 (odpowiedź na #96786) ] |
pon, 15 kwiecień 2013 22:08   |
Melolontha Wiadomości: 3808 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Maniak |
|
|
A odkrywki glebowe przed założeniem plantacji były robione ? Bo tam może być w podglebiu / poza obszarem przy lesie / czysty, szczery, budowlany piach... Coś takiego widzę co roku na polu sąsiada... Jakie zboże by nie posiał, to jest ono w miarę normalne tylko do pewnego, zawsze tego samego miejsca... Dalej, padaczka... I nawet teraz widać, że tam, rośliny są jasnozielone, blade i już żółkną... Prawdopodobnie jest tam piach z ogromnym deficytem magnezu a na dodatek jak co roku, będzie tam zaraz sucho... Co by o tej sytuacji nie powiedzieć, to z tymi malinami i występującymi problemami, las nie ma nic wspólnego... Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
Uprawa Malin polana [wiadomość #115538 (odpowiedź na #96765) ] |
sob, 01 luty 2014 19:13   |
Fragokov Wiadomości: 4 Dołączył(a): luty 2014 |
Nowy |
|
|
Witajcie
Mam plan na ten rok, posadzić na własne potrzeby kilkadziesiąt sadzonek malin. Problem polega na tym, że u mnie teren jest kiepski bo ziemia to 6 klasa ;/ . Myślałem dużo na ten temat jak zrobić aby coś rosło i doszedłem do wniosków, czy jest realna szansa, aby załóżmy w 1 rządku co 0,4m wykopać dołki na głębokość +/- 40 cm, i nawieźć lepszej ziemi,dajmy na to 3 klasa,aby też bagna nie było i do tego wymieszać to z obornikiem, Czy by takie coś przeszło i czy by taka malina się przyjęła , oczywiście przy odpowiednim nawadnianiu oraz pielęgnacji ?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Uprawa Malin polana [wiadomość #115596 (odpowiedź na #115538) ] |
nie, 02 luty 2014 11:46   |
Nowy |
|
|
Dokładnie To ma być na własne potrzeby, nie na sprzedaż
Co do wymieszania moim zdaniem, drzewko jest słabsze niż bym wybrał, cały ten piach i nawiózł jakąś porządną glebę , sam zrobiłem dla porównania ,jedną jabłoń posadziłem na mieszance, a drugą po wybraniu piachu, i twierdzę iż te po wybraniu piachu lepiej się rozwijają i nie tracą tak szybko wodę
A co do wykopywania ziemi, to mogę od sąsiada pożyczyć tak zwany "cyklop" ciągnikowy i nim mogę wykopać ten nieszczęsny piach
A jakie środki do nawożenia polecacie ?
[Uaktualnione dnia: nie, 02 luty 2014 11:46]
|
|
|
Odp: Uprawa Malin polana [wiadomość #115603 (odpowiedź na #115538) ] |
nie, 02 luty 2014 12:28   |
farmer4 Wiadomości: 408 Dołączył(a): styczeń 2009 |
Stały bywalec |
|
|
Miałem ponad hektar polany posadzonej na takiej ziemi to znaczy 20-30 cm lepszej ziemia dalej sam piach. Malina nawadniana rosła, tyle, że słabiej się rozrastała i o wiele więcej było chwastów, stosowałem kopleks, nitrabor, i saletrę. Ostatnio oglądałem program na tvn meteo o gościu , którego ogród rośnie na marglu, wybrał On około 30-40 cm, nawiózł lepszej ziemi i kompost. w pierwszym roku w miejscu gdzie miał sadzić np iglaki najpierw przez rok uprawiał ogród warzywny, a dopiero później nasadzał dzisiaj po 20 latach ogród wygląda jak z bajki, jak się chce to można tak więc kolego do dzieła.
|
|
|
Odp: Uprawa Malin polana [wiadomość #115605 (odpowiedź na #115538) ] |
nie, 02 luty 2014 13:01   |
Nowy |
|
|
I to jest odpowiedź !
Dlatego też pójdę tą ścieżką i wybiorę tą ziemię i przywiozę 3 klasy i wymieszam z obornikiem , mam też kompost który leży już z 3 lub 4 lata Także też będzie się do tego nadawać, podstawowe maszyny do uprawy, posiadam tzn, ciągnik, pług, kultywator, glebogryzarka, więc z tym problemu nie będzie
Teraz jeszcze pytanko, kiedyś na tym kawałku było coś uprawiane przez moich bliskich, ale później zaprzestano i był ugór i na nim zaczęły rosnąć drzewa, ( brzoza i sosna), są to pojedyncze sztuki , które bez problemu usunę , ale co zaproponowalibyście na przedplon aby tą ziemię wzmocnić?
|
|
|
|