użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Nawadnianie » Linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane  (4) 1 Głosów
Linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #74932] wto, 10 kwiecień 2012 08:12 Przejdź do następnej wiadomości
platin jest aktualnie niedostępny platin
Wiadomości: 47
Dołączył(a): marzec 2012
Początkujący
Witam.
Czy ktoś stosował w plantacjach roślin jagodowych tj. w aroni, porzeczce czy malinie nawadnianie kropelkowe z taśm kroplujących wkopanych w ziemię. Chciałbym założyć takie nawadnianie ponieważ ziemia piaszczysta i przy suchym roku owoce nie zdążą dojrzeć tylko przysychają i opadają. Taśmy są najtańsze i zastanawiam się czy można je wkopać bo przy zbiorach lub innych pracach mechanicznych można takie taśmy pozrywać jeśli będą leżeć na ziemi.
Odp: Taśmy kroplujące wkopane w ziemię. [wiadomość #74959 (odpowiedź na #74932) ] wto, 10 kwiecień 2012 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszw jest aktualnie niedostępny tomaszw
Wiadomości: 868
Dołączył(a): sierpień 2008
Maniak
Taśmy kroplujące służą tylko do powierzchniowego nawadniania.
Odp: Taśmy kroplujące wkopane w ziemię. [wiadomość #78694 (odpowiedź na #74932) ] pon, 28 maj 2012 01:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kurowski00 jest aktualnie niedostępny kurowski00
Wiadomości: 33
Dołączył(a): październik 2007
Początkujący
witam
na swojej plantacji mamy przewody nawadniające azud line wkopane w ziemię około 10 cm i występował problem , że korzenie w poszukiwaniu wody wrastały się w otwory kroplujące w szczególności na słabszej, piaszczystej ziemi( przeszło połowa otworów była zapchana). Nie wiem jak byłoby to z taśmą, ale możesz stosować przewody na ziemi na innej plantacji tak mamy od 4 lat i ich się nie uszkadza (może ze dwa razy jak były małe krzaki to za blisko bronami się podjechało i zahaczyło.
linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80576 (odpowiedź na #74932) ] pon, 25 czerwiec 2012 12:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Heavy jest aktualnie niedostępny Heavy
Wiadomości: 286
Dołączył(a): listopad 2007
Zaawansowany
Czy używacie linii kroplujących???? Ile sezonów wytrzymują??
Lepsze na powierzchni czy zakopane???

[Uaktualnione dnia: pon, 25 czerwiec 2012 13:27] przez Moderatora

Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80578 (odpowiedź na #80576) ] pon, 25 czerwiec 2012 13:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pankracy jest aktualnie niedostępny pankracy
Wiadomości: 72
Dołączył(a): maj 2012
Początkujący
Ja mam dopiero pierwszy rok plus dosatron. Pan zapewnisl, ze linia spokojnie wytrzyma kilkanascie lat. Jak bedzie, okaze sie w praktyce. Emiter co 50 cm bez kompensacji bo teren rowny, krzewy sa male wiec tylko po jednej stronie. Za dwa trzy lata bede kladl po drugiej str krzewow. Koszt za ok 1 km linii, plus zlaczki i pierdoly, km bo mam tylko pare krzewow, wyniosl dokladnie ok 2100zl, bez dozownika. Moge dac namiary bo firma zaklada nawodnienie po cdlej polsce, ale to na priv.

[Uaktualnione dnia: pon, 25 czerwiec 2012 13:27] przez Moderatora

Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80600 (odpowiedź na #80576) ] pon, 25 czerwiec 2012 19:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
maddogh2k jest aktualnie niedostępny maddogh2k
Wiadomości: 361
Dołączył(a): styczeń 2011
Stały bywalec
trwalosc lini przykrytej jest zawsze wieksza niz tej na powierzchni. tworzywo niszczy przede wszystkim promieniowanie uv. ile wytrzymaja to zalezy od tego przy jakich cisnieniach beda pracowaly. trwalosc szacuje sie od 5 do kilkunastu nawet lat.

i oczywiscie grubosci scianki od tego zalezy przede wszystkim

[Uaktualnione dnia: pon, 25 czerwiec 2012 19:46]

Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80610 (odpowiedź na #80600) ] pon, 25 czerwiec 2012 21:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krzy1987siek jest aktualnie niedostępny krzy1987siek
Wiadomości: 12
Dołączył(a): listopad 2008
Nowy
Przewody te są dosyć wytrzymałe. Niektóre mam już 10 lat i nie widzę żeby w jakiś sposób się one "zużywały". Czynniki atmosferyczne nie mają na nie jakiegoś większego wpływu. Największą ich wadą jest mała odporność na uszkodzenia mechaniczne np po koszeniu gałęzi trafia się sporo przecięć, jak również trafiają się sytuacje że są one podziobane przez ptaki czy pogryzione przez zające. Napewno jak są zakopane to są one uchronione przed tymi uszkodzeniami, ale w mojej ocenie koszt zakopania tych przewodów będzie większy niż raz na rok założyć te kilka złączek.
Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80651 (odpowiedź na #80576) ] wto, 26 czerwiec 2012 09:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Heavy jest aktualnie niedostępny Heavy
Wiadomości: 286
Dołączył(a): listopad 2007
Zaawansowany
Wiem, że same tworzywo wytrzymuje długo i naprawa bieżących uszkodzeń to nie problem tylko te kroplowniki z czasem nie są drożne.
I to jest problem. Jak linia jest na powierzchni to widać gdzie nie kapie i można coś zrobić, a jak linia jest niewidoczna to, to że nie kapie z kilku kroplowników widać dopiero jak krzak usycha!!!
Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80661 (odpowiedź na #80576) ] wto, 26 czerwiec 2012 12:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
maddogh2k jest aktualnie niedostępny maddogh2k
Wiadomości: 361
Dołączył(a): styczeń 2011
Stały bywalec
dokladnie, dlatego ja nie uzywam lini jako takiej a kroplownikow indywidualnych z kompensacja i samopluczacych. kiedys mialem zwykle bez kompensacji z turbulentnym przeplywem i wciaz sie zapychaly pomimo solidnej baterii filtrow i miekkiej wody.
Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80662 (odpowiedź na #80661) ] wto, 26 czerwiec 2012 12:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszw jest aktualnie niedostępny tomaszw
Wiadomości: 868
Dołączył(a): sierpień 2008
Maniak
Dziwne macie problemy Confused 4 lata ta sama linia kroplująca, bez filtrów i nic się nie zapycha. Może ciśnienie za niskie?
Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #80718 (odpowiedź na #80662) ] wto, 26 czerwiec 2012 22:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Heavy jest aktualnie niedostępny Heavy
Wiadomości: 286
Dołączył(a): listopad 2007
Zaawansowany
Obyś nie miał tych problemów!!!!]
Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #81134 (odpowiedź na #80576) ] wto, 03 lipiec 2012 10:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pankracy jest aktualnie niedostępny pankracy
Wiadomości: 72
Dołączył(a): maj 2012
Początkujący
sciolka pod borowke uzupelniana corocznie przykryje z pewnym czasem linie wiec nie trzeba specjslnie kopac. W tym roku bede uzupelnisl
Kore i ta juz lekko linie przykryje, a co dopiero za kilka lat. Tak tez widzialem na duzej plantacji, gdzie corocznie szla kora, sloma trociny i linia pod krzewami byla lekko przykryta.
Odp: linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #89137 (odpowiedź na #81134) ] wto, 11 grudzień 2012 18:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
robles jest aktualnie niedostępny robles
Wiadomości: 148
Dołączył(a): luty 2011
Zaawansowany
Mam linie kroplujące w uprawie czarnej porzeczki, aroni i maliny i leży ona na powieszchni. Też obawiałem się uszkodzeń przy kombajnowaniu, ale nic takiego nie miało miejsca.


www.szarekfarm.com
Odp: Linie kroplujące - na powierzchni czy zakopane [wiadomość #111264 (odpowiedź na #74932) ] wto, 26 listopad 2013 14:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wolny jest aktualnie niedostępny Wolny
Wiadomości: 103
Dołączył(a): kwiecień 2011
Zaawansowany
TO jak masz umieszczone te przewody, że ich nie uszkadzasz dziobem kombajnu?

Co do tych linii wkopywanych to słyszałem, że powinno się dodawać do układu jakiś środek żeby właśnie sie nie zapychały od korzęni itp.

Poprzedni wątek:Nawadnianie sadu za pomocąkomputera
Następny wątek:Geokompozyty
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]