użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Wózki widłowe » System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem?
System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107274] pon, 16 wrzesień 2013 21:23 Przejdź do następnej wiadomości
dareks55 jest aktualnie niedostępny dareks55
Wiadomości: 430
Dołączył(a): kwiecień 2007
Stały bywalec
Koledzy kupilem wozek i w baterii jest ten system do uzupelniania wody z jednego punktu "Aquamatic"(plywaki w korkach),jak uzupelnic wode domowym sposobem???Chyba potrzeba cisnienia zeby to podac do ostatniego plywaka...??Jest na koncu szybko-zlaczka,ale nie mam zamiaru raczej inwestowac pewnie z kilkaset zl w zakup sprzetu zeby to fachowo uzupeniac.Sciagnalem koncowke i przez sam lejek to zabardzo nie leci.Ma ktos jakis pomysl??
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107275 (odpowiedź na #107274) ] pon, 16 wrzesień 2013 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mlody26 jest aktualnie niedostępny mlody26
Wiadomości: 31
Dołączył(a): wrzesień 2009
Początkujący
musisz coś pokąbinować ja do nowej baterii dostałem bańkę 10l z przewodem i z tą szybkozłączką ,i bańka może być pełna ale woda z niej niepopłynie do akumulatora jeśli tej bańki nie podniosę na wysokość 3m
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107277 (odpowiedź na #107274) ] pon, 16 wrzesień 2013 22:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dareks55 jest aktualnie niedostępny dareks55
Wiadomości: 430
Dołączył(a): kwiecień 2007
Stały bywalec
im wiecej wody tym cisnienie bedzie wieksze,moze 10l to troche malo(za maly nacisk),musze zabrac ta zlaczke do sklepu i kupic ten zbiornik.
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107281 (odpowiedź na #107277) ] pon, 16 wrzesień 2013 22:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mistrz jest aktualnie niedostępny mistrz
Wiadomości: 91
Dołączył(a): lipiec 2012
Początkujący
Kolego a nie prościej co 2-3 ładowania wyjąć korki i nalać wody bezpośrednio do celi?


Pozdrawiam mistrz
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107292 (odpowiedź na #107281) ] wto, 17 wrzesień 2013 07:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dareks55 jest aktualnie niedostępny dareks55
Wiadomości: 430
Dołączył(a): kwiecień 2007
Stały bywalec
mistrz napisał(a) dnia pon, 16 wrzesień 2013 10:21

Kolego a nie prościej co 2-3 ładowania wyjąć korki i nalać wody bezpośrednio do celi?


wiem,ze najprosciej by bylo tak jak piszesz,ale moze da rade rade jakos tak jak jest teraz.. Smile
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107294 (odpowiedź na #107274) ] wto, 17 wrzesień 2013 07:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Robert jest aktualnie niedostępny Robert
Wiadomości: 40
Dołączył(a): listopad 2007
Początkujący
@darek555 podstawy fizyki : otóż z tą ilością wody i większym ciśnieniem to trochę nie tak. Jak inny kolega pisał, że po podniesieniu 10l naczynia na wysokość 3m zaczynało się to sprawdzać. Ciśnienie nie zależy od ilości wody w naczyniu tylko od wysokości jego umieszczenia. Wgląda to tak : każdy metr różnicy pomiędzy zbiornikami to wartość 0,1 bara czy jak kiedyś się mówiło atm. zatem na trzech metrach w/w kolega uzyskał około 0,3 bara, co wystarczyło na podanie wody do akumulatorów. Podejrzewam, że system aquamatic jest wyposażony w jakiś zaworek otwierający się przy ciśnieniu około 0,3 bara umożliwiający uzupełnienie wody. Sugerowałbym rozwiązanie przy pomocy malutkiej sprężarki /cena w markecie 250-300/ ma ona dokładnie regulowany zawór ciśnienia , który ustawiłbym na 0,5 bara i odpowiednio podłączył ze zbiornikiem płynu którym uzupełniasz wspomniane baterie. Sprężarkę możesz wykorzystać w gospodarstwie do malowania, przedmuchiwania, pompowania kół- ma ciśnienie robocze około 6 barów i wydajność 240l/min więc nie jest to już taka zabaweczka. Jeżeli nie chcesz pakować się w koszty, to umieść zbiornik z płynem obojętnie jakiej objętości na wysokości 5m i uzyskasz wtedy wspomniane wyżej 0,5 bara, co powinno umożliwić napełnienie baterii. Warto byłoby też sprawdzić jakim dokładnie ciśnieniem powinien być zasilany system aquamatic.
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107305 (odpowiedź na #107294) ] wto, 17 wrzesień 2013 13:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wihajster jest aktualnie niedostępny wihajster
Wiadomości: 53
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
Zrób tak jak Ci radzi mistrz i nie utrudniaj sobie życia. Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Pozdrawiam.
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107307 (odpowiedź na #107274) ] wto, 17 wrzesień 2013 15:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadszwedo jest aktualnie niedostępny sadszwedo
Wiadomości: 12
Dołączył(a): czerwiec 2008
Nowy
Witam , skoro ma już system Aquamatik zamontowany to dlaczego nie ułatwiać sobie życia Smile
Jeżeli masz szybkozłączke na końcu to teraz trzeba dokupić zbiornik na wodę z kranikiem, ewentualnie wiatraczek pokazujący czy woda płynie (po tym jak zakończy się kręcić odłączasz szybkozłaczke) i masz gotowy zestaw.Do zakupu potrzebnych rzeczy możesz zajrzeć tutaj :

http://www.elar-tech.pl/pl/c/systemy-nawadniania/123

A jeśli nie chce płynąć woda to może jest pełno w baterii - na korkach jest tzw. "magiczne oczko" które pokazuje stan wody. Zazwyczaj jest to pływak, który jak jest u szczytu wskazuje że jest full. A jeśli nie płynie woda a jest poziom minimalny możliwe że dostały się jakieś zanieczyszczenia do układu ?
Ja u siebie mam w dwóch wózkach sprawdza się idealnie, do drugiego dokupiłem właśnie cały zestaw w tym sklepie co podałem link powyżej. Zbiornik na wodę destylowaną mam na stałe ustawiony około 1-1,5 metra ponad bateriami i płynie bardzo szybko.
Pozdro Maciek

[Uaktualnione dnia: wto, 17 wrzesień 2013 15:33]

Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107337 (odpowiedź na #107307) ] wto, 17 wrzesień 2013 19:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dareks55 jest aktualnie niedostępny dareks55
Wiadomości: 430
Dołączył(a): kwiecień 2007
Stały bywalec
sadszwedo napisał(a) dnia wto, 17 wrzesień 2013 03:30

Witam , skoro ma już system Aquamatik zamontowany to dlaczego nie ułatwiać sobie życia Smile
Jeżeli masz szybkozłączke na końcu to teraz trzeba dokupić zbiornik na wodę z kranikiem, ewentualnie wiatraczek pokazujący czy woda płynie (po tym jak zakończy się kręcić odłączasz szybkozłaczke) i masz gotowy zestaw.Do zakupu potrzebnych rzeczy możesz zajrzeć tutaj :

http://www.elar-tech.pl/pl/c/systemy-nawadniania/123

A jeśli nie chce płynąć woda to może jest pełno w baterii - na korkach jest tzw. "magiczne oczko" które pokazuje stan wody. Zazwyczaj jest to pływak, który jak jest u szczytu wskazuje że jest full. A jeśli nie płynie woda a jest poziom minimalny możliwe że dostały się jakieś zanieczyszczenia do układu ?
Ja u siebie mam w dwóch wózkach sprawdza się idealnie, do drugiego dokupiłem właśnie cały zestaw w tym sklepie co podałem link powyżej. Zbiornik na wodę destylowaną mam na stałe ustawiony około 1-1,5 metra ponad bateriami i płynie bardzo szybko.
Pozdro Maciek


Zbiornik już dzisiaj kupiłem-20l z plastikowym kranikiem,za szybkozlaczki w sklepie częściami zaspiewala 80 i 170zl(komplet 250zl Shocked Shocked Rolling Eyes )-odpuscilem,zamowilem na tej stronie co podales-dziekuje:)wiatraczek z sitkiem będzie dobry z mojego kompletu,ktory miałem.
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107370 (odpowiedź na #107274) ] wto, 17 wrzesień 2013 22:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
markus jest aktualnie niedostępny markus
Wiadomości: 108
Dołączył(a): styczeń 2007
Zaawansowany
Kiedyś próbowałem uzupełnić wodę w baterii z systemem Aquamatic przy pomocy lejka połączonego z przewodem, na końcu którego była szybkozłączka (typowa od kranu ogrodowego). Lejek osadzony na drabince ok 1m nad baterią. Niestety okazało się że w pierwszej celi woda przelała się a do ostatniej nie doleciało. Bateria jest już trochę "leciwa" i może zaworki już nie trzymają.
Odp: System Aquamatic-jak uzupelnic domowym sposobem? [wiadomość #107970 (odpowiedź na #107274) ] nie, 29 wrzesień 2013 10:38 Przejdź do poprzedniej wiadomości
dareks55 jest aktualnie niedostępny dareks55
Wiadomości: 430
Dołączył(a): kwiecień 2007
Stały bywalec
zlaczki do mnie doszly,z baniaczka 20l leci z wys.2m jak trzeba:)tylko ten plastikowy kranik przy bance...zalozylem przewod bezpośrednio na niego i razem z przewodem się przekreca Confused ale ogolnie dobry bajer to uzupełnianie,przynajmiej miedzy cele się wody nie naleje:)
Poprzedni wątek:Suchedniów LPG
Następny wątek:Dozór techniczny wozek widłowy
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]