użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Nawadnianie » elektrozawór podłączenie
elektrozawór podłączenie [wiadomość #107048] czw, 12 wrzesień 2013 13:04 Przejdź do następnej wiadomości
newhollander jest aktualnie niedostępny newhollander
Wiadomości: 8
Dołączył(a): wrzesień 2013
Nowy
jak to podłączyć żeby działało bo na razie działa tylko ręcznie Sad http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/4559/0/

  • Załącznik: DSC00730.jpg
    (Rozmiar: 416.73KB, Pobrane 1231 razy)

Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107049 (odpowiedź na #107048) ] czw, 12 wrzesień 2013 13:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
newhollander jest aktualnie niedostępny newhollander
Wiadomości: 8
Dołączył(a): wrzesień 2013
Nowy
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/4560/0/

  • Załącznik: DSC00732.jpg
    (Rozmiar: 389.57KB, Pobrane 1219 razy)

Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107050 (odpowiedź na #107049) ] czw, 12 wrzesień 2013 13:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
newhollander jest aktualnie niedostępny newhollander
Wiadomości: 8
Dołączył(a): wrzesień 2013
Nowy
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/4561/0/

  • Załącznik: DSC00731.jpg
    (Rozmiar: 345.51KB, Pobrane 1196 razy)

[Uaktualnione dnia: czw, 12 wrzesień 2013 13:09]

Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107051 (odpowiedź na #107050) ] czw, 12 wrzesień 2013 13:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
newhollander jest aktualnie niedostępny newhollander
Wiadomości: 8
Dołączył(a): wrzesień 2013
Nowy
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/4562/0/

  • Załącznik: DSC00729.jpg
    (Rozmiar: 431.89KB, Pobrane 1192 razy)

Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107063 (odpowiedź na #107051) ] czw, 12 wrzesień 2013 16:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
newhollander jest aktualnie niedostępny newhollander
Wiadomości: 8
Dołączył(a): wrzesień 2013
Nowy
wodę z wodociągu do elektrozaworu podłączam zgodnie ze strzałką - tu nie ma problemu -tylko chodzi o to że jak na razie tylko ręcznie (czerwony przełącznik) mogę odciąć dopływa wody -a nie za pomocą napięcia Sad
Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107071 (odpowiedź na #107063) ] czw, 12 wrzesień 2013 20:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Abukk jest aktualnie niedostępny Abukk
Wiadomości: 289
Dołączył(a): styczeń 2010
Zaawansowany
a to jest zawór magnetyczny czy na silniczku krokowym ? Jeśli na silniczku krokowym to do zamknięcia trzeba podać napięcie odwrotnie niż do otwarcia Confused Czysta teoria -mogę wypisywać pierdoły Laughing
Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107074 (odpowiedź na #107048) ] czw, 12 wrzesień 2013 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stefek jest aktualnie niedostępny Stefek
Wiadomości: 125
Dołączył(a): grudzień 2006
Zaawansowany
Moim zdaniem jest to zawór magnetyczny zasilany na 24V. Po pierwsze należy sprawdzić czy transformator daje napięcie, jeśli daje to jest problem elektromagnesu. Bieguny nie powinny mieć znaczenia.
Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107077 (odpowiedź na #107048) ] czw, 12 wrzesień 2013 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Po pierwsze wytłumacz co chcesz tym robić. Na zdjęciach widzę tylko elektrozawór z cewką elektromagnetyczna i zasilacz. Brakuje tu sterownika. Napisz coś więcej to Ci pomogę.
Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107099 (odpowiedź na #107077) ] pią, 13 wrzesień 2013 10:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
newhollander jest aktualnie niedostępny newhollander
Wiadomości: 8
Dołączył(a): wrzesień 2013
Nowy
tzn chciałem tym zraszać sadzonki co jakiś odstęp czasu -ale jak dotąd robiłem to ręcznie
sterownik (wyłącznik czasowy bo najtańszy) mam taki

http://rad-sat.home.pl/sklep/wylacznik-czasowy-cyfrowy-tfe2- urz20011-dpm-dt03-p-2795.html

ma możliwość 8 włączeń i 8 wyłączeń
ale chciałem kupić któryś z tych

https://www.google.pl/search?q=w%C5%82%C4%85cznik%20czasowy% 20zcm&psj=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.52164340,d. bGE,pv.xjs.s.en_US.CQsooEYev9Y.O&biw=1024&bih=677&am p;dpr=1&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&sou rce=og&sa=N&tab=wi&ei=9sUyUpW1I-rf4QT7gYHYCA

bo mają dużo więcej włączeń i wyłączeń (programów)
jak sterownik waszym zdaniem powinien być najlepszy -jakiś wasz konkretny przykład Rolling Eyes

Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107113 (odpowiedź na #107048) ] pią, 13 wrzesień 2013 14:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Sterowanie po stronie pierwotnej takiego zestawu nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Cewka nie jet zabezpieczona przed przepięciami jakie powstają podczas włączania trafa do sieci.
Teraz to sprawdź swój zestaw czy nie jest uszkodzony. Najprościej to sprawdzisz żarówką 24v.
Kup sobie najprostszy sterownik hunter-a, który kosztuje około 120 zł.
Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107122 (odpowiedź na #107113) ] pią, 13 wrzesień 2013 19:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
newhollander jest aktualnie niedostępny newhollander
Wiadomości: 8
Dołączył(a): wrzesień 2013
Nowy
RADEX napisał(a) dnia pią, 13 wrzesień 2013 02:01

Sterowanie po stronie pierwotnej takiego zestawu nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Cewka nie jet zabezpieczona przed przepięciami jakie powstają podczas włączania trafa do sieci.
Teraz to sprawdź swój zestaw czy nie jest uszkodzony. Najprościej to sprawdzisz żarówką 24v.
Kup sobie najprostszy sterownik hunter-a, który kosztuje około 120 zł.

a jak inaczej można tym sterować żeby nie było to sterowaniem pierwotnym ? jak powinna być zabezpieczona cewka w tym układzie żeby jej nie uszkodzić? co to jest traf? żarówkę 24 v mam przyłożyć do cewki i sprawdzić w ten sposób czy się świeci czy gdzieś indziej ? dlaczego nie polecasz sterownika zcm a huntera ?
czy np taki sterwonik huntera za 120 zł mogę tak zaprogramować aby np co 5 min przez 1 min dopływ wody był włączony = następowała by zmiana napięcia
ja widziałem te sterowniki w internecie tylko właśnie nie wiem czy jest w nich możliwość wykonywania takiej czynnności przez 10 jesienia i 20godzin latem nonstop bez potrzeby częstego przeprogamowania urządzenia ? Confused
Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107125 (odpowiedź na #107048) ] pią, 13 wrzesień 2013 20:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
http://allegro.pl/wylacznik-wlacznik-czasowy-timer-minutnik- cyfrowy-i3539623880.html

[Uaktualnione dnia: pią, 13 wrzesień 2013 20:32]

Odp: elektrozawór podłączenie [wiadomość #107126 (odpowiedź na #107048) ] pią, 13 wrzesień 2013 20:33 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Gość
Podejdź do jakiegoś elektryka lub elektronika to ci to sprawdzi.
Dość nietypowy sposób podlewania. W tym koncepcie żaden ze sterowników jakie znam nie ma takiego programu.
Proponowałbym coś takiego:
Poprzedni wątek:Studnia głębinowa metodą płuczkową
Następny wątek:Nawadnianie sadu za pomocąkomputera
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]