użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Nawadnianie » pompa wodna do nawadniania podkoronowego
pompa wodna do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104817] nie, 28 lipiec 2013 11:22 Przejdź do następnej wiadomości
sadownik83 jest aktualnie niedostępny sadownik83
Wiadomości: 49
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
Witam. Mam pytanie dla osób posiadających nawadnianie podkoronowe. Jakiej używacie pompy na wom czy spalinowej i o jakiej wydajności i cisnieniu?
icon7.gif  Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104820 (odpowiedź na #104817) ] nie, 28 lipiec 2013 11:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zlosliwiec jest aktualnie niedostępny zlosliwiec
Wiadomości: 247
Dołączył(a): maj 2007
Zaawansowany
Razz Wiekszosc chyba uzywa pomp elektrycznych ,woda pobierana besposrednio ze studni
Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104869 (odpowiedź na #104817) ] pon, 29 lipiec 2013 09:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Magister jest aktualnie niedostępny Magister
Wiadomości: 136
Dołączył(a): wrzesień 2007
Zaawansowany
witaj

Temat rzeka. Podaj dane, jakie masz źródło wody, otwarte czy studnia głębinowa ew. jaka głębokość. Czym nawadniasz i na jakim areale na raz.
Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104871 (odpowiedź na #104869) ] pon, 29 lipiec 2013 12:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zlosliwiec jest aktualnie niedostępny zlosliwiec
Wiadomości: 247
Dołączył(a): maj 2007
Zaawansowany
najlatwiej udac sie gdzies gdzie sprzedaja i wszystko wyjasnia
Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104910 (odpowiedź na #104871) ] pon, 29 lipiec 2013 21:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik83 jest aktualnie niedostępny sadownik83
Wiadomości: 49
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
mam studnie z której można wyciągnąc 1000 litrów na 5 metrach od ziemi. Są kwatery po około 1 h.
Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104915 (odpowiedź na #104817) ] pon, 29 lipiec 2013 22:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
checkmate jest aktualnie niedostępny checkmate
Wiadomości: 203
Dołączył(a): październik 2007
Zaawansowany
ok, ale co znaczy wyciągnąć 1000 l ze studni- 1000 l/ minutę czy na godzinę czy w ogóle?

Z tymi sprzedawcami to różnie bywa, jak dla mnie sprzedawca czegokolwiek jest ostatnim rzetelnym źródłem informacji. Sprzedawca chce sprzedać i często mało go obchodzi co będzie później. Nie zawsze ale często.
Informacji sporo można uzyskać na stronach producentów tak instalacji jak i pomp, w internecie jest wszystko ale po angielsku.

A jeśli chodzi o meritum dobór pompy zależy przede wszystkim od tego ile wody i pod jakim ciśnieniem potrzebujesz do swojej instalacji. Sprawą numer dwa jest moc jaką chcesz napędzać tą pompę. Jak masz ciągnik który z powodzeniem może pracować z taką pompą nie rujnując harmonogramu prac w gospodarstwie, proponuję dobrać pompę o takim wydatku żeby maksymalnie wykorzystać moc (moc na WOM) ciągnika. Jeżeli ten wydatek będzie za duży, po prostu zmniejszysz obroty a w razie potrzeby możesz zawsze użyć pompy do czegoś innego- np do deszczowni (mała pompa sobie z deszczownią nie poradzi). Różnice w cenach pomp nie są tak wielkie. Dodam jeszcze że można wybrać różne przekładnie dla pomp i różne wirniki więc ten wydatek można dobrać sobie dość precyzyjnie- o ile się o tym wie, bo sprzedawcy najchętniej sprzedali by gotowy produkt "z półki" bez dotykania się do niego. Jeżeli zapotrzebowanie na wodę/ ciśnienie przekracza możliwości ciągnika, można instalację podzielić na sekcje- albo wybrać motopompę jeżeli ważne jest podlewanie wszystkiego na raz. Choć osobiście szkoda by mi było wydawać dodatkowych pieniędzy na silnik jeżeli nie miał by on pracować zbyt wiele. Ale to moje zdanie.
Osobiście używam pompy na WOM o wydatku 180m3/h przy ciśnieniu 3 czy 3,5 bar, na raz podlewam tym 2 ha czyli ok 2100 zraszaczy o wydatku 60l/h @ 2 bar. Pompa była dobrana właśnie pod moc ciągnika więc zostaje jej jeszcze trochę zapasu (np jeśli wymienię sady i posadzę gęściej/ więcej rzędów), z dobrą deszczownią też doskonale sobie radzi a napędza ją stare dobre Perkinsowe 48 KM (na WOM coś ponad 40).
Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104944 (odpowiedź na #104915) ] wto, 30 lipiec 2013 18:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
sadownik83 jest aktualnie niedostępny sadownik83
Wiadomości: 49
Dołączył(a): styczeń 2012
Początkujący
1000 1500 na minute , ciągnik o mocy 35 i 48 km. oba mają wom na 540 i 1000 obrotów. Tylko czy 2 lub 3 bary to nie za mało na zraszacz?
Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #104958 (odpowiedź na #104817) ] wto, 30 lipiec 2013 20:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
checkmate jest aktualnie niedostępny checkmate
Wiadomości: 203
Dołączył(a): październik 2007
Zaawansowany
Moje zraszacze mają ciśnienie pracy 2 bar. Zależy jakie zraszacze. Nie wiem jakie są Twoje, ale przy zraszaczach o sporej wydajności potrzeba naprawdę konkretnej pompy żeby utrzymać 2 bar przy zraszaczu na całej długości linii.
Niewiele informacji kolego chcesz podać. Jakie zraszacze jaki wydatek zraszacza przy jakim ciśnieniu ile tych zraszaczy na kwaterze/ hektarze. Bez tego można co najwyżej "na oko" coś dobrać. A na oko to wiemy co się stało...
Odp: pompa do nawadniania podkoronowego [wiadomość #105394 (odpowiedź na #104817) ] śro, 07 sierpień 2013 22:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hunter jest aktualnie niedostępny Hunter
Wiadomości: 476
Dołączył(a): grudzień 2006
Stały bywalec
kolega pyta o nawadnianie pod koronowe, chyba tak? a wiec u mnie na jednej z działek: linie z kroplownikami co 60 cm, długość rządka 330m (330m x 6) studnia głebinowa 24m, główna magistrala i studnia głebinowa znajduje sie na połowie działki, pompa tz. Honda przepływowa 1,5 cala (działa na połowie obrotów)+ instalacja do fertygacji, lub silnik S320+pompa ciśnieniowa siedmiostopniowa (za duża do tej kwatery) jest naprawde wiele rozwiązan aby checi były no i kasa.


...
pompa wodna do nawadniania podkoronowego [wiadomość #117664 (odpowiedź na #104817) ] pią, 28 luty 2014 18:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
8312345 jest aktualnie niedostępny 8312345
Wiadomości: 46
Dołączył(a): styczeń 2010
Początkujący
Potrzebuje pompę która by była zatopiona na głębokości 11 metrów i pompowała 700-800 l/m,. Potrzebna jest mi ona do nawadniania podkoronowego. Chyba że ktoś może używa spalinowej która by pompowała z głębokości około 8 metrów.

[Uaktualnione dnia: pią, 28 luty 2014 19:28] przez Moderatora

Odp: pompa wodna do nawadniania podkoronowego [wiadomość #117686 (odpowiedź na #117664) ] pią, 28 luty 2014 20:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zarpion jest aktualnie niedostępny zarpion
Wiadomości: 145
Dołączył(a): lipiec 2010
Zaawansowany
pod jakim ciśnieniem i na jakiej odległości od pompy ma być ta wydajność ?
mam G80 fabrycznie nową na zbyciu /bez silnika/ - wydajność ok 1000 l/min przy 6atm na wyjsciu ze studni z głębokości ok 40m przy silniku 13,5kW
Odp: pompa wodna do nawadniania podkoronowego [wiadomość #117692 (odpowiedź na #117664) ] pią, 28 luty 2014 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Magister jest aktualnie niedostępny Magister
Wiadomości: 136
Dołączył(a): wrzesień 2007
Zaawansowany
8 m to max wysokość ssania pomp spalinowych. na jakiej głębokości masz lustro? ile spada przy zadanej wydajności?
Odp: pompa wodna do nawadniania podkoronowego [wiadomość #117695 (odpowiedź na #117664) ] pią, 28 luty 2014 21:34 Przejdź do poprzedniej wiadomości
8312345 jest aktualnie niedostępny 8312345
Wiadomości: 46
Dołączył(a): styczeń 2010
Początkujący
Na 7-8 metrach mam około 700 litrów.
Poprzedni wątek:nawadnianie- słaba jakość tzw "flaków"
Następny wątek:Środek do czyszczenia zbiornika na wodę
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]