użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Przechowalnictwo » BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #35963 (odpowiedź na #1013) ] sob, 13 luty 2010 19:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
discus jest aktualnie niedostępny discus
Wiadomości: 129
Dołączył(a): styczeń 2009
Zaawansowany
kolego skryba wszystko zależy z którego boku owego budynku chciałbyś dobudować tą komorę.Czy z tego 6 czy 15 metrowego.A i zależy jak poprowadzić spadek dachu.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #35965 (odpowiedź na #1013) ] sob, 13 luty 2010 20:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
skryba91 jest aktualnie niedostępny skryba91
Wiadomości: 312
Dołączył(a): luty 2008
Stały bywalec
Chciałbym dobudować do ściany o długości 15, ale tak by nie zajmowała całe jej długości by w przyszłości można było dobudować druga. Szczyt dachu znajdowałby się na wysokości ok 6,5m.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #35967 (odpowiedź na #1013) ] sob, 13 luty 2010 20:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
discus jest aktualnie niedostępny discus
Wiadomości: 129
Dołączył(a): styczeń 2009
Zaawansowany
no to jedną komorę o szerokości 7,5 metra i po problemie.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #35968 (odpowiedź na #1013) ] sob, 13 luty 2010 20:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
skryba91 jest aktualnie niedostępny skryba91
Wiadomości: 312
Dołączył(a): luty 2008
Stały bywalec
Dzięki za pomoc
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #54690 (odpowiedź na #1013) ] pon, 28 marzec 2011 20:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malin jest aktualnie niedostępny malin
Wiadomości: 95
Dołączył(a): styczeń 2009
Początkujący
Mam pytanie odnosnie wymiarów nowej chłodni. Mianowicie noszę się zamiarem wybudowania budynku, w skład którego chciałbym aby weszły dwie komory po około 100 ton ( może 120) i pakownia. W związku z tym jakie powinny być wymiary tych pomieszczeń aby było praktycznie i wygodnie?
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #60490 (odpowiedź na #1013) ] śro, 29 czerwiec 2011 09:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Prosad jest aktualnie niedostępny Prosad
Wiadomości: 168
Dołączył(a): kwiecień 2011
Zaawansowany
Witam.
To ja się dołączę do pytań:

Planuję budowę przechowalni o wymiarach 9m.szer x 9m. dług. x 5m. wysok.
Materiał siporex.
Chłodnia tradycyjna.

Problem polega na tym, że nie wiem co zastosowac na górze - z czego zrobić strop, aby stał bez pionowych podpór.

Prosze o poradę.


gm. Samborzec \ powiat Sandomierz
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #64646 (odpowiedź na #1013) ] nie, 02 październik 2011 17:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pilo11 jest aktualnie niedostępny pilo11
Wiadomości: 45
Dołączył(a): sierpień 2010
Początkujący
Witam .A ja mam takie pytanie jaka powinna być wysokość komory KA na osiem skrzyniopalet 80cm. każda czyli razem 640cm. to wystarczy przestżeń 20cm. między ostatnio górno skrzynio a sufitem czy zamało? Jaki to ma wpływ na ruch powietrza .
Prosze o odpowiedz.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #64703 (odpowiedź na #1013) ] wto, 04 październik 2011 07:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Hektor990 jest aktualnie niedostępny Hektor990
Wiadomości: 219
Dołączył(a): styczeń 2010
Zaawansowany
Moim zdaniem 20cm to mało trzeba zostawić między sufitem a ostatnią skrzynią minimum 60cm czyli komora ma mieć 7m .
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #65943 (odpowiedź na #64646) ] nie, 06 listopad 2011 10:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Marcin jest aktualnie niedostępny Marcin
Wiadomości: 37
Dołączył(a): grudzień 2006
Początkujący
Witam,

Panie pilo11 20cm to dużo za mało, najniższe chłodnice do komór w ok 100ton i więcej mają wysokość ok 60cm lub więcej.
Przy takim załadunku zastawi Pan poprostu chłodnicę powietrza i nie będzie ona dobrze spałniała swojej funkcji.
Jeżeli jest Pan na etapie projektu chłodni to lepiej zrobić wysokość 7m lub nawet 7,2m od posadzki.
icon3.gif  Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #67962 (odpowiedź na #1013) ] wto, 27 grudzień 2011 16:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
AppleMar jest aktualnie niedostępny AppleMar
Wiadomości: 168
Dołączył(a): maj 2010
Zaawansowany
WITAM
Potrzebuje porady na temat zadaszenia przed chłodnią, z jakiego materiału to zrobić. Szerokość to ok 9-8m na więcej mi nie pozwala drugi budynek, jak długość będzie dobra, jaki materiał i spadek dachu, co z pozwoleniem jest wymagane??
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68343 (odpowiedź na #1013) ] wto, 03 styczeń 2012 15:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
silpur jest aktualnie niedostępny silpur
Wiadomości: 5
Dołączył(a): styczeń 2012
Nowy
polecam zamiast styropianu izolację i ocieplenie z pianki poliuretanowej.
Cena w zależności od grubości, minimalna grubość 10cm (oszczędność na powierzchni). Taka grubość daje szczelność i odpowiedni parametr U który wynosi 0,23[W/m2*K].

Można kontrolować atmosferę.

Dziennie możemy zrobić 600-800m2 ściany na grubość 10cm.

temperatura podczas aplikacji pianki pow.13'C

Zainteresowanych proszę o maile sebastian@silpur.pl

P.S. nie zawsze musi to być nowy obiekt. Ostatnio zapianowaliśmy chłodnię pod Żmigrodem zrobioną ze starej stodoły.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68361 (odpowiedź na #68343) ] wto, 03 styczeń 2012 19:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Radzio2 jest aktualnie niedostępny Radzio2
Wiadomości: 38
Dołączył(a): marzec 2010
Początkujący
Witam
W takim razie proszę o podanie ceny 1m2 przy grubości 5cm.

Pozdrawiam
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68390 (odpowiedź na #68361) ] śro, 04 styczeń 2012 09:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
silpur jest aktualnie niedostępny silpur
Wiadomości: 5
Dołączył(a): styczeń 2012
Nowy
45,5 zł netto za robociznę z materiałem dla roboty około 1000m2
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68416 (odpowiedź na #68390) ] śro, 04 styczeń 2012 18:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
discus jest aktualnie niedostępny discus
Wiadomości: 129
Dołączył(a): styczeń 2009
Zaawansowany
A jaką grubość zalecacie natryskiwać na goły mur, żeby uzyskać dobrą izolację termiczną?
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68421 (odpowiedź na #68416) ] śro, 04 styczeń 2012 20:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
silpur jest aktualnie niedostępny silpur
Wiadomości: 5
Dołączył(a): styczeń 2012
Nowy
Czy ten mur jest jakimś wybitnym izolatorem? Natrysk od wewnątrz na grubość 10cm to niezbędne minimum.jutro dopiszę wspólczynniki dla konkretnych grubości. Napisz co to za mur.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68438 (odpowiedź na #68421) ] śro, 04 styczeń 2012 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
discus jest aktualnie niedostępny discus
Wiadomości: 129
Dołączył(a): styczeń 2009
Zaawansowany
Mur to zwykły sylikat.Zastanawia mnie te 10 cm.Bo najstarsza firma w tej branży za całkowity max uważa 8 cm i na tyle dałem się przekonać podczas ocieplania komór. Ale teraz występuje pewien problem i staram się dociec czy właśnie grubość izolacji jest tego przyczyną.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68465 (odpowiedź na #1013) ] czw, 05 styczeń 2012 14:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Wiadomości: 827
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Jak przymierzałem się do ocieplania komór to dwie firmy polecały mi 8cm natrysku piany w maksie z gwarancją gazo-szczelności, a skończyło się na położeniu panelu 15cm na ściany i 25na sufit.

[Uaktualnione dnia: czw, 05 styczeń 2012 14:14]

Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68471 (odpowiedź na #68465) ] czw, 05 styczeń 2012 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
silpur jest aktualnie niedostępny silpur
Wiadomości: 5
Dołączył(a): styczeń 2012
Nowy
dlatego polecam minimum 10 cm bo mamy gazoszczelność i odpowiednią termikę. 10 cm daje przegrodę z U=0,23[W/m2*K], jak ściana jest z lambdą 0,09 i grubość 25cm to w sumie U będzie około 0,14 - czyli całkiem dobrze.

Jak się robi ściany z OSB to trzeba natrysnać około 15cm i U=0,15.

discus jaki u Ciebie występuje problem, bo nie pociągnąłeś tematu i jaki gruby ten silikat i może ma jaką nazwę ?
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68537 (odpowiedź na #68471) ] pią, 06 styczeń 2012 12:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
discus jest aktualnie niedostępny discus
Wiadomości: 129
Dołączył(a): styczeń 2009
Zaawansowany
Mur jest z bloków silikatowych drążonych 6NFD o wymiarze 250*250*220. Strop płyta warstwowa styropianowa 150mm + też 8cm piany nałożone.
Problem : Wysoka częstotliwość załączania urządzenia chłodniczego. Po wyłączeniu sprężarki następuje bardzo szybki wzrost temperatury i ponowna praca urządzenia. Średnio 5 załączeń w ciągu 1 godziny.Dla porównania w starych komorach, gdzie jest 10 cm styropianu i 4 cm piany urządzenia załączają się średnio 2 razy w ciągu godziny.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68552 (odpowiedź na #68537) ] pią, 06 styczeń 2012 15:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szczypiorek jest aktualnie niedostępny szczypiorek
Wiadomości: 570
Dołączył(a): styczeń 2009
Maniak
Wydaje mi się że to nie wina ocieplenia ja mam identyczny mur pianka na ścianie 8cm podłoga 4 cm i na stropie jest płyta 20 na to 4 cm pianki i nie ma problemu z utrzymywaniem temp komora 120 ton.Może to jest kwestia czujnika temp albo ustawień jakiej wielkości ta komora ,mój znajomy miał kiedyś podobnie agregat i chłodnice prawie nie stygły najpierw schładzał potem się wyłączał a następnie uruchamiało się odtajanie i tak wkoło macieju non stop okazało się że czujniki temp chłodnicy zamocowali mu na rurce doprowadzającej chłodziwo po przeniesieniu ich na chłodnicę problem znikł
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68635 (odpowiedź na #68552) ] sob, 07 styczeń 2012 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
discus jest aktualnie niedostępny discus
Wiadomości: 129
Dołączył(a): styczeń 2009
Zaawansowany
Komora o pojemności 170 ton.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #68718 (odpowiedź na #1013) ] pon, 09 styczeń 2012 15:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
silpur jest aktualnie niedostępny silpur
Wiadomości: 5
Dołączył(a): styczeń 2012
Nowy
Też mi się wydaje, że to nie wina ocieplenia.
Ale jak okaże się, że to nie nie elektronika i czujniki to zawsze można zrobić audyt kamerą termowizyjną i będzie widać czy to wina ocieplenia.
Odp: BUDOWA NOWEJ CHŁODNI [wiadomość #69649 (odpowiedź na #1013) ] czw, 26 styczeń 2012 14:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Ja również daję 10 cm gr. do izolacji pianą poliuretanową chłodni. I to w zupełności wystarczy

[Uaktualnione dnia: czw, 26 styczeń 2012 22:38] przez Moderatora

Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71251 (odpowiedź na #1013) ] pon, 13 luty 2012 17:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
xxR6xx jest aktualnie niedostępny xxR6xx
Wiadomości: 4
Dołączył(a): luty 2012
Nowy
Chciałem zapytać szanownych Forumowiczów ile kosztuje w przybliżeniu wybudowanie chłodni typu kontener o wymiarach 10x10x3 płyty izolacja urządzenie dokładnie wszystko co potrzebne do magazynowania mrożonek. Z góry dzięki za odpowiedź:)
Odp: Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71259 (odpowiedź na #71251) ] pon, 13 luty 2012 17:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
cyberek jest aktualnie niedostępny cyberek
Wiadomości: 736
Dołączył(a): maj 2007
Maniak
Z 500tys.zł. a może euro?
Odp: Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71267 (odpowiedź na #71251) ] pon, 13 luty 2012 18:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Wiadomości: 827
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
a nie prościej byłoby wysłać zapytanie do firm budujących takowe obiekty?????
Odp: Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71286 (odpowiedź na #71251) ] pon, 13 luty 2012 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
maniek783 jest aktualnie niedostępny maniek783
Wiadomości: 65
Dołączył(a): listopad 2011
Początkujący
pryerobic z istniejacego gospodarczego ok.80tys.
Odp: Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71355 (odpowiedź na #71251) ] wto, 14 luty 2012 13:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
xxR6xx jest aktualnie niedostępny xxR6xx
Wiadomości: 4
Dołączył(a): luty 2012
Nowy
a może ktoś polecić dobrą firme z okolic małopolski która się zajmuje budową takich chłodni?
Odp: Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71476 (odpowiedź na #71355) ] czw, 16 luty 2012 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gość
Jaki towar chcesz przechowywać, w jakiej ilości i w jakiej temperaturze ?
Odp: Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71564 (odpowiedź na #71476) ] pią, 17 luty 2012 13:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
xxR6xx jest aktualnie niedostępny xxR6xx
Wiadomości: 4
Dołączył(a): luty 2012
Nowy
Owoce i warzywa mrożone
Odp: Budowa chłodni-koszty? [wiadomość #71565 (odpowiedź na #71251) ] pią, 17 luty 2012 13:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
xxR6xx jest aktualnie niedostępny xxR6xx
Wiadomości: 4
Dołączył(a): luty 2012
Nowy
a komora do 100 m2
Przechowalnia z pustaka czy płyty warstwowej ? [wiadomość #74858 (odpowiedź na #1013) ] pon, 09 kwiecień 2012 09:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
milimetr jest aktualnie niedostępny milimetr
Wiadomości: 100
Dołączył(a): luty 2007
Zaawansowany
Witam, Przymierzam się do postawienia przechowalni o wymiarach 24m długości 10m szerokości i 7 metrów wysokości. Dwie komory o wymiarach 6m szerokości i 9,5 długości, reszta budynku to pakownia. Komory szczelne na kontrolę. Moje pytanie brzmi. W jakiej technologii wybudować tą przechowalnie, z płyt warstwowej? Czy tradycyjnie z pustaka i ocieplić. Proszę o wszystkie za i przeciw do każdej z propozycji. Miałem stawiać z pustaka ale obecnie namawiają mnie na płytę i chciałbym poznać opinię osób które już użytkują takie przechowalnie. Chodzi mi o koszty budowy i użytkowanie tych przechowalni. Będę wdzięczny za wszystkie opinie. „Wesołych świąt” Pozdrawiam Jacek
Odp: Przechowalnia z pustaka czy płyty warstwowej ? [wiadomość #74938 (odpowiedź na #74858) ] wto, 10 kwiecień 2012 15:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darek0986 jest aktualnie niedostępny darek0986
Wiadomości: 116
Dołączył(a): maj 2009
Zaawansowany
ja mam chęć stawiać coś w podobie bo 25x12 i agregaty kiedyś pewnie dojdą ale z informacjami o koszty ciężko sie dowiedzieć bo rozmawiałem z babką to by chciały już wchodzić na budowe a sie zapytałem jak kosztowo wygląda to że kosztorys kosztuje że ktoś zewnętrzny od nich może zrobić i wyszło że nic nie wiem i nie wiem nawet jakie plany robić czy na pustak czy na płyte rozłączyła sie i dupa
zna ktoś majstra w okręgu grójeckim co będzie chciał normalnie rozmawiać??
Odp: BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone [wiadomość #75051 (odpowiedź na #1013) ] czw, 12 kwiecień 2012 20:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
a3artur jest aktualnie niedostępny a3artur
Wiadomości: 38
Dołączył(a): lipiec 2010
Początkujący
Ja w marcu zacząłem Budować przechowalnię o wymiarach 24x13,20. Planuję dwie komory- jedna na 4 a druga na 5 skrzyń szerokości. Na ściany używam cegły sylikatowej. Sciana działowa między komorami będzie z płyty 20 styrpoianowej. PAkownia podwójny mur ze stryropianem 8. Dach pakownia poliuretan 80 a nad komorami zwykły trapez i podwieszę sufit z płyty 200 styropian. Długo się wachałem nad rozwiązaniem z płytą i murem i wybrałem przedstawioną opcje. Warto wziąć pod uwagę że cały budynek z płyty jest dosyć delikatny i łatwo naruszyć całą ścianę np zahaczając widlakiem co przy manewrowaniu ze skrzyniami w ciasnych przejazdach jest możliwe poza tym koszty konstrukcji stalowej są ogromne a cały czas rosną.
Odp: BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone [wiadomość #94966 (odpowiedź na #1013) ] nie, 17 marzec 2013 15:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kolooo jest aktualnie niedostępny kolooo
Wiadomości: 99
Dołączył(a): wrzesień 2011
Początkujący
Witam
myśle postawić chłodnie zwykła
chciałbym dwie komory po 100t i sortownia podobnej wielkości co obie komory
czy ktoś się orientuje mniej więcej jaki to byłby koszt postawienia całości przez 1 firmę pod klucz z konstrukcji stalowej i płyty ?
chciałbym wiedzieć tak orientacyjnie z jakim wydatkiem bym musiał się liczyć ? bo ja nie mam pojęcia jaki to wydatek może być

Odp: BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone [wiadomość #94975 (odpowiedź na #1013) ] nie, 17 marzec 2013 18:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SlawekS jest aktualnie niedostępny SlawekS
Wiadomości: 1069
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
Próbowałem kiedyś policzyć podobny wariant na kartce, wyszło mi około 400 tys zł brutto, ale wiadomo, jak to w budowlance widełki są +-25% albo i więcej.
Odp: BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone [wiadomość #94986 (odpowiedź na #94975) ] nie, 17 marzec 2013 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kamil jest aktualnie niedostępny kamil
Wiadomości: 72
Dołączył(a): czerwiec 2007
Początkujący
Orientacyinie można przyjąc okolo 800 zł / m2 na gotowo chłodnia zwykła
Odp: BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone [wiadomość #95158 (odpowiedź na #1013) ] śro, 20 marzec 2013 14:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kolooo jest aktualnie niedostępny kolooo
Wiadomości: 99
Dołączył(a): wrzesień 2011
Początkujący
dzięki wielkie
mam jeszcze takie pytanie
jak najlepiej dobrać wymiary komór( ile powinno być odstępu od ścian i między rzędami?)
chciałbym 1 komorę na około 100t, ale mam sporo odmian i chciałbym mieć możliwie dostęp do większości od razu, więc chciałbym na szerokość zmieścić 6 rzędów skrzyniopalet, wysokość chce na 6 skrzyniopalet
i jeśli bym zrobił dwie komory jedna na 100t a druga na 50t to możliwe byłoby zastosować jeden agregat a 2 chłodnice do nich przy takiej różnicy wielkości komór ?

[Uaktualnione dnia: śro, 20 marzec 2013 14:44]

Odp: BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone [wiadomość #96238 (odpowiedź na #95158) ] sob, 06 kwiecień 2013 08:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
cherek jest aktualnie niedostępny cherek
Wiadomości: 16
Dołączył(a): maj 2010
Nowy
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/4011/0/Jestem zwolennikiem, komór np na max 4 rzędy ale mogą być dłuższe np na 12-14 rzędów, co do wysokości , najdroższa jest posadzka i dach, więc lepiej planować wysoko.
Na temat różnej wielkości komór na 1 agregacie tak można to zrobić, są co najmniej trzy opcje
1) sprężarka z regulacją wydajności , dla dużej komory chodzi na 100% z mała na 50 %,
2) sprężarka z inwerterem( opcja dość kosztowana) ale wilgotność i efekt energetyczny bardzo dobry
3) Można dać prosty układ, ale w obu komorach takie same chłodnice.

Dwie komory na 1 agregacie są ok 10 tys tańsze niż te same komory na 2 agregatach.

Ustawienie towaru, z przodu i z tyłu komory po ok 20-30 cm, z boku po 10 cm, a między rzędami po 5 cm, pod sufitem można przyjąć od 50 do 90 cm, zależnie od konstrukcji chłodnicy i sufitu:)

Należy Pamiętać ze jabłka chłodzi powietrze więc należy mu dać szansę aby mogło wszędzie dolecieć.

[Uaktualnione dnia: sob, 06 kwiecień 2013 09:10]

Odp: BUDOWA CHŁODNI -koszty -tematy połączone [wiadomość #96239 (odpowiedź na #96238) ] sob, 06 kwiecień 2013 09:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
cherek jest aktualnie niedostępny cherek
Wiadomości: 16
Dołączył(a): maj 2010
Nowy
http://www.sadownictwo.com.pl/index.php/forum/index.php/fa/4012/0/Jeszcze kilka przykładów czego należy unikać:) i nie jest to wcale bardzo odosobniony przpadek

Poprzedni wątek:Firma TECH-PLAST
Następny wątek:Kisteny
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]