użytkownik: Gość | logowanie
Strona główna » Forum Sadownicze Portalu - sadownictwo.com.pl » Przechowalnictwo » Agregaty chłodnicze - tematy połączone  (5) 1 Głosów
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #11729 (odpowiedź na #10211) ] nie, 10 luty 2008 12:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darekimi jest aktualnie niedostępny darekimi
Wiadomości: 37
Dołączył(a): luty 2008
Początkujący
Witam jestem tu nowy i mam kilka pytan.Widze ze pan Marcin ma bardzo dobra wiedze na temat przechowalni i mam do niego pare pytan.

Planuje zamontowac urzadzenia chlodnicze w mojej przechowalni
Od firmy COOL otzrymalem taka propozycje

Agregat chlodniczy Maneurop A.GE MTZ 50KB P wydajnosc chlodnicza sumaryczna 9,2kW

Clodnica powietrza SIARCO SC 15 E wydajnosc chlodnicza 14,5kW

Armatura firmy ALCO

Przechowalnia o wymiarach dł/szer/wys 6,7x5,1x5,0
Izolacja 10 cm styropian + 2PU

Przechowalnia dosc mala no ale jest.No i mam pytanie czy ten zestawik sie sprawdzi i czy jest polecany a moze poleci pan cosik innego.Firma jest z Kielc i cena tego z montazem to granice 20 tys zł.Prosze o pomoc i odpowiedz mozna na meila
dariuszeki@wp.pl
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #11760 (odpowiedź na #818) ] nie, 10 luty 2008 23:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojus83 jest aktualnie niedostępny wojus83
Wiadomości: 434
Dołączył(a): styczeń 2007
Stały bywalec
darekimi
20 tys to koszt samego agregatu+instalacja czy razem z z wykonaniem izolacji tym styropianem i z drzwiami?


Marek
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #11764 (odpowiedź na #818) ] pon, 11 luty 2008 10:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darekimi jest aktualnie niedostępny darekimi
Wiadomości: 37
Dołączył(a): luty 2008
Początkujący
Tak to tylko koszty urzadzen i roboty styropian i pianke juz mam
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12585 (odpowiedź na #6433) ] wto, 11 marzec 2008 19:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
plonek1968 jest aktualnie niedostępny plonek1968
Wiadomości: 15
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
LH104 to nazwa Bitzerowska, a L104 to skraplacz kupiony bezpośrednio u producenta.
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12587 (odpowiedź na #6677) ] wto, 11 marzec 2008 19:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
plonek1968 jest aktualnie niedostępny plonek1968
Wiadomości: 15
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
Jeżeli co roku dopełnia Pan freon, to ma Pan dziurę. Instalacja powinna być szczelna. Nic nie powinno uciekać. A z olejem to też przesada - zwykłe naciągactwo. Ileż ta sprężarka popracuje w roku? W zakładach przemysłowych agregat pracuje non stop, a olej wymienia się wtedy, gdy jego barwa stanie się inna od słomkowej.
Pozdrawiam
Odp: Chłodnice [wiadomość #12598 (odpowiedź na #1039) ] śro, 12 marzec 2008 16:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
plonek1968 jest aktualnie niedostępny plonek1968
Wiadomości: 15
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
Jak zmierzono wilgotność, że wyszło 97%. Czym ?
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12603 (odpowiedź na #818) ] śro, 12 marzec 2008 20:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomaszk123 jest aktualnie niedostępny tomaszk123
Wiadomości: 827
Dołączył(a): grudzień 2006
Maniak
najlepiej i najszybciej zmierzysz wilgotność wilgotnościomierzem.... Shocked
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12605 (odpowiedź na #12603) ] śro, 12 marzec 2008 20:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
plonek1968 jest aktualnie niedostępny plonek1968
Wiadomości: 15
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
To nie takie proste, jak się wydaje. Wilgotnościomierze, albo inaczej higrometry mierzą bardzo dokładnie wilgotność w zakresie np. 40 - 80 %. Kłopot jest z zakresem około 90 % i powyżej. Jak weźmiemy instrukcję do dobrego, elektronicznego wilgotnościomierza, to okazuje się, że mierzy on wilgotność w zakresie do 90% z dokładnością +/-0,5%, natomiast w zakresie 90 - 100% z dokładnością +/-8% (!!!).... Jak na wyświetlaczu mamy 97 % to co wiemy ? Nic. Dlatego - wbrew pozorom pytanie nie jest takie głupie.
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12606 (odpowiedź na #11729) ] śro, 12 marzec 2008 20:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
plonek1968 jest aktualnie niedostępny plonek1968
Wiadomości: 15
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
darekimi napisał(a) dnia nie, 10 luty 2008 12:15

Witam jestem tu nowy i mam kilka pytan.Widze ze pan Marcin ma bardzo dobra wiedze na temat przechowalni i mam do niego pare pytan.

Planuje zamontowac urzadzenia chlodnicze w mojej przechowalni
Od firmy COOL otzrymalem taka propozycje

Agregat chlodniczy Maneurop A.GE MTZ 50KB P wydajnosc chlodnicza sumaryczna 9,2kW

Clodnica powietrza SIARCO SC 15 E wydajnosc chlodnicza 14,5kW

Armatura firmy ALCO

Przechowalnia o wymiarach dł/szer/wys 6,7x5,1x5,0
Izolacja 10 cm styropian + 2PU

Przechowalnia dosc mala no ale jest.No i mam pytanie czy ten zestawik sie sprawdzi i czy jest polecany a moze poleci pan cosik innego.Firma jest z Kielc i cena tego z montazem to granice 20 tys zł.Prosze o pomoc i odpowiedz mozna na meila
dariuszeki@wp.pl


Z pewnością zestaw jest OK. A czy się sprawdzi, to zależy nie tylko od chłodnicy i od agregatu, ale też od wielu drobnych czynników, z kórych najważniejszy to regulacja.
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12794 (odpowiedź na #818) ] czw, 20 marzec 2008 14:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Witam. Panie Marcinie widzę że ma pan duże doświadczenie i może mi wskaże co u mnie w zestawie jest nie tak. Mam komorę 100t zestaw bitzer LH 84/4FC-5.2Y , chłodnica Alfa lawal (5 wentylatorów) , sterownik najprostszy (nie adapcool). Jest to komora KA jednak nie jestem z niej zadowolony. Jabłko z żółkło, jak zauważyłem to na sterowniku jest 1.5 a mierząc temperaturę 3 stopnie to napewno była jedna z przyczyn. W środku w paletach wystąpiła oparzelizna powierzchniowa (po brzegach od góry i od dołu jabłko było czyste bez poarzelizny) wydaje mi się że za słaby ruch powietrza (agregat jak i chłodnica właczł sie średnio co 2 godziny). Co musze zmienić zeby się na przyszły sezon jabłko było w lepszej kondycji. Pozdrawiam
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12813 (odpowiedź na #12794) ] pią, 21 marzec 2008 17:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
arturdab jest aktualnie niedostępny arturdab
Wiadomości: 1
Dołączył(a): styczeń 2007
Nowy
Jak do tej pory jedynie czytałem wypowiedzi innych cżłonkow forum i widzę, że wielu z zaglądających tu maporą wiedza, którą chetnie się dzieli, sta moje pytanie.
Mam dwie komory po 100 ton wyizolowane panelem. Planuje wykonanie instalacji chłodniczej w wersji glikolowej i otrzymałem oferte od wykonawcy, ale musze przyznac, że nie bardzo się w tym orientuje, czy ktoś może mi doradzić, czy oferowany zestaw jest odpowiedni do takich komór. I który z 2 proponowanych zestawów wybrac?
ZESTAW I
sprężarka półhermetyczna BITZER typ 4TC-12.2Y
chłodnica GOEDHART typ VCI 63506 /chłodnica trójwentylatorowa/

ZESTAW II
schładzarka glikolu SCHWG 38
chłodnica powietrza ALFA LAVAL INRW 405 C60

Z góry dziekuję za pomoc i porade
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12822 (odpowiedź na #12794) ] sob, 22 marzec 2008 14:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Marcin jest aktualnie niedostępny Marcin
Wiadomości: 37
Dołączył(a): grudzień 2006
Początkujący
Witam,


Panie Grzegorzu podobne problemy jak u Pana występują dość często. Ten zestaw wg mnie jest poprostu za mały jak na 100ton. Tutaj idealnie pasuje sprężarka 4DC-7,2 i do niej dobra chłodnica i jest ok chłodnica. Jeżeli chodzi o Alfę to że ma 5 wentylatorów to nie znaczy że jest do końca dobra. Najważniejsza jest powierzchnia wymiany ciepła i jej konstrukcja.

Jezeli chodzi o różnice temperatury to występują niemal zawsze pomiędzy pomiarem na czujniku sterownika a gdzieś pomiędzy skrzyniami. Ale ja zaobserwowałem różnice w ok 0,3 do 0,6 stopnia a nie 1,5 - to już dużo. Może to wynikać z kilku powodów, miedzy innymi ze złego wymieszania powietrza w komorze (a to może być wina złego ustawienia skrzyń).

pozdrawiam Marcin

Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12868 (odpowiedź na #12813) ] wto, 25 marzec 2008 07:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
plonek1968 jest aktualnie niedostępny plonek1968
Wiadomości: 15
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
Panie arturdab. Jeżeli jest Pan z woj. mazowieckiego, to zapraszam do siebie.
www.mdem.pl
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12981 (odpowiedź na #818) ] pią, 28 marzec 2008 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Witam!!!
Mam oferte kupna chłodnicy KUBA SGBE 102C.Posiada ona dwa wentylatory i 108m2 powierzchni.Komora 140 ton dlatego muszą być dwie takie chłodnice.Co sądzicie o nich,czy łaczenie dwóch chłodnic jest dobre??Jak sprawują sie one w KA?Poczatkowo myślałem o Goethardzie VNS powyżej 200 m2 ale cena jaką dostałem na KUBE spowodowała moje wachanie.Sprzęt jest sprawdzony(juz kilka razy korzystałem z tego żródła)a cena za chłodnice to 3tys PL.Za VNS-a trzeba zapłacić powyżej 25 tys.
Dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam!!
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #12989 (odpowiedź na #12813) ] sob, 29 marzec 2008 00:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
robert71 jest aktualnie niedostępny robert71
Wiadomości: 11
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
Do Arturdab,
drugi zestaw jest na pewno tańszy (włoskie chłodnice + schładzacz glikolu ze sprężarkami hermetycznymi które są dwa razy tańsze od półhermetycznych). Jeśli chodzi o pierwszy zestaw to jeśli jest to instalacja glikolowa to bardzo dobry zestaw (chociaż sprężarka trochę duża jak na dwie komory - mogłaby być trochę mniejsza) ale dość drogi a jeżeli jest to zestaw freonowy (bezpośrednie odparowanie) to kompresor jest zdecydowanie za duży. Zależy czego się szuka i ile ma się pieniędzy (oba układy będą pracowały tyle że pierwszy trochę lepiej ale więcej trzeba zainwestować - ja bym wybrał drugi i za trzy, cztery lata instalacje ulepszył albo wybudował nowe komory i wtedy zamontował zestaw pierwszy).
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #13010 (odpowiedź na #12981) ] nie, 30 marzec 2008 08:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Marcin jest aktualnie niedostępny Marcin
Wiadomości: 37
Dołączył(a): grudzień 2006
Początkujący
Witam,

Panie Leser 3tyś za taką chłodnicę to nie drogo. Ciekawe ile lat była używana. Porównując to do ceny nowej chłodnicy VNS to jest okazja.
Kuba to jeden z najlepszych producentów chłodnic. Kuby są bardzo żywotne zwłaszcza modele SG.

Oczywiście, że się łączy dwie chłodnice razem - sporo takich układów pracuje w przechowalniach. W zasadzie nie ma różnicy tylko więcej rur, zaworów, montażu. Takie chłodnice nie są tak szerokie jak VNS ale za to dając dwie mamy nieźle wymieszane powietrze w komorze (chodzi o szerokość chłodnicy względem szerokości komory).

Jeżeli chodzi o ten model to dwie takie wydajnościowo są ok, powierzchnia w zasadzie też, roztaw lamel 7mm - też ok tylko trochę mało wiatru ok 9000m3/godz x2.

Jak sprawują się w kontroli? Podobnie do innych chłodnic (tylko trochę mało wymian powietrza akurat w tym przypadku przy 140tonach) poza tym trzeba pamiętać że to używka - a więc prawdopodobieństwo awarii wentylatora lub rozszczelnienia się bloku chłodnicy jest większa a w kontroli serwis jest trudny (rozszczelnianie komory).


pozdrawiam Marcin
Odp: Chłodnice [wiadomość #16600 (odpowiedź na #822) ] śro, 18 czerwiec 2008 22:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Witam!!
Firma która bedzie montowała mi sprzęt zaproponowała mi chłodnice termokeya.W internecie na temat tych chłodnic praktycznie nic nie ma.Poprosze o informacje na ten temat.
Na wybór mam około2-3 tygodni.Wiem że firma montuje je od kilku lat(chwalą się że około 100 )
Cena 250m- 18tys(agregat 32 m przeplywu)Wykonują też na tych chłodnicach KA.
Odp: Chłodnice [wiadomość #16679 (odpowiedź na #16600) ] pią, 20 czerwiec 2008 23:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
robert71 jest aktualnie niedostępny robert71
Wiadomości: 11
Dołączył(a): marzec 2008
Nowy
Włoskie chłodnice, ale jak powierzchnia wymiany jest duża (np. 250m2 do komory 120-140 ton) to powinno być O.K Dla żywotności chłodnicy największe znaczenie będą miały wentylatory (chińskie przepracują 3-5 lat). Sama firma termokey jako producent różnych wymienników ciepła nie odbiega jakością (ceną zresztą też)od innych znanych producentów więc nie ma się co obawiać. Trzeba pamiętać że chłodnica, kompresor, skraplacz itd. są komponentami a o jakości przechowywanego produktu decyduje instalacja jako całość. Na opinie innych użytkowników trzeba patrzyć z przymróżeniem oka (znam ludzi co sobie chwalą poloneza, malucha itd. - a sam miałem okazje być posiadaczem tych maszyn i zalet z perspektywy czasu nie widzę żadnych).
Odp: Chłodnice [wiadomość #16686 (odpowiedź na #822) ] sob, 21 czerwiec 2008 10:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grzenio jest aktualnie niedostępny Grzenio
Wiadomości: 9
Dołączył(a): styczeń 2007
Nowy
A czy moze ktos z was posiada chlodnice przysufitowe, jezeli tak to prosze o opinie no i wogole czy one nadaja sie do jablek do komor 150t.
Odp: Chłodnice [wiadomość #18366 (odpowiedź na #822) ] sob, 09 sierpień 2008 15:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Panie Marcinie. Robiliśmy już przechowalnie z AdapKool. Do tej pory rozmrażane grzałkami. Jak pan rozwiązuje odszranianie wentylatorami w temperaturach tylko 1 stopnia powyżej zera?
Odp: Chłodnice [wiadomość #18923 (odpowiedź na #822) ] pon, 08 wrzesień 2008 13:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Witam! Drodzy Koledzy, czy moglibyście mi doradzić jaki zestaw dobrać do komory 15,2 x 7,8 x 6,8 (dł.x szer. x wys.) Chodzi mi o coś takiego żebym mógł adaptować komore pod KA. Ściany pokryte są styropianem 15cm, strop natomiast 20cm, w posadzce 8cm. A może ktoś się orientuje jaki byłby koszt takiego zestawu? Pod koniec tygodnia przedstawię oferty co mi zaproponowały różne firmy... Dokonamy porównania.
Odp: Chłodnice [wiadomość #18926 (odpowiedź na #18923) ] pon, 08 wrzesień 2008 16:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
chlodnictwo jest aktualnie niedostępny chlodnictwo
Wiadomości: 11
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
Zaproponowałbym Koledze dwie chłodnice Kuba oraz dwa agregaty L'unie Hermetique, do tego Akc 114a 2 szt. plus armatura oczywiście.
Odp: Chłodnice [wiadomość #19174 (odpowiedź na #822) ] czw, 18 wrzesień 2008 10:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Witam wszystkich.Czytając Wasze wypowiedzi widze,że macie duże doświadczenie w przechowalnictwie,dlatego proszę o radę.W szczelnej komorze o wym.szer.4,5,dł.7,6,wys.6,5m mam zamontowany taki zestaw;BITZER BH 84 ZSE/2CC-4,2Y,GOEGHART VNS 63407E,zawór rozprężny termostatyczny.Czy ten zestaw jest dobrze dobrany,bo obserwuję dosyc dużą "ususzkę".Możliwe,że spowodowane jest to złymi ustawieniami parametrów chłodzenia,gdzie grzałki wączają się co 4godz,a nie raz na dobę po określonym czasie pracy sprężarki.Proszę o radę Smile
Odp: Chłodnice [wiadomość #19214 (odpowiedź na #19174) ] pią, 19 wrzesień 2008 17:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
chlodnictwo jest aktualnie niedostępny chlodnictwo
Wiadomości: 11
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
Kolega ma żle dobraną chłodnicę powietrza no i termostatyczny zawór rozprężny dopełnia całości.
Wymieniona chłodnica ma ok. 107 m2 powierzchni wymiany ciepła a powinna mieć ok. 130 - 150 m2 i oczywiście elektroniczy zawór rozprężny.

Powód ususzki: zbyt duża delta T pomiędzy temperaturą wrzącego czynnika chłodniczego a temperaturą powietrza oraz z byt mała powierzchnia wymiany ciepła.

Instalacja ma jedną zaletę jest tania, niestety jedną wadę kasa leci w kanał.

[Uaktualnione dnia: pią, 19 wrzesień 2008 17:53]

Odp: Chłodnice [wiadomość #19224 (odpowiedź na #19214) ] pią, 19 wrzesień 2008 21:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Dzięki chłodnictwo,to są cenne spostrzeżenia,proszę innych kolegów,może doradzą mi coś jeszcze.Nadmieniam,że zestaw,który założyłem 3lata temu,był dobrany przez BERLING i zapłaciłem za kpl.33tys,a nie zależało mi na oszczędności.Twierdzili,że jest on jak "mercedes wśród samochodów",a ja liczyłem,na to,że będę przechowywał jabłka aż do lata,wiele nie ryzykując taką małą komorą(bo ceny letnie bywają różne)Proszę o radę i pozdrawiam wszystkich
Odp: Chłodnice [wiadomość #19315 (odpowiedź na #822) ] śro, 24 wrzesień 2008 22:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bartekb34 jest aktualnie niedostępny bartekb34
Wiadomości: 2
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
Witam mam komorę ok 70 ton wymiary wysokość 6.20 szerokość 5.60 i długość 9.60 Chłodniarz polecił mi agregat bitzer LH84/4EC-6.2Y-40S i chłodnice KUBY SGBE 102C no i taki zestaw kupiłem
Czy ten zestaw będzie dobry do komory o tych wymiarach?
Odp: Chłodnice [wiadomość #19316 (odpowiedź na #19315) ] śro, 24 wrzesień 2008 23:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
chlodnictwo jest aktualnie niedostępny chlodnictwo
Wiadomości: 11
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
bartekb34 napisał(a) dnia śro, 24 wrzesień 2008 10:12

Witam mam komorę ok 70 ton wymiary wysokość 6.20 szerokość 5.60 i długość 9.60 Chłodniarz polecił mi agregat bitzer LH84/4EC-6.2Y-40S i chłodnice KUBY SGBE 102C no i taki zestaw kupiłem
Czy ten zestaw będzie dobry do komory o tych wymiarach?



Witam Kolego.

Mam kilka uwag do tego zestawu:
Agregat dla odparowania -5 dla R404a oraz temperatury otoczenia +25 ma wydajność 14.88 kW, natomiast dla temperatury otoczenia +30 wydajnośc 13,70 kW.
Chłodnica SGBE 102C dla doboru średniej temperatury komory 0 C, tzw. TD, ma wydajność 15,5 kW ale powierzchnię tylko 108 m2. Ta sama chłodnica dla metody doboru temperatury powietrza przed chłodnicą, tzw DT1, 0 C posiada moc chłodniczą 11,5 kW.
Chłodnica do przechowywania owoców oraz warzyw powinna zostać dobrana metodą DT1. Niestety twój spec od chłodzenia tego nie wie.
Proponuję, wymienić na chłodnicę SGBE 103C, która to dla DT1 ma moc 17,27 kW oraz 162 m2 powierzchni wymiany ciepła.
Kolega może zasugerować jeszcze specjaliście elektroniczny zawór rozprężny.

Wnioski:
1.Chłodnica SGBE 102C jest za mała, chodzi o powierzchnię wymiany ciepła, choć z doboru metodą TD wynika ,że wszystko jest prawidłowo.
2.Żle dobrana chłodnica to większa ususzka i gorsza jakośc towaru podczas przechowywania.
Odp: Chłodnice [wiadomość #19317 (odpowiedź na #19316) ] czw, 25 wrzesień 2008 00:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
bartekb34 jest aktualnie niedostępny bartekb34
Wiadomości: 2
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
chłodniarz elektroniczny zawór rozprężny też mi zaproponował a z chłodnicą wprowadził mnie w błąd a jest juz ona niestety kupiona
chłodnia nie będzie z KA jak Pan uważ czy do zwykłej chłodni moge ją zostawicz czy może wymienic na SGBE 103C,jeżeli będę miał możliwość?
Odp: Chłodnice [wiadomość #19318 (odpowiedź na #19317) ] czw, 25 wrzesień 2008 00:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
chlodnictwo jest aktualnie niedostępny chlodnictwo
Wiadomości: 11
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
Nie chę się czepiać , ale tutaj nie ma znaczenia czy KA czy ULO czy też zwykła chłodnia. Produkt nie opakowany jakim są, między innymi, owoce wymaga odpowiedniej temperatury i wilgotności.
Przy źle dobranej chłodnicy parę dni lub tygodni w odpowiedniej temperaturze ale zbyt niskiej wilgotności powietrza w komorze może spowodować wielkie rozczarowanie.

Jak sądzę chłodnica została zakupiona w Grasso, jeśli tak jest to chyba nie powinno być problemu z jej wymianą. Pozostaje problem dostępności SGBE 103C.

[Uaktualnione dnia: czw, 25 wrzesień 2008 00:16]

Odp: Chłodnice [wiadomość #19492 (odpowiedź na #822) ] nie, 05 październik 2008 16:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Marcin jest aktualnie niedostępny Marcin
Wiadomości: 37
Dołączył(a): grudzień 2006
Początkujący
Witam wszyskich,

widzę ze trochę tematów sie nazbierało.
Zacznijmy od Pana ,,gosć,, - trzeba wszystko dobrze dopasować i odszranianie w temp. powyżej 1C jestjak najbardziej możliwe.

Panie łukasz85 z tych wymiarów komory wynika że ma ona ok 800m3, czyli ok 180ton. Myślę, że przydałaby się chłodnica o powierzchni min 260m2 i ok 30kW (szer. 5,2mb) lub wg mnie idealna 309m2 i 38kW (szer. 6,1mb) - spokojnie na 200ton starczy. Lub dwie mniejsze zamontowane na dłuższej ścianie. Do tego agregacik Bitzer, sterowanie na Adapkool'u lub zaworach krokowych i powinno być ok.


Panie lego100 wg mnie ma Pan bardzo dobry zestaw w komorze VNS 63407 + 2CC-4.2 - powierzchnia jest ok. Berling raczej tutaj nie koloryzował z tym mercedesem moze bardziej odpowiedni byłby model VNS 64357. Komora 220m3 to ok 50-60 ton nic więcej tu nie jest potrzebne.
Jeżeli się to odtaja grzałkami co 4 godziny to w ciemno można powiedzieć że ktoś nie miał pojęcia o ustawianiu tego zestawu. Takie chłodnice jak VNS dobrze ustawione spokojnie można odtajać dużo żadziej. Niech to ktoś Panu wyreguluje lub doda jeszcze inny zawór rozprężny i napewno będzie Pan zadowolony z tego zestawu.
33tyś to nie jest tanio a napewno VNS jest dużo droższy niż odpowiednik Kuby typu SGBE.


Panie bartekb34 sprężarka w tym zestawie jest ok - wydajność taka jak trzeba.
Chłodnica - tu rodzi się ból zębów - poprostu trochę za mała do tej sprężarki - brakuje troche powierzchni, ,,wiatru,, no i wymiary nie te.
Chłodniarz dobrze ją dobrał tylko na DT =8K a nie 6K i tyle a te DT, DT1 itd to jest takie ble ble .... zaczęto stosować podawanie wydajności przy pomiarach w różnych miejscach by mocniej przyciemnić o co w tym chodzi - liczy sie wynik $ w bilansie na koniec roku a jaka chłodnica wisi gdzieś tam to już w Pana przypadku Panie bartekb34 to juz prawie historia - może da sie to jeszcze odkręcić w co wątpie.

Sa też takie teorie - sam słyszałem, że mniejsza powierzchnia wymiany to mniej szronu na wymienniku więc mniej wody no i mniejsza osuszka. Mało wymian powietrza to dobrze bo wiatr przecież suszy. Mniej wentylatorów to mniej zurzytej energi elekrycznej no i cena niższa. No i Kuba ma tak rewelacyjny rozdzielacz, że nie trzeba elektronicznych zaworów.
- nic sama ekonomia poprostu rewelacja. No i taką ma
Pan właśnie chłodnicę.



marcin
Odp: Chłodnice [wiadomość #19555 (odpowiedź na #822) ] wto, 07 październik 2008 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Czy mógłby mi ktoś napisać czym jest spowodowane silne szronienie sprężarki w bitzer-owaskim agregacie? I czy rzeczywiście można się tym nie przejmować, tak jak radził mi serwisant.
Odp: Chłodnice [wiadomość #19560 (odpowiedź na #19555) ] wto, 07 październik 2008 22:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
chlodnictwo jest aktualnie niedostępny chlodnictwo
Wiadomości: 11
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
Przyczyn może być kilka:
- za duża dysza zaworu rozprężnego lub uszkodzony zawór rozprężny
- zbyt mocno zaszroniona chłodnica
- brak przepływu powietrza ze względu na niepracujące wentylatory na chłodnicy
- zbyt duża ilość czynnika w układzie chłodniczym, to wiąże się z wysokim ciśnieniem na tłoczeniu

Skutek może być taki, że w najlepszym razie mogą ulec uszkodzeniu płyty zaworowe, w najgorszym sprężarka do remontu lub wymiana na nową.
Odp: Chłodnice [wiadomość #19576 (odpowiedź na #822) ] śro, 08 październik 2008 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Dziękuję za informacje.Wychodzi na to że sobie chłodniarz w ch... leci, bo w sobotę dobijali freon w tą instalację i wymieniali zawór rozprężny.
Jaki agregat [wiadomość #19743 (odpowiedź na #822) ] sob, 18 październik 2008 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pietka78 jest aktualnie niedostępny pietka78
Wiadomości: 39
Dołączył(a): styczeń 2008
Początkujący
Witam.Mam zamiar zakupić agregat chłodniczy.wykonałem kilka telefonów do firm i osób które się tym zajmują,sprzedają,montują [polecają Bitzer].A co wy macie i co polecacie.Pozdrawiam
Odp: agregat chłodniczy - tematy połączone [wiadomość #19756 (odpowiedź na #822) ] sob, 18 październik 2008 17:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Sobek jest aktualnie niedostępny Sobek
Wiadomości: 118
Dołączył(a): lipiec 2007
Zaawansowany
Młody zobacz jak wyglądają z tyłu chłodnice. Jeżeli są z lodem zaszronione to zwiększ temperaturę i częstotliwość odszraniania do absurdalnych parametrów, to pozbędziesz się lodu. Potem wróć do prawidłowych. Powodzenia.
Odp: Agregaty chłodnicze i chłodnice [wiadomość #19766 (odpowiedź na #1136) ] sob, 18 październik 2008 20:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pietka78 jest aktualnie niedostępny pietka78
Wiadomości: 39
Dołączył(a): styczeń 2008
Początkujący
Witam.
Do Pana MARCINA
Mam zamiar założyć urządzenie chłodnicze[agregat i chłodnica].Wymiary pom.8x7x4m wys.[trochę niskie]Otrzymałem kilka ofert telefonicznych od fachowców.Jedni oferują agregaty Bitzer[mercedes],Copeland-śrubowy,a ostatnio półhermetyk Bristol.Mój problem jest taki.W porze jesiennej temper. dochodzi do 12-15st .Myślę że na moje potrzeby przedłużyć jędrność cortlanda,czempiona z grudnia do połowy lutego była by dla mnie wystarczająca.Co PAN sądzi o tych agregatach i jakie parametry powinny mieć agregaty i chłodnice.Do tej pory stosuję wentylator.Ale mam możność z korzystania z pomocy unijnej.Z góry dziękuję za poradę i opinię.

Pozdrawiam
Odp: agregat chłodniczy - tematy połączone [wiadomość #19789 (odpowiedź na #822) ] nie, 19 październik 2008 12:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Piotrek20 jest aktualnie niedostępny Piotrek20
Wiadomości: 4
Dołączył(a): październik 2007
Nowy
Witam mam pytanie Czym jest spowodowane ze jeden agregat jest cały w lodzie a drugi jest normalny jak to naprawić ???
Odp: agregat chłodniczy - tematy połączone [wiadomość #19790 (odpowiedź na #19789) ] nie, 19 październik 2008 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
chlodnictwo jest aktualnie niedostępny chlodnictwo
Wiadomości: 11
Dołączył(a): wrzesień 2008
Nowy
Piotrek20 napisał(a) dnia nie, 19 październik 2008 12:15

Witam mam pytanie Czym jest spowodowane ze jeden agregat jest cały w lodzie a drugi jest normalny jak to naprawić ???


Jak w jednnym z wcześniejszych postów przyczym może być kilka:
- uszkodzony zawór rozprężny lub źle wyregulowany
- uszkodzony zawór elektromagnetyczny, szczególnie ważne podczas postoju sprężarki
- zabrudzona chłodnica niekoniecznie lodem
- wadliwe działanie wentylatorów chłodnicy
- za dużo czynnika chłodniczego w układzie

Sytuacja niebezpieczna, ponieważ grozi uszkodzeniem sprężarki w najlepszym przypadku płyt zaworowych.
Odp: agregat chłodniczy - tematy połączone [wiadomość #20021 (odpowiedź na #822) ] pią, 24 październik 2008 18:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marcos84 jest aktualnie niedostępny marcos84
Wiadomości: 252
Dołączył(a): październik 2008
Zaawansowany
Witam Panie Marcinie mam prośbę czy pomógł by mnie Pan dobrać agregat, chłodnicę i wentylator do chłodni o wymiarach 8x9x4 m. bo mam nielada problem z tym Confused
Odp: agregat chłodniczy - tematy połączone [wiadomość #20034 (odpowiedź na #822) ] pią, 24 październik 2008 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Gosc jest aktualnie niedostępny Gosc
Wiadomości: 6930
Dołączył(a): listopad 2006
Maniak
Też miałem problem z obladzaniem sprężarki , zaprosiłem jednego usłyszałem zwiększyć częstotliwość oszraniania , jak wiadomo częste oszranianie to wysuszka , no to drugiego instalatora a on nie naprawie się wkurzyłem wyrwałem termostat od starej zamrażarki przymocowałem czujnik termostatu do sprężarki podłączyłem obwód elektryczny pod stycznik sprężarki i działa jak ta lala już dwa lata jak się zaczyna cholera mocno zamrażać to wyłącza sprężarkę na 5 min .Dodam jeszcze że sprężarka Coplanda już zaczynała walić na załaczniu od tego mrożenia ,a teraz się uspokoiła joł Cool
Poprzedni wątek:SmartFresh- opinie
Następny wątek:tlen i pluczka co2
Idź do forum:
  

[ RSS (XML) ] [ ]